BLACK MARKETBAR &GRILL-8.jpg
 

DUURZAME REGENJASSEN 

Regenjassen zijn onmisbaar in de Hollandse garderobe. Vooral nu tijdens het voorjaar maar zeker ook in de herfst, willen we graag allemaal droog blijven wanneer we op de fiets stappen, de hond uitlaten of gewoon gaan wandelen. Liefst natuurlijk wel droog blijven op een duurzame manier! 

Dus als Nederlander is het zeker zaak om te investeren in een goede, duurzame regenjas! Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Hoe duurzaam zijn regenjassen?

Regenjassen zijn over het algemeen niet zo duurzaam. Dit komt omdat ze wind- en waterdicht moeten zijn en dus vaak van plastic gemaakt worden. En zo zijn er nog wel meer factoren die wij in deze mail uitgebreid gaan bespreken.

Waar je dan wel terecht kunt voor een duurzame regenjas? Daar zullen we in deze mail ook uitgebreid op in gaan. 

 

 

De impact van deze onmisbare jas

Regenjassen worden meestal gemaakt van plastics zoals polyester, polyurethaan of pvc. Deze plastics worden gecreëerd vanuit chemische stoffen en aan deze plastics worden ook nog andere chemische stoffen toegevoegd om de regenjas bepaalde eigenschappen te geven. Goede voorbeelden hiervan zijn: weekmakers (deze maken de stof soepel) en kleurstoffen. 

Weekmakers zijn niet goed voor de mens maar zeker ook niet voor milieu.  In het milieu binden ftalaten (de weekmakers dus) zich snel aan deeltjes, zoals stof, en verspreiden zich zo in de natuur. Verschillende weekmakers staan ook bekend als hormoon verstoorders. Echter de precieze gevaren van weekmakers voor mens en milieu zijn (nog) niet gemakkelijk vast te stellen

Op regenkleding wordt vaak een laagje aangebracht (coating) om de kleding (en de naden van de kleding) waterdicht te maken. Bij bijvoorbeeld buitensportkleding wordt vaak gebruik gemaakt van een zogenaamd membraan dat in de stof wordt verwerkt. Dit maakt de kleding niet alleen waterdicht, maar ook ademend. 

Om een stof aldus waterdicht te maken was het lange tijd gebruikelijk om een Durable Water Repellent-laag (DWR) aan te brengen, vaak met fluorcarbon. Ondanks de uitstekende waterafstotende werking, heeft een onderzoek aangetoond dat fluorcarbon ook giftig is en zeer langzaam afbreekt. Hierdoor is de impact op het milieu van dit product enorm groot en wordt het gebruik ervan tegenwoordig goed gereguleerd door Europese Wetgeving. 

Elke keer wanneer we onze regenjas gebruiken of wassen, raken er vezels los. Hierin zitten kleine stukjes micro- en nanoplastics die je alleen met speciale microscopen kunt zien. Die belanden samen met het water van de wasmachine of het regenwater in het riool en uiteindelijk in zee, waar duizenden diersoorten er last van hebben.

Microvezels zweven ook in de lucht. Metingen in Parijs laten zien dat dit kan oplopen tot 355 microvezels per dag, per vierkante meter. Wel 29% hiervan bevat plastic en het inademen hiervan kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Uiteindelijk komen deze microplastics ook weer terug in ons eten. Bijvoorbeeld als we mosselen, garnalen, suiker of zout eten. Dit wordt inmiddels door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gezien als een potentiële bedreiging.

 
maium-regenjas-navy-4-Geitenwollenwinkel-Amsterdam-900x1040.jpg

 

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van regenjassen

1. Regenjassen van 100% gerecyclede PET-flessen. 
Er komen steeds meer regenjassen op de markt van 100% gerecyclede PET-flessen. Er worden ongeveer zo’n 17 tot 23 oude water- en frisdrank flessen gebruikt voor èèn regenjas.

