BLACK MARKETBAR &GRILL.png
 

WEGWERPPLASTIC 

In onze Topic Mailing: 'Plastic & jezelf' gaan we het deze keer hebben over wegwerp plastic.

Wegwerp plastic, ook wel bekend als ’single use plastic’ is plastic dat eenmalig gebruikt wordt. Dit zijn vaak dingen zoals plastic tasjes, rietjes, flesjes, koffie to-go bekertjes en veel voedsel verpakkingen. Volgens een onderzoek van de UN naar ‘single use plastics’ wordt ongeveer 79% van het wegwerpplastic niet gerecycled en eindigt het dus op een vuilnisbelt of in het milieu. Daarnaast wordt 12% verbrand en slechts 9% van het wegwerpplastic wordt gerecycled. Er valt hier dus nog een hoop te winnen. 

Het gebruik van wegwerpplastic tasjes is gelukkig al een stuk teruggedrongen, met maar liefst 70%, door het verbod op gratis plastic tasjes door de EU in 2016. Waar eerst 170 tasjes per persoon werden verbruikt zijn dit er nu nog maar 50 per persoon per jaar. 

 

 

De impact van wegwerpplastic

Wegwerpplastic heeft op vele vlakken impact op ons. Wij zetten er een aantal op een rijtje. 

De consumptie van wegwerp plastic stijgt helaas nog steeds, elke minuut worden er 1 miljoen plastic flesjes verkocht wereldwijd, in 2021 gaat het totaal dus stijgen naar 583,3 miljard flesjes! Minder dan de helft van alle gekochte plastic flesjes werd ingezameld voor recycling in 2016. Van slechts 7% van de gekochte plastic flesjes werden nieuwe PET-flessen gemaakt. Dit is slecht nieuws voor het milieu, want de meeste flesjes komen dus terecht op de vuilnisbelt, of erger nog, het milieu!  En het duurt honderden, soms zelfs duizenden jaren voordat dit plastic wordt afgebroken!

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor plastic flesjes maar ook voor andere plastic wegwerpproducten. Doordat er maar zo een laag percentage aan wegwerpplastic gerecycled wordt, heeft dit soort plastic een grote impact op het milieu. 

Het meeste wegwerpplastic wordt gemaakt m.b.v. fossiele grondstoffen, met name olie, en water. Door het grote verbruik hiervan wordt er enorm veel CO2 uitgestoten en niet te vergeten, afval geproduceerd. Vergeet hierbij ook niet vervuiling door het transport en distributie van deze plastic wegwerpproducten. Het zorgt dus niet alleen voor een uitputting van grondstoffen, maar ook dragen deze wegwerpplastics bij aan de opwarming van de aarde. 

De meeste plastic wegwerpproducten zijn te licht om gerecycled te worden, waardoor ze op een stortplaats belanden. De recycling van dit soort plastic producten als b.v. plastic tasjes zou meer grondstoffen vergen dan dat het produceren van nieuw wegwerpplastic zou kosten

Bovendien heeft wegwerpplastic, net zoals alle andere soorten plastic, niet alleen een enorme impact op de flora, maar ook op de fauna. Veel dieren  ter land en ter zee komen vast te zitten in wegwerpplastic dat is weggegooid in de natuur. Hierdoor hebben deze dieren vaak erge verwondingen. Erger nog, de dieren overlijden omdat ze het wegwerpplastic verwarren met voedsel en dit niet kunnen verteren. Dit heeft natuurlijk weer een grote impact op de hele voedselketen en biodiversiteit. 

Het grote gebruik van wegwerpplastic heeft niet alleen gevolgen voor dieren en milieu maar ook voor ons mensen. Zo heeft de chemische vervuiling door wegwerpplastic invloed op de kwaliteit van ons voedsel. En bij veel gevallen van overstroming waren de pijpleidingen en evacuatie pijpen verstopt met wegwerpplastic, waardoor het water sneller steeg. 

Voorbeeld: zo was er al in 1988 een grote overstroming in Bangladesh die doden veroorzaakte en ervoor zorgde dat ongeveer tweederde van het land onderwater kwam te staan. Deze overstroming ontstond door verstopte waterwegen wegens plastic. Er werd zelfs gesproken van een natuurramp, veroorzaakt door plastic. 

Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat er minder wegwerpplastic gebruikt wordt, en hierdoor uiteindelijk ook minder geproduceerd wordt. 

 
bovenaanzicht-close-up-drinken-122803.jpg

 

Belangrijke ontwikkelingen op het gebied van wegwerpplastic

Verbod op wegwerpplastic 
Een van de grootste ontwikkelingen van de laatste tijd is toch wel dat de EU vanaf 2021 wegwerpplastic gaat verbieden. Dit is uitgebreid in het nieuws geweest en in december 2018 is officieel bevestigd dat de ban op wegwerpplastic er gaat komen. 

