2019 is net begonnen, en dit is vaak de tijd om je vakantiereizen te gaan plannen. Of er in ieder geval over te dromen. Misschien inspireert deze mailing je wel om een duurzame reis te nemen of in ieder geval je reis te compenseren.


Even een update…

Vorig jaar rond dezelfde tijd, hebben we ook een mailing geschreven over duurzame vakanties! Lees hem hier. In die mailing leggen we uit wat de milieu-impacts van reizen zijn, en hoe je die het beste kan vermijden! Vooral wordt het duidelijk dat vliegen de grootste milieu impact heeft. Dit is gedeeltelijk omdat er geen BTW op vliegtickets zit.

Echter, is er in het afgelopen jaar wel meer aandacht besteed aan deze vervuilende industrie. Zo heeft Greenpeace een actie gestart voor een rem in de groei van de luchtvaart en eerlijke prijzen voor tickets, op deze pagina kan je er meer over lezen en de petitie tekenen als jij dit ook steunt!

Daarnaast heeft kabinet-Rutte III meer interesse getoond in dit probleem, en zijn er meerdere politici die willen vechten voor een vliegtaks. Meer informatie erover, lees je in dit artikel.


Als je dan toch moet vliegen, willen we nog wat goede platforms met je delen die jou helpen met het compenseren van de CO2 uitstoot van jouw vlucht.

Bijvoorbeeld kan je bij FlyGreen terecht voor goedkope vliegtickets, en zij compenseren gratis je CO2 uitstoot voor je vlucht.

Daarnaast heb je reisorganisaties of vliegmaatschappijen die andere organisaties betalen om hun reizen 100% klimaatneutraal te maken. Feeling Responsible werkt bijvoorbeeld samen met Shoestring, Koning Aap, YourWay2GO en Entdeck die Welt. Op de website van Climate Neutral Group, lees je meer over de ontwikkelingen in klimaatneutraal vliegen.

Toch blijft de vraag “Is CO2 compenseren niet gewoon je schuldgevoel afkopen?” staan bij ons, en blijft het goed om kritisch te kijken hoe verschillende organisaties met de daadwerkelijke uitvoering hiervan omgaan.


Duurzame overnachtingen en ervaringen

Nu je weer een beetje up to date bent met de ontwikkelingen in duurzaam reizen, willen we graag wat gave ideeën met je delen voor een duurzame reis in Nederland of Europa, waarbij je het vliegtuig nooit nodig zal hebben!

Stayokay

Verblijf in 22 verschillende plekken over heel Nederland met de hostels van Stayokay!

Stayokay bestaat al 85 jaar, en heeft vanaf het begin altijd duurzaam ondernemen centraal staan. Omdat ze graag zo lang mogelijk van onze mooie aarde willen genieten, is hun doel om de meest duurzame hostelketen van Nederland te worden en CO2 neutraal te zijn!

Op het moment maken ze al gebruik van gerecyclede werkkleding, biologische ingrediënten voor hun maaltijden, en als je bij Stayokay verblijft kan je (vrijwillig) 20 cent per overnachting voor je CO2 compensatie bijdragen!

Ze hebben het Europees Ecolabel, Triodos Hart-hoofdprijs, en de 4e plaats in de Hostelling International Sustainability Fund. Kortom, ze zijn dus heel goed bezig om hun doel te halen!

stayokay.jpg

ACTIE: 15% korting op overnachtingen in alle hostels m.u.v. de Amsterdamse locaties
Boeken en verblijven: nu t/m 31 maart 2019

Met code: klooker15


Cabiner

100% circulair, off-grid en midden in de mooie natuur van Drenthe. Met Cabiner kan je een duurzame, relaxte ervaring meemaken in de Nederlandse natuur!

De huisjes van Cabiner worden gemaakt van karton, een waterbestendig membraan en hout. Binnen in het huisje heb je een houtkachel die wordt gebruikt als verwarming, voor warming van het water, en ook voor koken! Je water kan je via de handpomp zo uit de grond halen, en al het afvalwater wordt opgeslagen en gereinigd (dus niet in de natuur gedropt).

En vanaf dit jaar zijn er meerdere Cabiners in Drenthe en kan je dus meerdaagse tochten door de bossen van Drenthe ondernemen en elke nacht in een andere Cabiner overnachten!

Lijkt ons erg leuk!


WWOOF (WorldWide Opportunities on Organic Farms)

Dit platform brengt je in contact met biologische boerderijen waar je vrijwillig kan werken en verblijven. Om te leren en te delen met anderen en een wereldwijde duurzame community te bouwen!

