BLACK MARKETBAR &GRILL-11.jpg
 

DUURZAME SNEAKERS 

Iedereen loopt er tegenwoordig op en heeft er minimaal een paar (en vaak meer) in zijn kast staan: Sneakers. Ze zijn comfortabel en verkrijgbaar in alle soorten, kleuren en maten. Maar hoe duurzaam is een sneaker, en waar let je op wanneer je een duurzaam paar sneakers koopt?

In deze topic mailing zullen we dieper ingaan op de impact van dit schoeisel, de ontwikkelingen in sneakerland en natuurlijk tips waar en hoe jij jouw paar duurzame sneakers kunt aanschaffen in het geval je een nieuw paar nodig hebt. 

Volgens de oprichter van RankaBrand, Niels Oskam, ‘staat duurzaamheid in de schoenenindustrie minder op de radar dan bij kledingmerken’. RankaBrand heeft meer dan 100 schoenmerken geclassificeerd op duurzaamheid, transparantie en eerlijkheid.

 
060616runningshoes.jpg

 

De impact van dit schoeisel

Grondstoffen zijn per schoen verschillend, want een nette leren schoen wordt natuurlijk van andere grondstoffen gemaakt dan een hippe sneaker. Jaarlijks worden er gemiddeld 20 miljard paar schoenen geproduceerd, Nike verkoopt bijvoorbeeld 25 paar sneakers elke seconde. De verschillende grondstoffen die voor sneakers worden gebruikt hebben allemaal een andere impact. 

Leer 
Voor het maken van een paar schoenen van leer is een bepaalde oppervlakte huid nodig. Voor leer is de gemiddelde oppervlakte benodigde huid relatief groot. De huid van dieren bevat delen die niet gebruikt kunnen worden voor de schoen, zoals plaatsen waar de huid te dun is of waar beschadigingen zijn ontstaan in de tijd dat het dier nog leefde (bijv. prikkeldraad, stokslagen, teken enz.). Uit een runderhuid kunnen gemiddeld ongeveer 8 à 10 bovendelen van een paar schoenen worden gemaakt, afhankelijk van de grootte van de huid en de grootte van de schoen (dit kan in sommige gevallen een verschil van meer dan 100% opleveren).

Dit zorgt er voor dat er voor een bovendeel van een paar schoenen circa 4,5 kg huid nodig is. Dit omdat de huid van een dier in zijn geheel wordt verwerkt tot leer, waarvan vervolgens de niet bruikbare delen worden verwijderd. Dat is veel meer dan in vergelijking met een vegetarische schoen, waar ongeveer 380 gram 'vegetarisch leer' (dus niet van een dier) voor nodig is. En bij de productie van een paar leren schoenen ontstaat tussen de 2,0 en 2,7 kg afval 

Vegetarisch leer? Yes. Vegetarisch leer is een goede vervanger van leer en wordt op veel verschillende manieren gemaakt. Meer informatie over de soorten alternatieven in het kopje 'ontwikkelingen'. 

Chemische stoffen 
Bij het maken van schoenen worden veel (chemische) stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Deze stoffen komen terecht in rivieren en hebben invloed op het milieu. Voorbeelden van milieubelastende materialen zijn: chroom, aluminium en titaanzout, waarvan chroom de grootste boosdoener is. Ook het gebruik van grote hoeveelheden water draagt bij aan de ecologische voetafdruk van schoenen. Adidas, Nike en Puma zijn gelukkig al drie grote merken die via Greenpeace hebben aangekondigd alle ladingen van chemische stoffen in de natuur per 2020 verholpen te hebben. Volgend jaar kunnen we hopelijk de resultaten hiervan zien! Zo is ook meteen een groot deel van de hippe sneakermarkt een stapje dichter bij een duurzamere schoen.

Katoen
De katoen in het bovenste deel van de sneakers en in de veters heeft ook zo zijn milieu-impact. De milieu-impact van de productie van katoen is sterk afhankelijk van de regio waar de katoen verbouwd wordt. 

Bij de productie van katoen worden veel pesticiden gebruikt. Gemiddeld rond de 1 kilogram per hectare, maar in sommige gebieden kan het wel oplopen tot 70 kg per hectare! Dit is schadelijk voor het milieu én voor de boeren die vaak met weinig bescherming het gif op hun gewassen spuiten. Om een idee te krijgen van de impact: 16% van het wereldwijde gebruik van insecticiden komt voor rekening van de katoenindustrie, terwijl het slechts 2,5% van alle landbouwgrond inneemt.

