Deze mailing zit boordevol inspiratie over al het leuke om deze zomer te doen met een duurzame twist. We hebben allerlei uitjes, evenementen en festivals op een rijtje gezet die gericht zijn op verschillende aspecten van duurzaamheid. Ook hebben we een paar essentials voor je op een rijtje gezet, die je niet mag missen als je naar een festival gaat. Sommige met een leuke korting!

Dus voor ieder wat wils. Check vooral het event 'Lekker naar de Bio Boer', dat is aankomend weekend al. Wij horen graag als jullie ergens heen zijn geweest hoe het was, via de facebook community of bijv. door een post op instagram (#klooker). Veel plezier allemaal!

Festivals

In 2017 waren er wel 837 festivals in Nederland, die in totaal 23,3 miljoen bezoekers trokken, volgens data van de Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). Elke festivalbezoeker produceerde gemiddeld 2 kilo afval per festivaldag. Dit betekend dat in 2017 minstens 46,6 miljoen kilo afval werd geproduceerd in Nederland door de festivals alleen!

Wil je hier liever niet aan bijdragen, maar deze zomer toch lekker genieten van een festival? Dat kan! Onderstaande festivals steken allemaal hun handen uit de mouwen om een duurzamer feestje te bouwen.

 
 
MAM watches.jpg

Wat is er te doen?

Chillen, dansen, springen op een springkussen, kunst bekijken, eten, gelijk denkende mensen ontmoeten

Muziekgenre(s)

Techno en house

Datum en locatie

10 t/m 13 Augustus 2018

Groningen

Prijs

€73.50 voor het hele weekend

Paradigm

Dit festival doet verschilende dingen om de impact op milieu te minimaliseren, bijvoorbeeld doordat ze niet ieder jaar het terrein opnieuw hoeven op te bouwen en vervoeren. Daarnaast hebben ze alle aardappelen voor de patat zelf op het festivalterrein verbouwd, wordt het decor gemaakt van gerecycled materiaal en wordt er zaagsel gebruikt als je naar het toilet gaat. Elk jaar proberen ze het festival meer zelfvoorzienend te maken.

paradigm 2.jpg
 

 
narwood.jpg

Wat is er te doen?

Luisteren naar muziek, dansen, kijken naar theater en dans, chillen, kunst bekijken, eten, innovatieve start-ups leren kennen

Muziekgenre(s)

Rock, metal, punk, indie pop, folk, cumbia, afrobeat, modern-classical, eigenlijk… een beetje van alles!

Datum en locatie

19 t/m 22 Juli

Leeuwarden

Prijs

€99.00 voor het hele weekend

Welcome to the village

Dit festival heeft de missie om aan iedere bezoeker de toekomst te laten zien. Ze willen daarmee mensen inspireren om meer milieubewust te leven. Het voedsel op dit festival komt van lokale boeren en het decor wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Hun doel is een compleet circulair festival te organiseren in 2022.

wttv 3.jpg
 

 
geefeenboompje.png

Wat is er te doen?

Workshops volgen, inspiratiesessies bijwonen, genieten van massages, shoppen op de markt, eten, chillen, luisteren naar muziek, meerdere activiteiten voor kids

Muziekgenre(s)

Kalm en rustgevende piano

Datum en locatie

24 Juni

Amersfoort

Prijs

€6,50 voor de dag

Inspiratiefestival 033

Hier willen ze Amersfoort en omstreken inspireren om meer duurzaam en gezond te leven en te focussen op persoonlijke groei. Het festival is zero waste georganiseerd en ze streven naar 90% recyclebaar afval. Daarom willen ze ook graag dat bezoekers zelf tasjes, en of bakjes meenemen voor het geval dat ze iets willen kopen.

inspiratiefestival 2.jpg
 
 

Wat is er te doen?

Luisteren naar muziek, skate en surf workshops volgen, op wad-excursie gaan, spaans leren, je telefoon opladen aan bananenschillen, chillen, eten, dansen, kijken naar een BMX-show, longboarden, skimboarden, dansjoggen

Muziekgenre(s)

Reggae, Ska, Punk, Rock, Gospel, Akoestisch, Techno, Elektro, en meer

Datum en locatie

6 t/m 8 Juli

Ameland

Prijs

€129,50

MadNes Festival

Op dit festival willen ze laten zien dat het niet zo moeilijk is om duurzaam te zijn, en dat het zelfs leuk is! Bijna alle energie is van groene afkomst (zon en wind) en bijna alle materialen zijn biologisch afbreekbaar. Nadat het festival is afgelopen maken ze een kunstwerk van al het afval.

MadNes-festival-4.jpg
 

 
artelusa.jpg

Wat is er te doen?

Dansen, chillen, workshops volgen over duurzaamheid en afvalmanagement, yoga, meditatie, ‘’off-grid’’ workshops, theater en dans bekijken, shoppen op de markt, eten, spelen op de (kinder)speeltuin

Muziekgenre(s)

Goa, Ambient, Electro, House, Drum&Bass, Klezmer, Jazz, Reggae, Funk, HipHop, Ska, Afrobeat, Pop, Rock, Indie, Deephouse, Techno… ook een beetje van alles (verdeelt over verschillende areas)!

