Hi Klookeraar, wil je meer weten over onze nieuwe Topic Mailings? Check dan hier.

duurzame deo’s

Deodorant komt in veel verschillende soorten en maten. En verschillende mensen verwachten verschillende dingen van hun deodorant: anti-transpirant, geen vlekken, spray of roller, een fijn geurtje of liever helemaal geen geur, enzovoort. Maar voor Klookeraars komen daar nog een aantal dingen bij kijken. Want wat maakt een deodorant nou eigenlijk duurzaam? Er zijn meerdere dingen waar je op moet letten die je kan verdelen onder categorieën verpakking en inhoud.


VERPAKKING

Deo verpakkingen komen meestal voor in sprays/spuitbussen, rollers, sticks, en pompjes met mechanische verstuivers. Verpakkingen van de reguliere deo’s die je vindt in de meeste supermarkten en drogisten zijn vaak gemaakt van plastic of aluminium verpakkingen die moeilijk te recyclen zijn.

Sprays & Spuitbussen

Spuitbussen voor deodoranten zijn technisch gezien recyclebaar. Echter, omdat de spuitbus helemaal leeg, droog en schoon moet zijn voordat hij kan worden gerecycled is dit in de praktijk erg lastig. Ook bevatten veel spuitbussen drijfgassen en CO2. Drijfgassen zijn gassen die ervoor zorgen dan een product uit de spuitbus kan komen, en dragen bij aan smogvorming in de lucht.

Mechanische verstuivers zijn al een betere keuze omdat ze geen drijfgassen bevatten, en de verstuivers zijn vaak een kleinere verpakking vooral gemaakt van plastic (maar aluminium verpakkingen komen ook voor). Op de website van Lush wordt vermeld dat wanneer er een miljoen mensen een deo spuitbus inruilen voor een mechanische verstuiver, er 696 ton CO2 wordt bespaard en van het aluminium dat wordt bespaard kunnen 20.000 fietsen worden gemaakt.

Rollers & sticks

Deodorant rollers zijn veelal gemaakt van plastic. Ook deze rollers zijn lastig te recyclen omdat ze vaak uit twee lagen, gemaakt van verschillende soorten plastic, bestaan. Het is in dit geval blijkbaar goedkoper om een nieuwe roller te produceren dan een oude te recyclen. Dus de meeste plastic rollers belanden gewoon op de vuilnisbelt. Lees ook in onze Topic Mailings Plastic & Jezelf meer over de effecten en de rol van plastic in je dagelijks leven.

Het merk Tom’s of Maine’s heeft een deo stick waarvan de verpakking van 1 soort plastic, polypropyleen (PP), is gemaakt en waarvan 40 – 70% gerecycled plastic is afkomstig van industrieel afval. Polypropyleen bevat geen BPA en PP is een makkelijk te recyclen plastic waarvan 100% kan worden teruggewonnen voor hergebruik.

INGREDIËNTEN

Naast de verpakking zijn de ingrediënten van de deodorant belangrijk om in de gaten te houden, want het grootste gedeelte van de ingrediënten in reguliere deo’s zijn chemisch.

ALuminium

Het doel van aluminium in deodorant is om het zweten te voorkomen of verminderen. Het doet dit door de zweetporiën te sluiten via kleine deeltjes. Aluminium in deodorant wordt veelal als gezondheidsrisico gezien. Het wordt gezegd dat het gebruik van deo met aluminium een ophoping van aluminium in het lichaam kan veroorzaken, en dat dit tot Alzheimer’s en kanker kan leiden. Dit wordt gedacht omdat er bij Alzheimer patiënten een hogere hoeveelheid aluminium in de hersenen gevonden werd, maar het is nog niet bewezen of dat een oorzaak of een gevolg van de ziekte is. In het geval van kanker wordt er gezegd dat de aluminiumdeeltjes het effect van oestrogeen nabootsen, wat de groei van borst- en prostaatkanker cellen kan promoten. Maar voor deze gezondheidsrisico’s is tot nog toe geen wetenschappelijk bewijs gevonden.