Arbeidsomstandigheden 
Veel schoenenfabrikanten laten hun schoenen produceren in landen waar de arbeidskrachten goedkoper zijn. Het komt helaas ook nog wel eens voor dat daar misbruik van wordt gemaakt. Zo was in 2010 Tommy Hilfiger in het nieuws, omdat fabrieksarbeiders in Bangladesh slachtoffer waren van slechte veiligheidsvoorschriften, en het bedrijf hierna een verklaring aflegde om te willen investeren in de veiligheid van haar werknemers. Een eerlijke schoen moet worden geproduceerd onder goede arbeidsomstandigheden. 

Meer lezen over deze onderwerpen? Lees dan onze vorige mailings over duurzame schoenen, of over een duurzame kledingkast.

 
Wado-Sustainable-Sneakers-Inspired-by-the-1980s-Featured-image-672x372.jpg

 

Ontwikkelingen op het gebied van sneakers

1. Share your soles 

Share your soles is een bedrijf dat ‘onbruikbare’ schoenen naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië exporteert om deze schoenen, die hier in Nederland niet meer gedragen worden, een tweede leven te geven. 

Want naast de materialen zelf hebben ook het productie proces, vervoer en het ontbinden van schoenen wanneer ze niet meer gedragen worden een grote impact op het milieu. Doordat sneakers uit veel verschillende materialen bestaan, zoals: rubber, leer, synthetische stoffen, katoen en lijm, is het recyclen van schoenen een stuk lastiger dan het recyclen van, bijvoorbeeld, los textiel. 

Wanneer we een product niet gemakkelijk kunnen recyclen, is het essentieel om hier toch iets mee te doen. En dat is in het geval van sneakers: een tweede leven geven. Als schoenen versleten zijn, wil dit niet zeggen dat ze niks meer kunnen betekenen voor anderen. Er is een grote behoefte aan schoenen in ontwikkelingslanden. 

Grote merken die hieraan meedoen zijn Nike met de Nike ReUse campagne; bij deze campagne worden gebruikte sportschoenen verzamelt om er uiteindelijk “Nike Grind” van te maken. Met dit materiaal worden atletiekbanen, speeltuin, rubberen tegels en zelfs nieuwe Nike producten gemaakt. Vanaf 1990 (!) hebben ze al meer dan 25 miljoen paar schoenen gerecycled!

Ook Puma doet hieraan mee met hun ‘Bring me back’ campagne’. waarbij ze de klanten de mogelijkheid bieden om oude schoenen en kleding terug te brengen. Klooker is niet bekend met winkels in Nederland die ook al zelf een 'dropbox' aanbieden, weet jij hier meer van? Voel je dan vrij om ons even een mailtje te sturen! 

2. Meer (her)gebruik van milieuvriendelijke materialen 

Er komen steeds meer nieuwe sneaker merken bij de laatste tijd. Ook merken die natuurlijke materialen gebruiken zoals kurk, bio katoen of natuurrubber. Maar ook materiaal zoals bioplastic gemaakt van mais. Zoals de nieuwe sneaker van Reebok. Het grootste verschil tussen gewone sneakers en dit bijna volledige plantaardige model is de zool. Normaal gesproken is die gemaakt van een op petroleum gebaseerd rubber, waarvoor dus aardolie nodig is. 

https---blogs-images.forbes.com-afdhelaziz-files-2018-10-436967.jpg

Of check de nieuwe Parley x Adidas Outdoor. Adidas heeft de handen ineen geslagen met Parley for the Ocean om high-performance producten te maken van plastic uit de oceanen. Parley for the Ocean is een milieuorganisatie die zich inzet voor schonere oceanen.

Wat dacht je van een schoen met een zool die is gemaakt van kauwgom? Dat zijn de Gumshoes, gemaakt van staartkauwgom afkomstig uit de Amsterdamse straten.

38c8c3cb-2376-435d-852c-cab823d76739.jpeg

3. Nieuwe techniek Nike 

Echt waar: één van de bekendste schoenenmerken ter wereld gebruikt het meeste recyclede polyester in de industrie. Nike kondigde onlangs aan dat 75% van alle Nike-producten gerecycled materiaal bevat. Het bovenmateriaal van de Flyknit-schoenen is bijvoorbeeld op microniveau geweven, zonder naden en zomen. Dat levert volgens het merk een lichtgewicht schoen op die zich aanpast aan de voet van de drager. Bijkomend voordeel is dat er 60% minder afval ontstaat bij het produceren van deze schoen. Voor ieder paar Flyknit schoenen wordt het equivalent van zes gerecyclede plastic flessen gebruikt, waardoor er miljoenen kilo’s minder afval op de vuilnisbelt terechtkomen.