Datum en locatie

18 t/m 24 Juni

Dalfsen

Prijs

€125.00 voor de hele week

The Living Village

Dit festival wil een zelfvoorzienend dorp bouwen, waar mensen samen leven met de natuur. Een groene, duurzame, liefhebbende, en gelukkige samenleving is hun visie. Het festival wordt georganiseerd zodat ze de opbrengst kunnen sparen en zo na een paar jaar hun eigen land kunnen kopen om hun visie waar te maken.

tlv 3.jpg
 

 
Mysteryland1.png

Wat is er te doen?

Luisteren naar muziek, dansen, eten, chillen, kunst bekijken, massages krijgen, yoga doen en mediteren, in een bootje varen, en nog veel meer!

muziekgenre(s)

Alle genres binnen het spectrum elektronische muziek (van House, Big Room, Bass, Techno, Deep House, Trance, Trap en Minimal tot Hardstyle, Hardcore, R&B en Hip Hop). 

Datum en locatie

24 t/m 26 augustus

Haarlemmermeer

Prijs

€189,00

Mysteryland

Dit festival zegt een van de meest duurzame festivals op de wereld te zijn, en ze hebben vier verschillende certificaten om die claim te ondersteunen! Dit is niet voor niets, ze scheiden en recyclen al het afval dat op het festival is gecreeerd, al het vlees dat ze verkopen is biologisch en ze volgen het principe dat ze helemaal niks willen achterlaten op de festival locatie na het opruimen. Maar er is nog meer! Ontdek het zelf op Mysteryland.

Mysteryland.jpg
Mysteryland2.jpg
 

 
Footprint_Logo.png

Wat is er te doen?

Naar muziek luisteren, interessante college's volgen, Dao Lu leren (mix van Tai Chi en Kung Fu), wilde planten plukken en stekjes ruilen, mediteren, yoga, eten, relaxen

Muziekgenre(s)

Tribal, elektro, akoestisch, Indiaans, Afrikaans, Balkan, Folk

Datum en locatie

14 t/m 15 juli

Den Haag

Prijs

€27,50 voor het weekend

Footprint Festival

Den Haag wil in 2020 klimaatneutraal zijn, en footprint festival realiseert zich dat je daarvoor bewustwording nodig hebt onder de bewoners. Daarom wil dit festival meerdere duurzame initiatieven uit de regio uitnodigen om op het festival hun kennis en vaardigheden te delen met anderen in de vorm van leuke activiteiten!

footprintfest1.jpg
 

 

Duurzame festival essentials

Elke duurzame festivalganger zou de volgende handige festival essentials altijd op zak moeten hebben. 

 
 
wakawaka.jpg
wakawaka.jpg

Oplader / zaklamp op zonne-energie

WakaWaka zorgt ervoor dat iedereen de energie van de zon kan gebruiken – backpackers, festivalgangers, maar ook vluchtelingen of ondernemers in rurale gebieden. Met de hulp van hun community, betrokken klanten en partners, hebben ze ervoor gezorgd dat meer dan 1,2 miljoen mensen nu toegang hebben tot licht en stroom. WakaWaka heeft (zak)lampen en powerbanks op zonne-energie, echt een aanrader voor je duurzame festival essentials!

p.s. Wacht nog even met het aanschaffen van een Waka Waka product, er komt binnenkort een toffe actie aan!

 

 
ecowings.jpg
keepcup.jpg

Lepel, vork, mes, rietje, beker, waterfles, bakje

Als je op een festival bent, of eigenlijk elk ander uitje, dan is het handig om je eigen eet- en drinkspullen mee te nemen. Op festivals heb je vaak foodstands, waar wegwerp bestek en bordjes / bakjes worden gebruikt. Als je in plaats van deze wegwerp spullen je eigen bestek en bakje meeneemt, kan je al goed bijdragen aan een beter milieu! Zie hieronder bijvoorbeeld het RVS rietje van Dille en Kamille, het bamboe bestek van Greenjump, de RVS broodtommel en waterfles, of de Keepcup: een meeneembeker die ook dicht kan onderweg! Check de kortingspagina op het platform of je bij een webshop een aanbieding krijgt.

rietje.jpg
waterbottle.jpg
bakje.jpg
 

 
Himalayan.jpg
rollup-charcoal.jpg

Slaapspullen

Voor degenen die op de camping van het festival willen verblijven hebben we ook wat tips voor het slaapspul. Het gebruik van een matje in plaats van een luchtbed helpt vaak omdat een matje niet zo maar kapot gaat, dit is meer duurzaam dan een luchtbed die aldoor lek gaat. Een katoenen slaapzak of deken, in plaats van een synthetische is beter voor het milieu; in verband met de microplastics die na het wassen het riool inspoelen.  Dus ga voor duurzame materialen die niet gelijk stuk gaan of versleten zijn. Zeker met slaap- of kampeerspullen, omdat je die vaker gaat gebruiken.