Het gaat dan niet om al het wegwerpplastic maar om de volgende plastic producten: 

  • Rietjes

  • Bestek

  • Borden

  • Wattenstaafjes 

  • Roerstaafjes 

  • Ballonstokjes 

De Europesche Commissie heeft gekozen om de bovengenoemde producten compleet te verbannen omdat hier al duurzame alternatieven voor bestaan. Voor etensbakjes van bijvoorbeeld burgers, afhaal chinees etc. bestaat nog geen ban. Hier is wel het doel van de commissie om het gebruik van deze producten 'substantieel' terug te dringen net zoals plastic bekers die worden gebruikt voor koffie en andere dranken. Hier is nog geen percentage voor bekend. 

Wel heeft de Europesche commissie gesteld dat plastic flessen in alle EU lidstaten in 2025 voor 90% gescheiden moet worden ingezameld en een op de drie plastic flessen gemaakt moet zijn van gerecycled plastic. Dit willen ze o.a. bereiken door middel van statiegeldheffingen. 

Verder komen er etiketten en extra mededelingen op producten zoals maandverband, vochtige doekjes en ballonnen over de schadelijkheid voor het milieu. Producenten moeten duidelijk op het label vermelden waar je het product kunt recyclen, welke negatieve impact het product heeft op het milieu en hoeveel plastic erin is verwerkt.

Veel multinationals willen ook af van wegwerpplastic 
Veel multinationals geven ook aan wegwerpplastic te zullen verbannen en waar nodig te vervangen door duurzame materialen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wat multinationals zeggen te gaan doen aan de reductie van wegwerpplastic: 

- IKEA stopt vanaf 2020 met het gebruik van plastic wegwerpartikelen, zoals rietjes, borden, bekers en tasjes.
- Lidl stopt eind 2019 met de verkoop van plastic wegwerpproducten, zoals rietjes, bekers en wattenstaafjes. Ze worden vervangen door alternatieven van papier of bamboe.
- Starbucks doet vanaf 2020 wereldwijd plastic rietjes in de ban. Naar eigen zeggen gebruikt de koffieketen een miljard rietjes per jaar.
- Unilever heeft beloofd dat in 2025 al het plastic volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar is.
- Bedrijven in de evenementenbranche spreken af binnen drie jaar minimaal de helft van alle plastic wegwerpartikelen op festivals en evenementen te vervangen. De 'Plastic Promise', noemen ze dat. Deelnemers zijn onder andere ID&T, AB InBev, Amsterdam Dance Event, Coca-Cola, Grolsch en Heineken.
- McDonald's is vorig jaar gestart met een ban op plastic rietjes in Engeland, daar worden nu papieren rietjes gebruikt i.p.v. plastic rietjes. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk door heel Europa gaat gebeuren. 

Veel alternatieven voor wegwerpplastic op de markt 
Doordat iedereen zich steeds meer bewust wordt van wat plastic aanricht, komen er meer en meer alternatieven op de markt door bestaande bedrijven en nieuwe bedrijven. Wij hebben als consument hier ook een goede positie in door bewust geen plastic meer te kopen, waardoor bedrijven en merken hierop zullen moeten inspelen en duurzame alternatieven zullen moeten aanbieden. Een aantal duurzame alternatieven die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn: 

- Wegwerpbekers. Jaarlijks worden er op stations meer dan 30 miljoen warme dranken verkocht, in plastic wegwerp bekers. Sinds eind 2018 krijg je op NS stations bij Julia’s en AH to go 25 cent korting op je koffie, thee of warme choco wanneer je je eigen beker meeneemt. Deze bekers bestaan natuurlijk al een lange tijd, maar door de bewustwording en de aankomende ban, komen er steeds meer duurzame varianten op de markt van de drinkbeker. 
- Bio Bamboe wattenstaafjes: ook komt er een ban op de plastic wattenstaafjes. Gelukkig zijn wattenstaafjes van bamboe in opkomst, bijvoorbeeld van Hydrophil en Bamboo Brush Society. Ze zijn beide nog van biologisch katoen ook.
- Weg met wegwerp bestek. Voor plastic wegwerpbestek zijn meerdere alternatieven. Je kunt kiezen voor wegwerpbestek dat gemaakt is van vriendelijker materiaal, bijvoorbeeld deze set gemaakt van maiszetmeel, cassavewortel en kalk, óf je gaat voor een multifunctionele spork. Want waarom zou je je bestek überhaupt weggooien na eenmalig gebruik?
- Ook de plastic zakjes op de groente en fruit afdeling zijn overbodig. Bij Lidl kun je in de winkel al duurzame zakjes kopen voor je groenten en fruit en hopelijk binnenkort ook in andere supermarkten. Nog niet te koop in jouw supermarkt? Dan kun je zo online vinden bij ZoZero (zie aanbiedingen onderaan de mail) of ze gewoon zelf maken van (doorzichtige) stof! 

