BLACK MARKETBAR &GRILL-6.jpg
 

Duurzaam kleding kopen 

Duurzaam en bewust kleding kopen is iets wat we allemaal zouden moeten (gaan) doen! Niemand kan er meer omheen. Er is ontzettend veel mis in de huidige kledingindustrie: De opkomst van fast fashion, ketens als H&M, Primark en Zara, maakt dat we steeds meer kleding kopen die we steeds minder vaak dragen. Kleding wordt afgeschilderd als een wegwerpproduct.

Gelukkig kan het ook anders. Er zijn steeds meer kledingproducenten en retailers die kiezen voor eerlijke, duurzame kleding. Kleding die is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. De prijzen liggen mogelijk iets hoger dan je gewend bent bij ketens, maar door slow fashion te kopen betaalt iedereen - van maker tot drager - de eerlijke prijs.

Hoe verduurzaam je je kleding inkopen dan? Waar moet je op letten wanneer je duurzame kleding gaat kopen en welke items kun je dan echt niet missen in een duurzame kledingkast? Deze en nog een aantal andere duurzame kleding vragen stelden wij aan Mirjam Hamming (onder het kopje 'Interessant'), de oprichtster van Smartwardrobe. Mirjam ging 5 jaar geleden van start met Smartwardrobe. Bij Smartwardrobe kun je terecht voor duurzaam stijl advies.

 

 

De impact van jouw kledingstuk

Gemiddeld wordt een kledingstuk slechts 4 keer gedragen. We kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en gooien er 40 per jaar weg. In onze kast hebben we gemiddeld 137 items waarvan we 30% niet dragen.

Dit zijn een aantal cijfers die uit een onderzoek kwamen van Copenhagen Business School. Waarin het aanschaffen, delen en hergebruik van kleding werd onderzocht in Nederland, Duitsland, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten.  

Waar leidt dat allemaal toe? Elk jaar worden wereldwijd 91 miljard kledingstukken geproduceerd - dat is ruim 60 miljard kilo textiel. Daarmee zorgt de textielindustrie voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en verbruikt jaarlijks ruim 3% van al het voor mensen beschikbare water. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld is gerelateerd aan de productie van textiel.  

De productie van synthetische stoffen kost veel energie, voor natuurlijke stoffen zijn grote hoeveelheden water en bestrijdingsmiddelen nodig. Chemische nabehandelingen (zoals verven, stonewashen of kreukvrij maken) zijn milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. Arbeidsomstandigheden zijn veelal slecht: te lage lonen, extreem lange werkweken en misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Ook het dierenwelzijn komt vaak in het geding.

 

 
75.jpg

4 belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaam kleding kopen

1. Leen je kleding bij de kleding bibliotheek 
Wil je dus starten met duurzamer kleding kopen. Koop het gewoon niet maar leen je kleding via een kleding bibliotheek. Ondertussen zijn er 2 kledingbibliotheken geopend in Nederland. Één in Amsterdam en de ander in Arnhem. 

In deze kleding bibliotheken heb je toegang tot een grote collectie van hoogwaardige kleding van opkomende ontwerpers, duurzame labels en vintage items. Deze items kun je oneindig wisselen voor een vast bedrag per maand, wanneer en zo vaak je maar wilt. 

Zo heeft de kleding bibliotheek Lena, die is gevestigd in Amsterdam, wegens succes zogeheten swap points geopend in andere steden (o.a. Den Haag en Utrecht), zodat meer mensen toegang hebben tot deze duurzame manier van kleding lenen. 

2. 3D printen van kleding
Thuis je eigen kleding printen? Binnenkort zal het misschien wel voor iedereen beschikbaar zijn. Met behulp van 3D software kan een gebruiker namelijk een ontwerp creëren. Dit ontwerp functioneert als een mal van bijvoorbeeld aluminium. De mal wordt vervolgens in de 3D-printer geplaatst, waarna de printer het kledingstuk maakt. 

Met als resultaat een mooi kledingstuk met minimaal materiaal verbruik, een eerlijke productie en minder uitstoot. Het minimale materiaal verbruik komt omdat de stof direct op de mal wordt geprint. Hierdoor blijven dus geen onnodige textiel resten achter. Wat ook enorm verlaagd wordt met 3D-printen is de CO2-voetafdruk. Er komt namelijk geen transport te pas aan dit kledingstuk wanneer dit thuis wordt geproduceerd, behalve eenmalig de grondstoffen richting de printer. Ook is er minder uitstoot voor het productieproces omdat alles in een enkele stap plaatsvindt tijdens het 3D-printen

Wel wordt er soms nog kritiek gegeven op het materiaal gebruik bij 3D-printen. Hier is tegenwoordig ook al iets op gevonden. Het merk ReForm produceert namelijk 3D-print materiaal dat geheel bestaat uit gerecycled materiaal. 