 

 

Muggen afstotende armband

Zeker op een festival in de open lucht ben je extra gevoelig voor muggen. Bij duurzaamheid hoort ook het diervriendelijke aspect, daarom raden we deze armbanden aan van het merk Kinven! Deze armbanden bevatten geen giftige stoffen of chemicaliën, en zijn puur natuur, maar stoten wel muggen af. Daarnaast zien ze er ook gewoon goed uit en volgens vele recensies ruiken ze ook nog eens lekker. 

kinven.png
 
 

 
 
kokos.png

Natuurlijke zonnebrand

Het blijkt dat zonnebrand erg slecht is voor het milieu. Volgens milieudeskundige Jean-Michel Cousteau zijn veelgebruikte ingrediënten als zinkoxide en titaniumdioxide niet afbreekbaar en zeer waarschijnlijk schadelijk voor zeeleven en koraal. Lees er hier meer over.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven. Bijvoorbeeld natuurlijke olien die van zichzel SPF hebben zoals kokosolie (6 SPF), tarwekiemolie (20 SPF), en wortel(zaad)olie (40 SPF). Waarschuwing: wortel(zaad)olie kan oranje zijn!

 

Uitjes & evenementen

Deze zomer vindt er weer van alles plaats in Nederland! De volgende uitjes en evenement zijn geschikt voor de duurzame individu, het duurzame koppel, de duurzame vriendengroep, of de duurzame familie, eigenlijk iedereen dus!

bij.jpg

Wat is er te doen?

Sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem

Datum en locatie

15 April t/m 31 Augustus

Texel, Den Haag, Enschede, Denekamp, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Leeuwarden, Utrecht

Prijs

Verschillend per museum

Expositie over de bij

In meerdere musea in heel Nederland is een expositie over de wilde bij, waar je veel kan leren over deze insecten die zo’n belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. De organisatoren vinden dat de belangrijke rol van de bij niet genoeg bekend is onder de meeste mensen en willen daarom een ode aan de wilde bijen geven. In deze expositie waan je je in het leven van de wilde bij doormiddel van verschillende activiteiten.

de bij.jpg

topheads.png

Wat is er te doen?

Rondleidingen volgen, eten proeven, boerderijwinkel bezoeken, zelf oogsten/plukken, dieren aaien/knuffelen, eigen broodjes bakken, speurtocht volgen

Datum en locatie

16 t/m 17 Juni

Op verschillende plekken in Nederland

Prijs

Gratis

Bezoek de bio boer

Wel zo’n 100 bio boeren in Nederland zetten hun deuren open voor iedereen om een kijkje op de boerderij te nemen. Er zijn voor fietsers ruim 30 fietstochten uitgestippeld van de stad naar de dichtstbijzijnde boer, die laten zien dat de biologische boer toch vaak dichterbij zit dan je denkt. Op de website zijn alle routes te vinden, en kan je ook zien welke boerderijen in jou buurt mee doen en wat voor activiteiten daar te doen zijn.

koe.jpg

nemo logo.jpg

Wat is er te doen?

Scheikundige proefjes, tentoonstellingen bekijken, het heelal ontdekken of juist je eigen lichaam ontdekken, veel nieuwe dingen leren, de (familie)werkplaats bezoeken

Datum en locatie

12 februari 2018 t/m 9 september 2018: Maandag t/m zondag van 10:00-17:30 uur

Amsterdam

Prijs

€ 16,50 voor de dag

NEMO

Museum NEMO realiseert zich dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen in de wereld. Ze verduurzamen daarom via LED verlichting, cradle-to-cradle materialen en het werken met lokale leveranciers. Daarnaast is het dak van het gebouw compleet groen en beplant met sedum, bloeiende kruiden en bijenkasten waar honing wordt gemaakt, ze hebben ook vooral biologische catering en UTZ gecertificeerde koffie. NEMO is sterk bezig met het verbeteren van hun duurzaamheid en dat vinden wij tof. Het museum is ook gewoon heel erg leuk om te bezoeken voor alle leeftijden!

Nemo1.jpg

Wat is er te doen?

Genieten van dieren in hun natuurlijke omgeving. Natuurlijk wel met respect voor dieren en de natuur, zonder een 'voetafdruk' achter te laten.

Datum en locatie

Het hele jaar door!

Vogelkijkhutten in heel Nederland

Verschillende locatie's in Nederland voor zeehonden spotten

Bezoek de Oostvaardersplassen

Ontdek de natuur op de Veluwe

Prijs

Verschillend per locatie en activiteit

Alternatief voor de dierentuin, het aquarium of een circus met dieren

Volgens PETA kan geen enkele dierentuin of aquarium de natuurlijke habitat van een dier nabootsen omdat de kooien geen geschikte plek zijn voor dieren die in het wild honderden kilometers per dag afleggen en ze in deze situatie geen controle hebben over hun eigen leven. Volgens de Dierenbescherming is het ook duidelijk dat het vertonen van dieren die kunstjes doen niet meer van deze tijd is, en daarom adviseren zij ook om evenementen waar dieren als bron van vermaak worden gebruikt te vermijden. Zonder deze activiteiten te promoten kan je als nog de beste vakantie ooit hebben door juist te genieten van dieren in hun natuurlijke habitat.

zeeleeuw.jpg