BLACK MARKETBAR &GRILL-5.jpg
 

Plastic in de supermarkt 

In onze Topic Mailing: ‘Plastic & jezelf’ gaan we het deze keer hebben over plastic in de supermarkt.

Supermarkten overstelpen ons met verpakkingsmateriaal. Zo zit er om een komkommer, bloemkool of andere groenten vaak folie. Muesli of koekjes worden in porties in plastic zakjes verpakt en vervolgens in karton gepresenteerd. Op de groenten en fruit afdeling hangen de rollen plastic zakjes klaar om jouw groenten in mee naar huis te nemen. 

Of supermarkten nu willen of niet, uiteindelijk ontkomen ze er niet aan om maatregelen te treffen. Want alle plastic verpakkingen in de Europese Unie moeten vanaf 2030 recyclebaar of herbruikbaar zijn. 

 

 

De impact van plastic in supermarkten

De gemiddelde Nederlander opent gemiddeld 7 plastic verpakkingen per dag. Niet gek dus dat ons plastic afval voor 20% uit verpakkingen bestaat. Voor het maken van verpakkingen zijn grondstoffen en energie nodig. Dat belast het milieu. Ook het vervoer en recyclen van verpakkingen kost energie.

Volgens Milieu Centraal zijn plastic verpakkingen zinvol om bederving van bepaalde producten te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verpakken van een komkommer of biet met plastic. Daarin weegt dus het voorkomen van voedselverspilling qua milieu impact zwaarder dan de plastic verpakking. 

Dit betekent absoluut niet dat deze verpakkingen goed zijn voor het milieu. Per jaar eindigt er namelijk 5 miljoen ton plastic in de zee. Volgens de Plastic Soep Foundation zal er rond 2050, wanneer we op deze manier doorgaan met het consumeren van plastic, sprake zijn van ongeveer 12 miljard ton plastic op plastic stortplaatsen en in het milieu. 

Laten we niet vergeten: om al dat plastic te produceren is ongeveer 8% van de wereldwijde olieproductie nodig. Waarbij de helft tijdens de productie wordt verstookt en veel CO2 in de atmosfeer vrijkomt.  

Supermarkten moeten daarom blijven innoveren om zo het gebruik van plastic te verkleinen en vóór 2030 over te stappen op 100% recyclebaar plastic, mocht er toch plastic nodig zijn voor verpakkingen.

Daarom is het beste advies onnodige plastic verpakkingen te voorkomen en als consument open te staan voor de innovatieve ideeën. Mocht je toch een plastic verpakking of zakje gebruiken? Lever deze dan het liefst gescheiden in voor recycling en gooi dit zeker niet op straat. 

 

 

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van plastic in supermarkten

1. Stoffen tasjes voor groenten en fruit 

Je kent ze wel op de groente- en fruitafdeling: van die dunne plastic tasjes. Handig  voor je appels, broccoli of prei maar niet zo handig voor het milieu. Volgens Albert Heijn worden er nog steeds per jaar 170 miljoen plastic zakjes van de groente en fruit afdeling gebruikt. 

Albert Heijn en Lidl waren de eerste supermarkten die in 2018 gingen experimenteren met stoffen of polyester groenten en fruit zakjes, deze zijn herbruikbaar en worden dus niet na gebruik weggegooid. 

In België zijn ze hier iets verder mee gegaan, zo heeft de Belgische supermarkt Delhaize alle plastic zakjes op de groenten en fruit afdeling verboden. Ze bieden nu wel zakjes aan van biokatoen voor €0,50 en ook zijn er papieren zakjes beschikbaar om de omschakeling te vergemakkelijken. Dit zal volgens de Belgische supermarkt ongeveer 80 miljoen plastic zakjes per jaar schelen. 

2. Natural branding van biologische groenten en fruit

Wat nu als je geen plastic stickers met productinfrmatie op je groenten of fruit hoeft te plakken? Scheelt ook weer! Bij Natural branding wordt er een stukje pigment uit de groenten en het fruit gehaald, er komt geen inkt of sticker aan te pas. 

Het ‘merken’ van de groenten en het fruit gebeurd met een laser, zo verandert er dus niks aan de kwaliteit van het product, alleen komt er weer een beetje minder plastic bij kijken. 

Natural branding kost voor een groente of fruit teler ongeveer evenveel als het plastic stickertje. Alleen draag je met natural branding wel bij aan een schoner milieu. Eosta is de bedenker van natural branding en geeft aan dat dit in Nederland nog niet zoveel wordt toegepast, maar in Zweden en Duitsland al wel. 

In Nederland zal Jumbo vanaf juni beginnen met het natural branden van hun biologische groenten. Door natural branding zijn er het afgelopen jaar ongeveer 10 miljoen plastic verpakkingen minder gebruikt.