De jassen van Insane in the Rain zijn zo een voorbeeld. Zij gaan echter nog een stapje verder dan alleen maar het gebruik van gerecyclede PET-flessen voor hun jassen, er wordt namelijk ook geen enkel ‘nieuw’ plastic gebruikt in de productie, verpakking en distributie van deze jassen. Een Nederlands merk dat dit ook doet is Maium, zij dragen zelfs het OEKO-tex keurmerk en worden gecontroleerd door het BSCI. Het BSCI heeft als doel de arbeidsomstandigheden te verbeteren, waarbij te denken valt aan: het recht op het vormen van een vakbond, veilige werkomstandigheden en geen dwang- en kinderarbeid.

2. Regenjassen van visnetten 
Dit zijn regenjassen die letterlijk 'uit de zee' vervaardigd worden. De jassen zijn gemaakt van in zee achtergebleven visnetten. Deze visnetten worden gerecycled tot een garen met de naam Econyl. Hiervan worden natuurlijk niet alleen regenjassen gemaakt maar ook b.v. wetsuits en zwemkleding. Fourth Element en Tretorn zijn twee merken die aan de slag zijn gegaan met het creëren van Econyl producten en dragen zo bij aan een schonere zee. 

Jaarlijks blijft er zo'n 600.000 tonaan visnet achter in de zee. Dit is een groot gevaar voor het milieu. Door de visnetten te recyclen maken we niet alleen de zee schoner, maar het hele milieu ook. Want voor elke 10.000 ton aan Econyl, worden 70.000 vaten aardolie minder gebruikt en 57.000 ton minder CO2 uitgestoten. De oprichters van Fourth Element noemen het een 'grave to cradle product'

3. Regenjassen met wax
Wax jassen bestaan al een tijdje maar zijn nog steeds niet erg bekend. De waxjassen zijn gemaakt van katoen met daarop (zoals de naam al zegt) een waxlaag. Hierdoor zijn de jassen wind- en waterdicht. Ook ademen deze jassen in tegenstelling tot veel andere regenjassen waardoor ze een stuk comfortabeler zijn om te dragen. 

Bijenwax is een bij-product van honing. Bijen produceren honing in wassen honingraten, deze honingraten kunnen door de imkers worden gebruikt zonder enig effect te hebben op de bijen. Het werkt juist bemoedigend voor de bijen wanneer de honingraten worden weggenomen want bijen leggen het liefst hun eitjes in verse honingraten. Door het oogsten van het overschot aan honing en honingraten, creëren de imkers dus ook meer ruimte in de bijenkorf, zodat dit proces kan worden uitgevoerd. 

 
sam-roach-1297351-unsplash.jpg
 

Interessant

Regenjassen gemaakt van Tyvek? Tyvek is een nieuw materiaal wat tegenwoordig ook wordt gebruikt voor regenjassen. Het voelt aan als een soort papieren stof, is licht in gewicht en flexibel, waterafstotend, ademend, duurzaam en 100% recyclebaar

Dit materiaal is gemaakt van polyethylene vezels (dus wel een soort plastic) die samen worden gedrukt. Dit materiaal, is volgens zeggen, onmogelijk te scheuren of breken. Maarr, het is alleen duurzaam als het wordt gerecycled! Dus wel naar kledinginzamelpunten brengen!

Bekijk hier deze speciale regenjassen en lees hiermeer over deze stof.  

 

maium_campaign_or-bg_-3.jpg
 

Tips & Tricks


Waar let je dan nu op tijdens het kopen van een regenjas en welke merken zijn goed en welke niet? Hieronder maken we je wegwijs zodat ook jij een duurzame regenjas kunt aanschaffen. 