Sinds 2012 is er door deze schoen al meer dan 1,5 miljoen (!) kilo aan afval bespaard. De Air wordt ook steeds verantwoorder: 99% van het verfwater wordt gereycled, de schoen bestaat uit minstens 50% recycled afvalmateriaal en alleen al tussen mei 2016 en 2017 is het equivalent van 10 Olympische zwembaden aan afval gered. Ook op maatschappelijk vlak gebeurt er veel: Nike lanceerde onlangs de BETRUE-collectie, waarbij aandacht wordt gevraagd voor LGBTQ-rechten. 

Wij weten dat Nike natuurlijk een slechte reputatie heeft op het gebied van duurzaamheid en zij nog een hoop te verbeteren hebben maar wij willen hier ook de positieve ontwikkelingen aangeven en Nike is met deze ontwikkeling goed op weg. 

4. Leer alternatieven 
Piñatex: De Piñatex vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst waardoor er geen extra land, water, mest of bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden om het te produceren. Het is dus niet alleen een mooi en diervriendelijk alternatief voor leer, maar het gaat ook nog eens verspilling tegen. Daarnaast zorgt het ook voor extra inkomen voor ananasboeren en creëert het meer arbeidskansen voor landen waar de ananas groeit.

Leer gemaakt van paddenstoelen

Leer gemaakt van paddenstoelen

Leer van paddenstoelen: Je kunt leer kweken van paddenstoelen. Het is een levend materiaal en daarom moet je wel een beetje geduld hebben. Het groeit ongeveer 2,5 centimeter per week. Het resultaat is een zacht, suède-achtig materiaal dat 100 procent biologisch en afbreekbaar is. Het is heel geschikt om schoenen van te maken, die je met blote voeten kunt dragen, want het materiaal gaat het verspreiden van bacteriën tegen.

Gerecycled rubber: Rubber is volledig synthetisch en daardoor onverwoestbaar. Gerecycled rubber is daarom een goede optie als leervervanger. Het heeft een zelfde uitstraling, weinig onderhoud nodig en kan op verschillende manieren worden toegepast. En nog mooier: het was in een vorig leven bijvoorbeeld een autoband of brandweerslang.

Kweekleer: naast de natuurlijke varianten wordt er op dit moment ook hard gewerkt aan bio-leer: kweekleer. Dit leer wordt gekweekt. Het proces gaat heel snel en is milieuvriendelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om het leer specifieke eigenschappen te geven, waardoor het gebruikt kan worden voor sneakers en andere producten. 

 
Ethletik.jpg
 

Interessant

Wanneer we alle artikelen en het nieuws moeten geloven is Ethletic op het moment het meest duurzame sneaker merk. Zo waren ze het eerste (volledig) fair trade schoenenmerk. Het rubber en de sneakers zelf worden op fair trade basis gemaakt in Sri Lanka en Pakistan. Daarnaast heeft de natuurrubberen zool het FSC keurmerk van de Forest Stewardship Council voor duurzame bosbouw. 

De grondstof voor de natuurrubberen zool komt van een FSC gecertificeerde plantage op Sri Lanka. Mannen en vrouwen werken er samen en doen op een milieuvriendelijke en duurzame manier aan bosbouw. Daarom dragen de Ethletic sneakers het logo van de Forest Stewardship Council op de zool. FSC zet zich in voor de bescherming van de bossen wereldwijd en voor verantwoord bosbeheer. Het rubber wordt volgens fair trade criteria ingekocht. De producenten beslissen samen hoe de meerprijs voor het rubber besteed wordt, bijvoorbeeld voor het bouwen van scholen, sanitaire voorzieningen of waterputten.

De Ethletic sneakers zijn de eerste casual schoenen die worden gemaakt van gecertificeerd Max Havelaar katoen. Ethletic heeft een lange termijn overeenkomst met haar katoen leveranciers en betaald een vaste prijs. De Ethletic sneakers worden gemaakt in Sialkot Pakistan. Ethletic betaalt een premie van 15% van de productie kosten aan de arbeiders en hun gezin. Dit geld wordt onafhankelijk beheerd. De fair trade premie wordt gebruikt voor de verbetering van de gezondheidszorg van de arbeiders en hun gezinnen, microkredieten en educatie. 

Er worden geen dierlijke stoffen gebruikt om de Ethletic schoenen te maken. Dat betekent dat er geen dierlijke oliën en vetten, lijm of kleurstoffen aan te pas komen voor het maken van de schoenen. Ethletic schoenen zijn dus veganistisch. Ethletic vindt het belangrijk dat er geen dier ter wereld hoeft te sterven voor de productie van de schoenen.  