 
abstract-abstracte-vormen-buizen-90911.jpg
 

Interessant

Green deal, afvalvrije festivals. Jaarlijks worden er ongeveer 900 festivals in Nederland gehouden. Deze festivals trekken 26,7 miljoen bezoekers en er blijft gemiddeld 2,33 kg aan afval achter per persoon op een festival. Festivalorganisatoren, Nederlandschoon en de Rijksoverheid hebben daarom besloten om hier verandering in te brengen en het festival afval terug te dringen door afval beter te scheiden en verwerken maar ook zwerfafval en dus wegwerpplastic te voorkomen. 

Een groot gedeelte van dit afval op een festival is wegwerpplastic. Denk maar aan bekertjes, bestek en borden maar bijvoorbeeld ook aan samples die worden uitgedeeld, afzetlint en banners. 

Green deal zorgt ervoor dat plastic verantwoord gebruikt wordt op festivals door de het '3 R principe' te hanteren: 
- Reduce of Refuse. Is het plastic artikel echt nodig, of kan het ook achterwege worden gelaten? Denk hierbij aan samples, giveaways etc. 
- Reuse: kunnen we het plastic vaker gebruiken? Bijvoorbeeld middels een borgsysteem.
- Recycle: hoe kunnen we het plastic hoogwaardig recyclen?

Zo worden bijvoorbeeld drinkbekers en flessen 'vervangen' door circulaire drinkbekers. Wegwerp bekers en flessen worden vervangen door herbruikbare bekers. Wegwerpbekers en -flessen worden ingezameld en volledig gerecycled (hier wordt gekozen voor één soort beker (mono-stroom) van een recyclebaar materiaal (die niet bedrukt is met inkt), de verkoop van herbruikbare flessen of bezoekers wordt toestemming gegeven om deze zelf mee te nemen.

Benieuwd naar alle andere alternatieven en welke festivals hier al aan meedoen? Klik dan hier

 
actie-bleek-braderie-433452.jpg

 

Tips & Tricks


1. Koop een hervulbare waterfles, zoals bijvoorbeeld een Dopper of deze flessen van ZoZero. Deze kun je in Nederland bijna overal vullen en zo heb je geen plastic flesjes meer nodig. 
2. Zorg dat je je eigen setje bestek bij je hebt, zoals dit setje. 
3. Drink jij vaak een koffie 'to-go'? Koop dan zeker een hervulbare koffiemok/beker. Zoals deze. Je kunt tegenwoordig zelfs een koffie beker van gerecycled plastic kopen bij Albert Heijn, op deze manier krijg je ook nog eens €0,25 korting op je koffie! Geen smoesjes meer dus!  
4. Eten afhalen? Neem je eigen containers mee. 
5. Zorg dat je altijd een duurzame boodschappentas bij je hebt. Geen tas bij je? Geen nood bij de meeste grote supermarkten zoals Albert Heijn en Lidl, worden nu duurzame boodschappentassen verkocht gemaakt van jute of een ander duurzaam materiaal. 
6. Gebruik je plastic rietjes? Heb je er echt één nodig? Er zijn ook rietjes van glas, metaal, bamboe en karton. Zoals deze of deze gemaakt van bamboe
7. Boterhammen zakjes. Gebruik in plaats van de standaard boterhammen zakjes herbruikbare en afwasbare boterhammen zakjes. Ze zien er nog tof uit ook.

Of doe mee aan de #trashtag challenge! Deze challenge staat sinds vorige week online en daagt iedereen uit om een plek die vol ligt met vuil (en dus vaak ook met veel wegwerpplastic) op te ruimen. Hiervan neem je een voor- en nafoto voor jouw #trashtag challenge! Echt een challenge waar wij ons in kunnen vinden! 

Koop nu jouw duurzame vervanging voor wegwerpplastic met korting! 

De zero waste producten van ZoZero zijn nu verkrijgbaar met 10% korting! Gebruik de code: ZOKLOOKER om deze korting te ontvangen op het gehele assortiment! Geldig tot en met 30 april. 

OokTo Jungle doet mee aan deze mailing met een leuke actie! Vul ‘JunglemeeKlooker’ in bij 'BESTEL NOTITIES' voor een gratis bamboe rietje per elke €10 (1 bij 10 euro, 2 bij 20 euro etc.)! Weg met plastic rietjes!