BLACK MARKETBAR &GRILL-7.jpg
 

Week zonder vlees 

Deze week (11 t/m 17 maart) is de 'Week Zonder Vlees'. Reden genoeg voor ons om een Topic mailing aan dit onderwerp te wijden. 

Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo'n 76 kg vlees eet per jaar? De vleesconsumptie per persoon is verdubbeld t.o.v. 50 jaar geleden. Dit heeft een enorme impact op het milieu. Voor het produceren van 1 kg vlees is ongeveer 5 kg plantaardig voedsel nodig. En als land importeren wij ook veel vlees, wat ook bijdraagt aan de CO2-voetafdruk.

Een manier om dit tegen te gaan: geen of minder vlees eten. Wanneer je bijvoorbeeld deelneemt aan de 'Week Zonder Vlees' bespaar je (gemiddeld) ongeveer 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram vlees. Hoe dit is berekend lees je hier (dit zal per persoon uiteraard verschillen). 

 

 

De impact van vlees producten

Vleesproducten hebben op vele vlakken impact op ons. Wij zetten er een aantal op een rijtje. 

BROEIKASGASSEN 
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (bekijk hier de cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving) is 11 procent van de totale hoeveelheid broeikasgassen die Nederland uitstoot afkomstig uit de veeteelt. Deze dragen bij aan de klimaatverandering. De 3 belangrijkste gassen die vrijkomen zijn:

  1. Kooldioxide (CO2)

  2. Methaan

  3. Lachgas 

Koeien en schapen (herkauwers) produceren methaan wanneer ze voedsel verteren. De opgeslagen mest in veehouderijen zorgt voor methaan en lachgas. Zowel lachgas als methaan zijn veel sterkere broeikasgassen dan CO2. 

Let wel op dat er per diersoort een verschil is in de CO2 uitstoot. Zie de infographic hieronder voor een overzicht van ruimte gebruik en CO2 uitstoot per dier. 

Het eten van vlees van kippen i.p.v. varkens en runderen geeft al veel minder milieu-impact. Helemaal stoppen is natuurlijk nog beter. 

MEST
Ruim driekwart van de mestproductie is afkomstig van rundvee, 17 procent van varkens en 2 procent van pluimvee. De veehouderij produceert meer mest dan dat gebruikt kan worden voor bemesting van weilanden en akkers. Stoffen uit mest, zoals nitraat, ammoniak en fosfaat komen door regen en wind terecht in ons grond- en oppervlaktewater. 

Gelukkig is sinds 1980 de ammoniakuitstoot in de landbouw bijna gehalveerd. Zo wordt sindsdien drijfmest bijvoorbeeld niet langer gesproeid, maar geïnjecteerd in de bodem. 

WATERGEBRUIK 
Ongeveer een kwart van het watergebruik wereldwijd gaat naar de productie van dierlijke producten. Zo kost de productie van een calorie in rundvlees twintig keer meer water dan een calorie in granen.

En kost een gram proteïne in melk, eieren en kippenvlees 1,5 keer meer water dan een gram proteïne in peulen, lees hier meer over watergebruik en impact.

RUIMTE 
Voor veeteelt is ook veel ruimte nodig, niet alleen voor de dieren maar ook voor het voer. Ga maar na dat 75% van de wereldwijde landbouwgrond in gebruik is voor de productie van veevoer en als grasland. 

In totaal is voor het produceren van de gehele Nederlandse vleesconsumptie ongeveer 10 miljoen hectare aan grond nodig. Dat is 3x het Nederlandse landoppervlak! Veel van die ruimte wordt gebruikt in Zuid-Amerika, in landen als Brazilië.

OVERMATIG GEBRUIK VAN ANTIBIOTICA
Antibiotica wordt gebruikt om infecties te bestrijden. Door het gebruik van antibiotica worden bacteriën resistent hiervoor. Dit heeft als gevolg dat mensen moeilijker te genezen zijn wanneer ze van deze bacterie ziek worden. Het beste voorbeeld hiervan is de MRSA-bacterie, ook wel bekend als de ziekenhuis bacterie. 

Gelukkig mag sinds 2006 antibiotica binnen de EU niet meer gebruikt worden om de groei van dieren te bevorderen. Door deze actie van de EU werd er 64% minder antibiotica gebruikt t.o.v. 2006. 

 
 
Bron: De Correspondent

Bron: De Correspondent

 

 

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van vlees

1. Kweekvlees
De allereerste hamburger van écht (kweek)vlees werd in 2013 ontwikkeld door prof dr. Mark Post. Uit een onderzoek aan de universiteit van Oxford blijkt dat kweekvlees 45% minder energie kost dan het maken van 'gewoon' vlees. De uitstoot wordt ook flink verminderd en het verbruik van land en water zal ook sterk dalen. Er komt ongeveer 50% tot 90% land vrij

Hoe je kweekvlees maakt? Uit de bil van een levende koe, varken of kip wordt een stukje spier uitgehaald. In dat stukje spier zitten stamcellen die zich kunnen vermenigvuldigen en nieuw spierweefsel maken. In het laboratorium worden de cellen samen met voedingsstoffen zoals plantaardige eiwitten, suikers en zout op lichaamstemperatuur bewaard. Na ongeveer 4 weken zijn er genoeg cellen gekweekt om er bijvoorbeeld een hamburger van te maken. 

