BLACK MARKETBAR &GRILL-10.jpg
 

PLASTIC RECYCLING

In onze Topic Mailing: 'Plastic & jezelf' gaan we het deze keer hebben over het recyclen van plastic. Per persoon per jaar produceren wij ongeveer 489 kg afval, waarvan 23 kg plastic afval is. Hiervan wordt slechts 45% gerecycled. Wat er gebeurd met het gerecycled plastic, welk plastic wel en niet gerecycled mag worden en waarom niet al het plastic gerecycled wordt? Hieronder worden al deze vragen beantwoord zodat ook jij straks je plastic zo goed mogelijk kunt recyclen. 

Natuurlijk geldt hier wel, hoe minder plastic je gebruikt hoe beter! 

 

 

De impact van het recyclen van plastic

Ongeveer 80% van het ingeleverde plastic wordt gerecycled in Nederland. De overige 20% wordt verbrand, dit levert weer energie op voor elektriciteitscentrales of cementovens. Toch levert dit weinig op volgens het Centraal Planbureau (CPB). 

Volgens dit onderzoek wordt bijvoorbeeld de CO2 uitstoot door recyclen van plastic verminderd met ongeveer 0,1 tot 0,15% van de totale uitstoot in Nederland. Wat weer vergelijkbaar is met 1% van al het wegverkeer in Nederland. Volgens het CPB weegt dit eigenlijk niet op tegen de de kosten, die zo'n 150 miljoen euro per jaar zijn voor het inzamelen van plastic. 

Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat het inzamelen van plastic zelfs een averechts effect kan hebben op de plastic soep (de afvalopeenhoping van microplastics in de zee). Veel gemeentes belonen hun inwoners namelijk wanneer ze zo min mogelijk restafval inleveren. Deze gemeenten halen wel apart plastic op maar de mensen mogen niet al het plastic bij het plastic afval gooien (volgens de algemene inzameling regels) gezien niet alle plastic gerecycled kan worden. Wat het meest bij het gft terecht komt zijn piepschuim schaaltjes van vlees, plastic fruit bakjes en plastic sla zakjes. Deze laatste twee kunnen wel gerecycled worden en het piepschuim bakje is helaas gewoon restafval. Wat weer als gevolg heeft, geloof het of niet, dat de mensen plastic weggooien bij het gft-afval wanneer ze moeten betalen voor de hoeveelheid restafval die ze mogen weggooien. Dit is natuurlijk niet goed. Op dit moment bestaat ongeveer 1 tot 2 procent van het Nederlandse GFT-afval uit plastic. Dit wordt vermalen en belandt zo via compost in ons oppervlaktewater. 

Verder wordt er in het onderzoek aangegeven dat er inmiddels zoveel plastic is ingezameld van slechte kwaliteit (ook wel mixplastic genoemd), dat het steeds lastiger wordt om deze te recyclen. Op het moment exporteert Nederland een groot deel van deze mixplastic naar Duitsland, hier wordt het materiaal tegen betaling verwerkt. De Duitsers verbranden hun eigen mixplastic in energiecentrales. De milieuwinst van het te recyclen plastic is dus zo helaas gering. 

Dit betekent uiteraard niet dat we nu al ons plastic zomaar moeten weggooien hoe wij willen, maar laat wel zien dat het belangrijk is om bewust om te gaan met plastic en waar mogelijk plastic te vermijden. Ook is het recyclen van plastic nog altijd beter dan het creëren van nieuw plastic.

Dat het recyclen onmisbaar is en toch, ook al is het niet veel, zijn steentje bijdraagt aan het milieu laat dit rapport zien. Europa telt op het moment 1.000 bedrijven die actief zijn op het gebied van plastic recycling op grotere schaal. Deze 1.000 bedrijven verschaffen werkgelegenheid aan ongeveer 30.000 mensen in Europa. In Nederland zijn er ongeveer 30 plastic recycling bedrijven actief. 

Herkomst van plastic in Nederland (DPI Value Centre)

Herkomst van plastic in Nederland (DPI Value Centre)

Deze bedrijven zijn onmisbaar want zij zamelen het plastic in, sorteren het en herverwerken het. Zij maken de plastic afvalstroom weer geschikt voor toepassing van nieuwe producten. Het soort plastic dat zij het meest moeten verwerken? Dat zijn plastic verpakkingen, goed voor 68% van de totale plastic recycling. Waarvan 46% afkomstig is van bedrijven en op nummer 2 met 32% verpakkingen van consumenten. 

 
bottle-caps-bright-close-up-761297.jpg

 

Ontwikkelingen op het gebied van plastic recyclen

Om toch zoveel mogelijk plastic te kunnen recyclen en dus niet te verbranden of te laten eindigen bij het restafval, worden telkens nieuwe technieken ontwikkeld. Zoals nieuwe sorteertechnieken waardoor het sorteren van zwart plastic eindelijk mogelijk is. Dit is momenteel namelijk niet mogelijk want het zwarte plastic wordt niet geaccepteerd door de machines. Maar ook het magnetisch scheiden van plasticsoorten en een andere techniek waarmee de vervuiling en kleur uit PET verwijderd kan worden. Deze technologieën zijn al ontwikkeld en een aantal worden momenteel ook al commercieel gebruikt. Lees er hier meer over.


Sommig plastic wordt al geproduceerd met een 'design for recycling' mentaliteit. Dit initiatief komt voort uit een onderzoek van het KIDV (KennisInstituut Duurzaam Verpakken) waarbij aandacht werd besteed aan plastic verpakkingsafval van huishoudens en bedrijven. Hierbij wordt de keten omgedraaid, de keten wordt dus van achter naar voren geanalyseerd. Eerst wordt er gekeken naar de vraag, dus welke eindproducten zijn er nodig, welke producten zouden producenten willen afnemen en wat is er qua inzameling, sortering en recycling dan voor nodig om deze producten te maken? 