3. Meer belangstelling voor 2e hands en vintage markten 
Mirjam Hamming merkte op dat er een stijgende belangstelling is voor 2e hands en vintage markten. Volgens een onderzoek van het CBS nam het aantal vintage en 2e hands winkels en markten zelfs met 32,9% toe. Dat is een flinke groei! 

Iets tweedehands kopen of verkopen kan een flinke milieuwinst geven: het scheelt grondstoffen, energie, water en afval. Voor alles wat je tweedehands koopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. En het scheelt afval als je minder oude spullen weggooit.

Steeds meer merken zetten dan ook een stap naar een circulaire economie om met deze trend mee te gaan. Zo voegde kledingmerk Petit Bateau afgelopen maand een speciaal onderdeel toe aan de mobiele app waar kleding verkocht kan worden. Dit deden ze mede om verduurzaming verder te ontwikkelen bij Petit Bateau maar ook ‘om te laten zien dat de kwaliteit van onze kleding ook een tweede leven door kan maken.’ Ook online is de trend zichtbaar bij bijvoorbeeld platforms zoals The Next Closet, United Wardrobe en Cazou.

4. Gebruik van nieuwe duurzame materialen 
Er worden steeds meer alternatieven gebruikt voor bijvoorbeeld katoen. Zo worden er tegenwoordig al veel shirts gemaakt van hennep, mensen-haar, tencel, soya en jawel, je leest het goed: kunstmest

Het bedrijf Mestic maakt namelijk mode items van niets minder dan mest. Het cellulose in mest wordt door Mestic omgezet in bio-textiel en bio-plastic. Dus misschien lopen we binnenkort wel allemaal in een creatie van koeienpoep. Wie had dat ooit gedacht?

Dierlijk mest is een onmisbare voedingsstof voor de grond. Mest bevat stoffen als stikstof en fosfor, die onontbeerlijk zijn voor een vruchtbare bodem om gewassen op te telen. Maar de intensieve veehouderij op veel plaatsen in de wereld zorgt voor een enorme overproductie, waardoor de meststoffen een averechts effect veroorzaken met grote milieuschade tot gevolg.

De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2015 voor het eerst in vijf jaar boven het door de EU vastgestelde fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo gekomen. Dat is bijna 3% meer dan het jaar daarvoor, en wordt veroorzaakt door de groei van de veestapel. Meer fosfaat produceren dan de grond kan verwerken is desastreus voor het milieu en de volksgezondheid. Gronden verzuren waardoor uiteindelijk planten en dieren verdwijnen, maar daarnaast zorgt het probleem ook voor een serieuze bedreiging voor de kwaliteit van ons drinkwater.

Dus door de mestproblematiek anders aan te vliegen is Mestic als eerste en enige ter wereld in staat om, met hun gepatenteerde methode, cellulose in dierlijk mestafval direct om te zetten in nieuwe materialen als bio-textiel, -plastic en -papier. Klaar voor verwerking tot nieuwe echt duurzame producten.

 
apparel-casual-clothes-934070.jpg
 

Interessant

Mirjam Hamming is ongeveer 5 jaar geleden haar eigen bedrijf gestart, Smartwardrobe, waarin Mirjam duurzaam stijladvies geeft aan haar klanten. Dit is gestart vanuit het altijd maar kopen principe. Met als gevolg dat je kledingkast volhangt, je nog steeds niet weet wat je aanmoet en je maar een handje vol aan items draagt. 

Toen kwam bij Mirjam het besef om bewuster met kleding om te gaan. Mirjam wil laten zien dat wanneer je kleding op een slimmere en duurzamere manier aanschaft, je net zo blij of misschien nog wel blijer kunt zijn met minder kleding maar dan wel duurzaam. 

Mirjam haar sleutel tot succes? Trouw blijven aan haar persoonlijke stijl en alleen kopen wat bij haar huidige garderobe aansluit. Zo bespaar je uiteindelijk geld, ook al koop je duurdere items, en nog belangrijker: zo is kledingverspilling en dus milieuvervuiling verleden tijd. 