Voor aluminium geldt ook dat de productie een hoge eis stelt voor het milieu. De precieze milieu effecten van aluminium zijn afhankelijk van het product dat wordt geproduceerd en de mate waarin het materiaal vervolgens wordt gerecycled. De productie van aluminium vraagt veel energie, en het recyclen van aluminium vraagt maar 8% daarvan. Wanneer het aluminium niet wordt gerecycled dan moet het dus opnieuw worden geproduceerd met nieuwe grondstoffen. Deodorant kan gerecycled aluminium bevatten, maar je kan de aluminium in deodorant niet terugwinnen na gebruik om te recyclen. Dat maakt het dus weer een stuk minder milieuvriendelijk.

parabenen

Parabenen zoals methyl, ethyl, propyl, en benzyl kunnen in deodorant voorkomen als conserveermiddel. Ook parabenen worden verdacht van het veroorzaken van gezondheidsrisico’s op mensen, waaronder hormoon-verstorende effecten. Maar ook van dieren wordt er gezegd dat ze er last van hebben wanneer producten met parabenen vrijkomen in het milieu. Echter is er ook voor deze effecten geen bewijs gevonden tussen het gebruik van deodorant, met de lage hoeveelheid parabenen dat het heeft, en negatieve effecten op de gezondheid voor mens en dier.

Sommige milieuorganisaties zijn van mening dat we het gebruik van dit soort chemische stoffen moeten verminderen totdat het effect op mens en milieu duidelijker is. Bij Klooker vinden wij dat iedereen zijn of haar eigen, geïnformeerde, keuzes moet maken in dit soort gevallen. Wij hopen dat onze mailings daarbij helpen.


Nou voordat we verder gaan en onze favoriete merken met je delen, kan je eens de volgende video bekijken waar een koppel 12 verschillende natuurlijke en vegan deo’s uitprobeert en je verteld welke zij het fijnste vonden.

Onthoud wel dat elk mens verschillend is en bepaalde deo’s die zij misschien niet fijn vonden kunnen wel voor jou werken!


Green Beauty Shop

image.jpg

The Green Beauty Shop is gespecialiseerd in de mooiste natuurlijke en biologische cosmetica, make-up en haarproducten. Ze bieden een assortiment met eerlijke en gezonde natuurcosmetica, zónder schadelijke chemicaliën, duurzaam geproduceerd, Fair Trade en niet op dieren getest.

Alle merken die ze verkopen selecteren ze zelf zorgvuldig uit en ze zorgen dat ze optimaal effectief zijn in werkzaamheid en helemaal goed zijn voor mens, dier en planeet.

Met Klooker bieden ze nu een korting op hun hele assortiment deo’s! Allemaal zonder aluminium, en helemaal natuurlijk. Lees hier onder een aantal van de merken die ze verkopen!


53109499_357192535122965_4150665823253337074_n.jpg

We Love The Planet

óók deze houden we kort omdat het een Klooker favoriet en dus veelgenoemd merk is. Bij We Love The Planet staat de liefde voor onze planeet centraal. En dat geldt dus ook voor alle producten die ze verkopen. De smeerbare deodorant wordt geproduceerd in Nederland en bestaat voor 100% uit natuurlijke en biologische ingrediënten en is dierproefvrij! Hij is goed smeerbaar, maakt je huid lekker zacht, en neutraliseert nare geurtjes op een natuurlijke wijze. Hij is verkrijgbaar in blik en als stick!

Een eerdere mailing verteld je alles over We Love The Planet!

Nu bij de Green Beauty Shop op al de producten lichaamsverzorging: 15% korting met de speciale code: GBS1915KL. Hij is geldig tot 1 mei 2019!


Ben & Anna

Ben & Anna is een strikt veganistisch merk gemaakt door een strikt veganistisch koppel. Jaren hebben ze samen in Berlijn gewoond, maar dat hebben ze inmiddels ingeruild voor het rustige Nordhessen waar de lucht schoner is en ze in het groen hun kinderen groot kunnen brengen. De deodoranten van Ben & Anna zijn gemaakt omdat ze zelf geen veganistische en natuurlijke deodorant konden vinden, dus besloten ze het heft in eigen handen te nemen!

Ben & Anna deodoranten bevatten alleen veganistische ingrediënten; onder andere arrowroot, natriumcarbonaat, en baking soda. Arrowroot extract zorgt ervoor dat overtollig vocht wordt geabsorbeerd en het vermindert zweten. Natriumcarbonaat is effectief in het verminderen van nare geurtjes. De producten worden niet getest op dieren, zijn ICADA gecertificeerd, en worden geproduceerd in een gecertificeerd bedrijf voor natuurlijke producten.