Door vrijwillig mee te helpen op een biologische boerderij, steun je de biologische werkwijze die vaak erg veeleisend is omdat die niet afhankelijk zijn van kunstmatige meststoffen en pesticiden. Ook heb je de kans dichter bij de natuur te komen en een dankbare vakantie te ervaren!

WWOOF is beschikbaar in 132 landen over de hele wereld, maar om de hele reis duurzaam te houden is het natuurlijk het leukst in Nederland of directe omgeving te blijven!


Wikkelboat

Deze kleine woonboot helpt je om lekker te relaxen terwijl je Rotterdam beter kan leren kennen. Wikkelboats zijn multifunctioneel en duurzaam ingericht. Hij ligt lekker in het midden van het centrum op loopafstand van alle goede plekjes in de stad.

Waarom heet het een Wikkelboat? De bovenzijde van de boot is gewikkeld in 24 lagen golfkarton waardoor de boot niet alleen heel licht is maar ook goed geïsoleerd qua geluid en temperatuur. Daaromheen zit een soort van regenjas en daaromheen zit een houten deklaag. De onderzijde is van aluminium gemaakt en hierin is ook de airco en waterafvoer verwerkt.

Bij Wikkelboat hopen ze je te inspireren met deze kleine ruimte en te ervaren hoe comfortabel het kan zijn. Zo heb je dus helemaal niet zoveel ruimte en spullen nodig om een fijn leven te hebben. Hij is van alle benodigdheden voorzien die je in het dagelijks leven ook zou gebruiken. Met verwarming en airco is hij dus voor winter en zomer allebei super geschikt!


Natuurhuisje.nl

Deze website biedt jou vakantiehuisjes aan door heel Europa, in de mooiste en nog onontdekte plekjes in de natuur!

Zij vinden dat je voor echte natuur helemaal niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen. In Europa hebben we namelijk talloze diverse landschappen van warme steppegebieden in het Zuiden tot ijskoude bergketens in het Noorden. Ook kan je in je eigen land genoeg mooie plekjes vinden, en daar helpen ze jou mee!

Het huisje in de foto hieronder is gewoon in Noord-Brabant te vinden!

natuurhuisje.jpeg

Eigen-Wijze Reizen

Ze bieden leuke en duurzame wandel- en fietsvakanties in Nederland en Europa, waarbij je bagagevervoer en overnachtingen naar wens voor je geregeld worden.

Ze kiezen vaak voor fietsen en wandelen in niet-toeristische gebieden en willen alles met respect voor het milieu doen. Ze ondersteunen het milieubeleid van de ANVR en hebben het DTO-certificaat voor duurzaam toerisme. Bijvoorbeeld maken ze steeds minder gebruik van papieren brochures om papier te besparen, en het papier dat ze gebruiken is altijd FSC-gecertificeerd.

400400p6694EDNmaintauern001.jpg

Laat je inspireren…

Als laatste hebben we nog een paar blogs en video’s voor je bij elkaar gezocht die wij zelf inspirerend en/of leuk vinden! Dit is ook leuk voor degene die deze winter niet op reis gaan, maar gewoon lekker vanuit huis genieten van hun vrije dagen.

Ga voor deze dus lekker op de bank onder de deken met een warme kop koffie, thee of chocomelk en droom over jouw volgende avontuur!

Tegenlicht: Reizen Is Het Nieuwe Roken

Deze aflevering van mei 2018 gaat over de effecten van toerisme op het milieu, maar ook over goede vooruitgang in dit opzicht en het bevat ook inspiratie voor jou volgende duurzame reis!

Travel For Difference

Deze blog van de Australische Kate, bewijst dat je ook duurzaam de wereld kan zien. Ook geeft ze leuke tips en informatie over duurzaam leven en onze mooie planeet!

De Kleine Groene Planeet

Deze Zero Waste Zomer Challenge series van De Kleine Groene Planeet op Youtube gaf in de maand juni 2018 elke doordeweekse dag een zomerse zero waste tip voor op reis! Ze heeft het bijvoorbeeld over duurzaam vervoer, duurzaam verblijf en duurzaam eten. Hieronder hebben we alvast de eerste aflevering voor je.

13 Bucketlist-Waardige Bestemmingen binnen Europa

Natuur & Milieu heeft voor 13 populaire wereldbestemmingen alternatieven gevonden binnen Europa die zonder vliegtuig te bereiken zijn! Voor deze bucketlist-bestemmingen hoef je dus helemaal niet zo ver te reizen! Check hem hier.