1. Let op certificeringen zoals het OEKO-tex keurmerk, dit is de belangrijkste certificering voor een regenjas.
2. Let op gebruikte materialen. Waar is jouw regenjas van gemaakt? Er zijn een hoop duurzame materialen op de markt tegenwoordig zoals bijenwax met katoen, gerecyclede PET-flessen, Econyl, gerecycled polyester of Tyvek. Let wel op dat bijenwax natuurlijk niet vegan is maar wel een van de meest duurzame opties gezien dit van een compleet natuurlijk materiaal gemaakt is. 
3. Op welke manier is de regenjas geïmpregneerd? Het is niet altijd bekend uit welke chemische stoffen de coating van een regenjas bestaat, omdat ze niet benoemd hoeven te worden op het label. Lees toch altijd goed het label van de jas of vraag het anders na. Duurzame manieren van impregneren zijn bijvoorbeeld het gebruik van bijenwax. 
4. De beste en meest duurzame jas is de jas die je al in je kast hebt hangen. Heb je al een regenjas? Blijf deze dan gewoon gebruiken! Wil je toch echt een nieuwe regenjas? Zorg dan dat je de oude jas weggeeft of verkoopt zodat deze nog een 2e leven kan hebben. 

Duurzame merken om naar te kijken:
De onderstaande duurzame merken zijn niet allemaal Nederlands, wel hebben wij voor links naar Nederlandse webshops gezorgd zodat je de jas gewoon in Nederland kunt bestellen, wel zo duurzaam. Ze verschillen wel nogal in prijs, up to you wat bij je past!

1. Tretorn
Het Zweedse Tretorn maakt al sinds 1891 functionele regenkleding voor boeren, vissers en militairen, maar ontwikkelde zich tot een bedrijf dat wereldwijd outdoor kleding, laarzen en sportschoenen produceert en verkoopt. Duurzaamheid zit het bedrijf in de genen en als experiment maakten ze gebruik van het afval van andere bedrijven voor het ‘Left Over Project’. Het Left Over Project is een regenjas gemaakt van gerecycled materiaal. De ‘Ghost Net jacket’ en de ‘From The Sea Jacket’ zijn gemaakt van gerecyclede visnetten. Hier koop je de jassen van Tretorn met korting, het basis model koop je nu voor €69,-. 

2. LangerChen 
Langerchen is een ecojassenmerk en naast regenjassen vind je er allerlei prachtige jassen die van duurzame materialen worden gemaakt. De jassen worden van biologisch katoen gemaakt en de regenjassen krijgen daar een water- en winddichte PU coating overheen, ook zijn er regenjassen gemaakt van gerecycled polyesther. Langerchen heeft een eigen GOTS-gecertificeerde fabriek in Jiaxing, China, waar alle producten onder eerlijke arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Voor de meeste regenjassen betaal je € 179 en je vindt ze o.a. op de eigen website van Langerchen en in Nederland op deze website met 40% korting voor € 95. 

3. Maium 
Het Amsterdamse bedrijf Maium, Jiddisch voor regen, is gestart door Hendrik van Benthem. Elke dag fietste hij door de stad, maar vond geen regenjas die hem droog en in stijl bij zijn afspraken bracht. Samen met jeugdvriendin en modeontwerpster Anita van Palacios startte hij Majem. Ze ontwikkelden een lange, slimme, lichtgewicht regenjas die door middel van twee ritsen aan weerszijden kan worden getransformeerd tot (fiets)poncho. De coating is van gerecycled plastic en al het materiaal zo duurzaam mogelijk. Je koopt een Maium regenjas vanaf €135,-. 

4. BYBROWN
De van oorsprong Britse Melanie Brown van BYBROWN woont in Amsterdam en is één van de koplopers op het gebied van het gebruik van duurzame materialen. Tijdens het ontwikkelen van een nieuw kledingstuk, besefte ze dat ze de oplossing had gevonden voor vrouwen die door de regen willen fietsen. Het werd een speciale cape die ze de Raindress noemde. Ze gemaakt gebruik van innovatieve technologieën en duurzaam materiaal, waaronder koffiedik en gerecycled polyester. Je koopt een BYBROWN regenjas vanaf €194,-.