Mirjam kiest er daarom ook bewust voor om de grote ketens te vermijden wanneer zij met haar klanten op pad gaat. Zij geeft aan dat ondanks dat ketens zoals H&M of Zara een bio-collectie hebben, deze collectie nog steeds geproduceerd wordt in dezelfde fabriek als de normale collectie. Dit maakt de arbeidsomstandigheden dus nog niet beter, alleen misschien het materiaal.

Voordat ze met haar klanten op pad gaat, wordt eerst de kledingkast onder handen genomen. Hierbij wordt gekeken naar wat iemand in zijn/haar kast heeft hangen en wat daarvan daadwerkelijk gedragen wordt. In dit gedeelte probeert zij de klant bewust te maken dat je niet per sé 6 paar jeans nodig hebt maar je bijvoorbeeld ook met 1 of 2 paar duurzame jeans prima uit kunt. Vaak blijkt ook dat deze persoon 1 of 2 jeans heeft die hij of zij altijd draagt en de rest ligt dus maar in de kast stof te happen. 

Op deze manier wil Mirjam het gedrag van haar klanten aanpassen en ze bewustere keuzes laten maken. Voorop staat bij Mirjam dat haar klanten iets moeten kopen wat ze daadwerkelijk nodig hebben, dus wat een aanvulling is op hun bestaande garderobe; een kledingstuk dat daadwerkelijk gedragen wordt en ook voor langere tijd. Dit maakt het hele proces duurzaam. 

Hoe begin je dan met het duurzaam kopen van jouw kleding? 

Ten eerste let je dus op de boven genoemde punten en ga je er op letten of je bepaalde kleding echt nodig hebt. Volgens Mirjam zijn de onderstaande items een goede start voor het beginnen van jouw duurzame kleding aankopen: 

- 1 of 2 jeans: van een duurzaam merk zoals bijvoorbeeld MUD. (Wil je meer weten over duurzame jeans, check dan deze Fashion monthly
- Sneakers: bij het aanschaffen van sneakers heb je 2 opties ga voor nieuwe sneakers zoals de sneakers van het merk Veja of kies voor een paar goede 2e hands sneakers. Unieke 2e hands sneakers vind je via Vestiaire
- In de winter een goede winterjas, houd hierbij ook rekening met je kledingstijl dus draag jij veel lange rokken en jurken koop dan een jas die hierbij past en in de lente en zomer een goede duurzame regenjas.
- Basic T-shirt: kies voor een merk zoals Yunit

 

 

Tips & Tricks

Wist je dat je de milieu-impact van jouw kleren gemakkelijk kunt terugdringen? Simpelweg door bewust te kiezen voor duurzame kleding van milieuvriendelijkere materialen, door tweedehands kleding te kopen, te lenen of door te shoppen in winkels die aandacht hebben voor een meer duurzame productie. Maar vooral ook: door je kleding minder vaak te wassen en te strijken. En natuurlijk door er duurzaam afscheid van te nemen. 


1. Let op certificering van kleding, zo kom je er al snel achter of iets duurzaam is of niet. Zo zijn GOTS, Fairtrade Cotton en BCI de belangrijkste keurmerken om op te letten wanneer je kleding koopt volgens Mirjam. 

2. Koop 2e hands of vintage op een van de vele markten of ga naar een van de vele winkels. Geen tijd om naar de winkel of markt te gaan? Neem dan eens een kijkje op Project CeCe, hier vind je de mooiste 2e hands kleding. 

3. Nog duurzamer? Leen je kleding dan bij de kleding bibliotheek, Lena.

4. Durf te vragen. Ben je in een kleine boetiek ergens en wil je zeker weten waar jouw kledingstuk gemaakt is? Vraag het aan het personeel. Zo weet jij waar het vandaan komt en maak je het personeel direct bewuster. 

5. Organiseer een ruilavond met vriendinnen. Of download de app Walk in My Closet. Dit is een app die vriendinnen van vriendinnen aan elkaar verbindt waardoor je nog makkelijker kleding kan ruilen onderling. Let wel op dat je niet alsnog eindigt met een overvolle kledingkast vol met spullen die je eigenlijk niet gaat dragen. Kijk altijd goed naar wat bij jou past, of je het echt nodig hebt en hoe je het kunt combineren met je huidige kleding. 

6. Neem ook duurzaam afscheid van jouw kleding door deze te verkopen op een 2e hands, vintage markt, of online. Ook kun je kleding doneren zodat mensen die dit echt nodig hebben nog plezier hebben van jouw kleding.