 

maium_campaign_or-bg_-3.jpg
 

Tips & Tricks


Waar let je dan nu op tijdens het kopen van een paar sneakers en welke merken zijn ook echt duurzaam? Hieronder maken we je wegwijs zodat ook jij een paar duurzame sneakers kunt aanschaffen. 

1. Let op keurmerken, deze kunnen je helpen bewuste keuzes te maken. Een keurmerk vertelt je in één oogopslag of een schoen op een verantwoorde manier is geproduceerd. Nog niet veel duurzame sneakers zijn gecertificeerd, maar dit zijn de keurmerken waar je op kunt letten: 

  • FSC certificering

  • GOTS

  • Fairtrade 

2. Let op gebruikte materialen. Waar zijn jouw sneakers van gemaakt? Er zijn een hoop duurzame materialen op de markt tegenwoordig zoals o.a. leer alternatieven en natuurrubber. 

3. Het maakt natuurlijk uit of je één paar of 200 paar schoenen in de kast hebt staan, ook al zijn ze alle 200 duurzaam. Je kunt maar één paar schoenen tegelijk aan, probeer dus te consuminderen en te variëren met een of twee paar sneakers i.p.v. meer. Zo wordt bij het schoenenmerk Mohop een guide geleverd met vijf verschillende veters en tips om op verschillende manieren te veteren, waardoor je eigenlijk verschillende stijlen kunt creëren met maar één paar sneakers. Slim!

4. De ultieme duurzame schoen zou je in de biobak moeten kunnen gooien, waarna ze door de natuur afgebroken worden. Een goed voorbeeld hiervan is de OAT schoen, die volledig biologisch afbreekbaar is.

5. Schoenen langer hergebruiken is ook een duurzame optie. Veel schoenen belanden na hun werkzame leven in de vuilnisbak maar dat is niet altijd nodig, met een bezoekje aan de schoenmaker kunnen jouw sneakers vaak weer een hele tijd mee! En wil je ze echt kwijt? Kijk of je ze ergens in kunt leveren.

Duurzame merken die het benoemen waard zijn:
De onderstaande duurzame merken zijn niet allemaal Nederlands, wel hebben wij voor linkjes naar Nederlandse webshops gezorgd zodat je de sneakers gewoon in Nederland kunt bestellen; wel zo duurzaam. Ze verschillen nogal in prijs, dus up to you wat bij je past!

1. Veja
Dit Franse merk doet het fantastisch en ontwikkelt zich snel: naast de basic modellen waar Veja mee begon, experimenteert het nu volop met kleuren, oldskool modellen en zelfs glitters. Veja produceert zowel fair trade als zo duurzaam mogelijk. En dat is niet alleen een mooi marketingpraatje: Veja heeft diverse keurmerken op het gebied van duurzaamheid. Alles klopt: ook de verpakkingen zijn 100% gerecycled. Veja maakt gebruik van biologisch katoen, natuurlijke, wilde rubber en plantaardig gelooid leer en is voor een modemerk enorm transparant. Bij deze Nederlandse webshop koop je een paar Veja sneakers vanaf €79,-. 

2. Wado
Wado is een relatief nieuw merk dat alleen maar duurzame sneakers verkoopt. Stijlvolle schoenen met een eenvoudig design. Voor ieder paar sneakers dat Wado verkoopt, worden twee bomen geplant. Alle materialen zijn duurzaam en recyclebaar. Neem hier deel aan hun kickstarter voor een paar sneakers van Wado! 

3. Ethletic
Ethletic is met stip hét merk als je op zoek bent naar een duurzaam (biologische) en eerlijk geproduceerd alternatief voor je All Stars. Zoals je al gelezen hebt scoort Ethetic op alle punten! Klik hier om jouw paar Ethletic sneakers aan te schaffen vanaf €75,-. 

4. Zespa
De luxe, leren sneakers van Zespa zijn van hoge kwaliteit (als wij de recensies mogen geloven) en eerlijk en met de hand en op kleine schaal gemaakt in Frankrijk. Zoals Zespa zelf zegt: “100% French made”. Deze schoenen zijn natuurlijk geen optie voor veganisten, maar voor de bewuste modeliefhebber die een duurzaam en eerlijk geproduceerd kwaliteitsproduct verkiest boven de chemische massaproductie in Azië, is dit een mooi alternatief. Zespa is in Nederland exclusief verkrijgbaar via Bottines, een webshop in eerlijke en duurzaam geproduceerde schoenen. Verzendkosten zijn gratis binnen Nederland.