3. Nieuwe plastic vrije verpakkingsopties 

Mocht een supermarkt dan toch bepaalde groenten of fruit willen aanbieden in een verpakking dan kiezen ze het best voor een plastic vrije en gemakkelijk afbreekbare optie. Eosta kwam een tijd terug met de vernieuwende en geheel bio-afbreekbare bakjes van suikerriet. 

Deze bakjes worden aangeboden in ‘shakers’ - waar mensen hun snack groenten in kunnen kopen - en in  schaaltjes voor appels, kiwi's en andere soorten groenten en fruit. Dit product bespaart zeker al 2,5 miljoen plastic schaaltjes per jaar en dan is er nog niet eens gekeken naar het transport van verpakkingen of verborgen kosten van plastic-productie. 

4. High-tech oplossing 

Supermarkten zijn ook bezig met high-tech oplossingen voor het verminderen van plastic. Zo gebruikt Albert Heijn in een aantal winkels een ‘dry-misting’ systeem op de fruit- en groenteafdeling. Dit systeem verneveld duizenden kleine druppeltjes water om zo de groenten en het fruit langer houdbaar te maken en de producten dus niet meer in plastic aan te bieden. 

Dit systeem is nog in de testfase, maar in de Amerikaanse supermarkt keten Wholefoods wordt dit systeem wel al met succes toegepast.

 
aubergines-bio-cabbage-5205.jpg
 

Interessant

Een andere interessante ontwikkeling is dat alle plastic verpakkingen in de Europese Unie vanaf 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn. Er is dus flink wat werk aan de winkel voor Nederlandse supermarkten. Kleine stappen zijn al genomen. 

Zo wil Aldi bijvoorbeeld voor 2022 overgestapt zijn op 100% recyclebaar of herbruikbaar plastic en Albert Heijn wil dit voor alleen hun eigen huismerk voor 2025 hebben bereikt. De supermarkt wil namelijk geen druk uitoefenen op merken, omdat zij stellen weinig tot geen druk te kunnen uitoefenen op deze leveranciers. Ze stellen dat ze zullen moeten afwachten wanneer deze leveranciers overgaan op 100% recyclebaar plastic. Of dit ook echt zo is?

Naast het doel om 100% recyclebaar plastic te gebruiken willen de supermarkten ook hun verpakkingsmateriaal verminderen. Dit is al gebeurd door bijvoorbeeld het verwijderen van de plasticfolie om een theedoos, het verwijderen van het aluminium lipje van de hagelslag en de plastic tasjes, flesjes drinken en plastic groente en fruit tasjes die je kunt kopen in de supermarkt zijn dunner geworden. Hierdoor wordt er al flink wat minder plastic verbruikt. Vaak zijn dit dingen die wij als consument niet eens zullen opmerken.

 

 

Tips & Tricks


1. Zeker zijn dat je plastic vrij kunt kopen? Ga naar de markt en koop daar al je groenten en fruit. Nog een bonus van naar de markt gaan; hier koop je vaak lokale groenten en fruit. Deze hebben dus een kleinere voetafdruk dan veel groenten en fruit in de supermarkt. 

2. Neem je eigen tassen mee en stoffen zakjes voor groenten en fruit. Zorg dat je er altijd een in je handtas en auto hebt liggen voor het geval dat. Zo hoef je geen onnodig gebruik te maken van plastic zakken in de supermarkt. Waar kun je deze fruit zakjes of duurzame boodschappen tas kopen? Klik hier voor een fijne duurzame site. 

3. Laat de plastic flesjes met drinken in de supermarkt staan en koop voor jezelf en je familie drinkflessen, deze kun je altijd weer bijvullen met water of een andere drank naar keuze en zo bespaar je een hoop plastic. Hier koop je mooie duurzame waterflessen. 

4. Naar de markt geweest voor groenten en fruit? Ga vervolgens naar een plastic vrije supermarkt zoals een bulk supermarkt en neem je eigen containers mee. Deze supermarkten zijn in opkomst en het concept is heel simpel. Neem je eigen containers mee, vul deze met de producten die je nodig hebt in de bulk supermarkt en betaal voor het gewicht van het product dat je wilt kopen. Hier komen dus geen verpakkingen aan te pas. Klik hier om duurzame containers te kopen en hier voor een overzicht van bulk supermarkten in Nederland. 

5. Toch plastic afval? Probeer dit dan altijd te scheiden en nooit zomaar op straat te gooien of in een afval bak. Alleen zo kun je bijdragen aan een vermindering in het plastic zwerfafval. Hoe je kunt helpen zwerfafval te verminderen in jouw buurt? Lees het in dit artikel van MilieuCentraal.