Nu bij de Green Beauty Shop op al de producten lichaamsverzorging: 15% korting met de speciale code: GBS1915KL. Hij is geldig tot 1 mei 2019!


DSC02804-1440x960.jpg

LekkerInEenPotje

Deze houden we kort, omdat we ze al eerder en vaker hebben genoemd: LekkerInEenPotje. Ze zijn plastic vrij en diervriendelijk (ook geschikt voor veganisten) en bestaan uit puur natuurlijke én biologische ingrediënten. Dat wat je op je huid smeert, zou je eigenlijk ook moeten kunnen eten. Als je de ingrediëntenlijst ziet, begrijp je dat dat wel goed zit bij deze deodorant! LekkerInEenPotje is verpakt in een klein blikje, wat handig is om mee te nemen. Blik is op zichzelf niet perse een duurzaam materiaal, maar het heeft in Nederland een recyclingpercentage van 95% en is daarmee de best gerecyclede verpakkingssoort.

In een eerdere mailing hebben we het uitgebreid over dit toffe merk!

Klooker heeft nog een lopende korting bij webshop Zepig! 15% korting met de code klooker, of maak gebruik van deze speciale link.


Modern Druids

Modern Druids is opgericht in 2014 in Amsterdam. Hun deodorant is veganistisch en bestaat alleen uit biologische ingrediënten zoals kokos, menthol, en andere essentiële oliën. Daarnaast wordt de verpakking gemaakt van gerecycled PET en in Nederland in elkaar gezet. Na gebruik kan dit plastic gerecycled worden, elke keer weer.


Dnxm5sWXoAAKdDY.jpg

Nuud

Nuud is een deo merk dat 100% in Europa wordt gemaakt, en 100% vegan is. Het bevat maar 10 ingrediënten waarvan geen aluminium, parabenen of irriterende zouten. Op deze pagina van hun website kan je de precieze ingrediënten lezen en wat ze zijn.

Nuud laat zweet door, omdat zij dit de meest natuurlijke manier vinden, en heeft zelf ook geen geur, maar het zorgt ervoor dat nare geurtjes worden geneutraliseerd. Als je Nuud aanschaft, dan hoef je het volgens hun maar 1 keer in de 3 - 7 dagen op te doen, en zelfs als je doucht blijft het al die tijd actief!

Over de verpakking werd ook nog nagedacht. Het is namelijk plastic gemaakt van suikerriet. Voor het groeien van suikerriet is maar een klein oppervlak nodig, en ze gebruiken regenwater en restafval van het riet zelf (als mest) om het te groeien. Het dopje is jammer genoeg wel normaal plastic, omdat het suikerrietplastic zacht is en het dopje stevig moet zijn. Maar ze beloven dat ze hier heel hard mee aan het werk zijn om een beter alternatief te vinden!


Speciale DIY tip van yummie life naturals!

thumbnail_20190314_163916 (1).jpg

Wij begrijpen dat niet iedereen het geld heeft om natuurlijke producten te kopen, omdat die vaak toch nog een stuk duurder zijn. Daarom willen we vanaf nu graag meer Do It Yourself opties met jullie delen, om het voor meer mensen mogelijk te maken een duurzame en natuurlijke levensstijl te behouden!

Yummie Life Naturals is een bedrijf gevestigd in Amsterdam met een focus op persoonlijke verzorging, ze produceren handgemaakte en natuurlijke cosmetica. Het promoten van een natuurlijke en duurzame levensstijl en het ontwikkelen van een ethisch bedrijfsmodel zijn de belangrijkste drijfveren voor ze!

Om de kennis van een natuurlijke levensstijl voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren ze DIY-workshops voor natuurlijke cosmetica. De volgende komt eraan op 14 april in De Ceuvel in Amsterdam, ontvang je ticket! Ze hopen je snel persoonlijk te ontmoeten!

Woon je niet in de buurt? Of probeer je het liever lekker thuis? Check dan deze website.

 
 

MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP

Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.

Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:

1.     Food Habits

2.     Duurzame Mode

3.     Plastic & Jezelf