2. De Vegetarische Slager
De Vegetarische Slager eindigde op nummer 2 in de duurzame top 100 lijst van Trouw en was ook genomineerd voor een duurzaamheidsaward. Om een echt goede vegetarische of veganistische biefstuk te maken, is er in 2015 de nieuwe techniek Shear Cell Technology ontwikkeld. Samen met de WUR, de TU Delft en de Peas Foundation werden sojabonen zó bewerkt dat er een structuur is ontstaan die bijzonder dicht bij de structuur en smaak van vlees komt.

De nieuwe technologie maakte het mogelijk stukken steak in grotere hoeveelheden produceren en het vraagt maar tien procent van de energie die nu wordt verbruikt in de productie van vleesvervangers. En met de distributiekracht van Unilever zal dit goede initiatief naar verwachter nog veel harder gaan groeien, net zoals bij Ben&Jerry's gebeurd is.

 
 

3. Insecten
Het idee om de groeiende wereldbevolking insecten te laten eten als duurzaam alternatief voor vlees is vrij nieuw. Maar ook al eeuwenoud. Vooral in Afrika en Azië is dit heel normaal. Insecten hebben veel minder voer nodig. Zo vergt een kilo eetbare krekels 2 kilo voer. Een belangrijke reden voor deze efficiëntie is dat insecten koudbloedig zijn: zij gebruiken hun voer niet om zichzelf warm te houden, in tegenstelling tot warmbloedige dieren als runderen.

Een belangrijke stimulans op dit moment is het rapport, Edible Insects, van de Wereldvoedselorganisatie FAO. Insecten kunnen in zijn geheel gegeten worden. Ook kunnen ze vermalen worden en toegevoegd worden aan voedselproducten, zoals de insectenburger van supermarkt Jumbo, of snackrepen en proteïne poeders. 

Voor vegetariërs en veganisten zijn insecten natuurlijk geen optie. Maar voor flexitariërs is het wel interessant om te weten hoe insectenvlees zich verhoudt tegenover de eiwitten in vlees en het verschil in impact.

 
broodje-hamburger-burger-close-up-1639565.jpg
 

Interessant

The Dutch Weed Burger Joint

The Dutch Weed Burger Joint is een van de eerste, volledig plantaardige fastfood restaurants van Nederland! Op het menu van deze burger tent vind je 'bekende' gerechten als hotdogs, shoarma en hamburgers maar dan plantaardig.

Alle gerechten zijn plant-based (met name zeewier) en palmolievrij met lokale ingrediënten om de voetafdruk van de producten zo klein mogelijk te houden. Ook leuk om te weten is dat de Dutch Weed Burger bij veel restaurants door heel Nederland verkrijgbaar is. Benieuwd of hij bij jou in de buurt verkrijgbaar is? Klik dan hier. 


Vegan Junkfood Bar
De Vegan Junkfood Bar is een andere vegan snackbar die het enorm goed doet. Met maar liefst 4 locaties in Amsterdam zijn zij enorm aan het groeien, hopelijk snel meer locaties door heel Nederland! Zoals de naam al zegt, is alles hier compleet vegan. Van kapsalons tot burgers en kipnuggets ze hebben het allemaal. 

Het doel van de Vegan Junkfood Bar is te laten zien dat alles vegan te maken is, zelfs junkfood. Dat is ze nog goed gelukt ook! Iedereen is helemaal enthousiast over alle gerechten en keren graag terug naar deze populaire tent. 


Willem&Drees
Willem&Drees is de eerste aanbieder van CO2-neutrale maaltijdboxen op de Nederlandse markt, volgens eigen zeggen. Willem&Drees realiseert dit door de voetprint van de boxen te meten. Zij hebben zich toegelegd om de CO2 uitstoot die samenhangt met productie, te verkleinen en wat er overblijft aan 'foodprint' te compenseren. 

Het eten van dit bedrijf is 100% biologisch en vers. Mocht je ook zo'n CO2-neutrale box van Willem&Drees willen proberen, dan hebben wij bij Klooker een mooie korting voor jou! Ga naar Willem&Drees en krijg met de kortingscode 'klooker19' €10,- korting op de maaltijdboxen tijdens 'De week zonder Vlees'.

 
 
box vrijstaand handen2.png
 

 

Tips & Tricks

Onze grootste tip is: neem deel aan de week zonder vlees!

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 76 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom.

Hoe jij mee kunt doen? Lees de tips hieronder.

1. Minder vlees eten in je eigen tempo.
Een nieuw voedingspatroon eigen maken kost tijd. Doe het gewoon op je eigen tempo: één dag in de week geen vlees is ook al een hele stap. en plan die dag gewoon van tevoren.

2. Het wordt steeds makkelijker om het eens te proberen.
Er zijn steeds meer hele goede vegetarische of vegan recepten. En het schap met vleesvervangers in de supermarkt is tegenwoordig heel divers en uitgebreid. Probeer het eens!

3. Kijk eens naar je lunch.
Bedenk eens bij jezelf op welke momenten van de dag jij allemaal vlees eet en pas je eetpatroon aan. Kleine stapjes helpen.

Wees je bewust van het verschil dat je maakt. Geen vlees eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Toch wel iets om trots op te zijn toch?