Screen Shot 2019-04-12 at 7.51.13 AM.png

Hierdoor zijn producenten verpakkingen op de markt gaan brengen die beter te recyclen zijn. Een extra stimulans kwam door een tariefdifferentiatie van de Afvalbeheersbijdrage. Zo werden de producenten geprikkeld om verpakkingen te gebruiken/produceren die gemakkelijker te recyclen zijn en meer gerecyclede materialen bevatten.

Vervolgens zijn wij (de consument) en de gemeente aan zet voor het correct inzamelen en voor de preventie van plastic zwerfafval. Dan is het belangrijk dat de sorteerders en recyclers het correct ingezamelde materiaal bewerken tot gerecycled grondstoffen. Waardoor dit materiaal weer gemakkelijk hergebruikt kan worden. 

Plastic afval kan ook worden ingezet als grondstof voor fossiele raffinage. Hiermee is Neste, een Bio-raffinaderij, bezig. Neste is wereldwijd de grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen. Het nieuwe doel van Neste? Leider worden op het gebied vankoolstofarme raffinage en de circulaire economie door innovatieve oplossingen te ontwikkelen op basis van plastic afval. Hiermee wordt de efficiëntie van het materiaal verhoogd, de afhankelijkheid van ruwe olie verminderd en de CO2 voetafdruk van producten op basis van plastic verlaagd. Het doel van dit bedrijf is om voor 2030 meer dan 1 miljoen ton plastic per jaar te verwerken! 

Dit wordt er gemaakt van het door jouw ingezamelde plastic

Dit wordt er gemaakt van het door jouw ingezamelde plastic

 

 

Interessant

Wat mag nu eigenlijk wel bij het plastic en wat niet? Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een inzamelpunt in de buurt. Hieronder lees je wat nu eigenlijk wel bij het plastic mag en wat niet. 

Wat mag wel bij het plastic afval? 

 • Plastic bekers van yoghurt, kwark en slagroom 

 • Plastic bakjes van fruit, salade, vlees of vis 

 • Verpakkingen van hard plastic (zoals vitamine potjes voor vitamines en flacons van shampoo)

 • Plastic flessen 

 • Plastic verpakkingen van groenten, brood, toiletpapier, theedoosjes, sigaretten, bloemen etc. 

 • Plantenpotjes 

 • Plastic tassen 

 • Knijpflessen voor sauzen, olie etc.  

 • Kuipjes van boter, saus en smeerkaas

 • Folies van tijdschriften en reclamefolders

 • Tubes van gel, tandenpasta en bodylotion 

Wat mag er niet bij het plastic afval? 

 • Plastic waar een laagje metaal of aluminium tegenaan geplakt zit (chipszakken, koffiepakken, doordrukstrips van pillen of kauwgom)

 • Piepschuim (bakjes van fastfood, vleesschaaltjes, vulling van dozen)

 • Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper)

 • Verpakkingen van bioplastic met kiemplantlogo (let op: deze mogen niet bij het gft)

 • Netjes van sinaasappels, limoenen, citroenen (kan de machine door vastlopen)

 • Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval zoals tandenborstels. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kun je naar de milieustraat brengen.

infographic-plastic-afval-groot-def.jpg
 
 

Pakken mogen bijvoorbeeld ook in de plastic afvalzak of container: 

 • Kartonnen pakken van vruchtensappen, water of wijn 

 • Kartonnen pakken van melk, yoghurt of vla

 • Kartonnen pakken van soep of pastasaus 

Twijfel je nog of het wel of niet bij het plastic afval mag? Klik dan hier. 

 
active-cleaning-daylight-1201588.jpg

 

Tips & Tricks


1. Scheiden van plastic doe je zorgvuldig 
Wees zorgvuldig bij het scheiden van je afval. Check goed welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente en lees het hierboven. 

2. Plastic is GEEN GFT
Gooi geen plastic in de gft-bak: dit kan in het compost terechtkomen, en via het compost weer in de natuur en het water. Ook bioplastic met het Kiemplantlogo of OK compostlogo mag niet in de biobak: het composteert niet snel genoeg. 

3. Gebruik de plastic zakken of containers van Plastic Heroes.In sommige gemeenten kun je rollen plastic zakken ophalen voor je restafval en in andere gemeenten heeft Plastic Heroes containers staan waar jij jouw plastic afval naartoe kunt brengen. Klik hiervoor een overzicht. 

4. Verpakkingen zijn leeg, maar niet afgewassen. Schud en schraap je plastic verpakkingen leeg voordat je ze gescheiden weggooit. De verpakking hoeft echter niet schoon te zijn. Zelf afwassen kost meer energie dan het in de recyclingfabriek kost. Haal aluminium dekseltjes van bijvoorbeeld yoghurtbekertjes los voordat je ze bij het weggooit.

5. Gebruik een doorzichtige vuilniszak voor het inleveren van je plastic, blik en drinkpakken. Dan ontstaat er geen verwarring met restafval in een grijze zak. 

6. De straat is geen vuilnisbak.Gooi je plastic afval dus nooit op straat maar altijd netjes in de afvalbak. Zie je toch ergens plastic of ander vuil liggen? Raap dit dan op en gooi het in een afvalbak! 

7. Het allerbeste is natuurlijk plastic afval voorkomen! Ga slimmer om met je spullen. Minder kopen, spullen delen, tweedehands shoppen, repareren en geen wegwerpproducten kopen: het zijn allemaal manieren om minder plastic afval te produceren. En dat is uiteindelijk nóg beter om waardevolle grondstoffen te sparen dan plastic recyclen. Lees meer tips in onze andere plastic topic mailingen!