Hi Klookeraar, wil je gelijk naar de aanbiedingen? Klik hier. Meer weten over onze nieuwe Topic Mailings? Check dan hier.

Duurzame wintersport

Veel van jullie zijn misschien al gaan skiën, maar het wintersport seizoen loopt nog door tot mei. Gemiddeld gaan per jaar 1,1 miljoen Nederlanders op wintersport. Een mooie kans voor Klooker om eens wat dieper in te gaan op de duurzame aspecten hiervan.

Vooropgesteld: niet gaan wintersporten is het aller-duurzaamst. Maar we snappen ook dat voor sommige mensen dit als een hele fijne vakantie wordt ervaren.

Besef je dan wel dat je skiet in een bergwereld die erg kwetsbaar is. Onder die dikke laag sneeuw zit een hoop moois verborgen dat in het voorjaar weer tot leven komt!

Hieronder geeft Klooker je diverse tips die je kunnen helpen om een duurzame wintersporter te worden!

Voor vertrek

Kies een hoog gelegen skibestemming: Hoe hoger het skigebied, hoe zekerder je zult zijn van sneeuw. In lager gelegen gebieden lossen ze dit op met behulp van sneeuwkanonnen, dit kost veel energie en water. Wat het nu niet per se de meest duurzame keuze maakt. 

Compenseer thuis al: ook je eigen huis kun je duurzaam achterlaten wanneer je op wintersport gaat. Hoe? Zorg ervoor dat er zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Zet de verwarming zo laag mogelijk (let op: in vriesperiodes niet onder de 15 graden want dan kunnen leidingen bevriezen en knappen), haal alle stekkers uit stopcontacten en laat zeker geen opladers in stopcontacten steken (sluipgebruik). Langer op wintersport? Maak dan ook jouw koelkast en vriezer leeg zodat je de stekkers van deze apparaten ook uit de stopcontacten kunt halen. 

Koop duurzaam materiaal: het is vaak een investering maar dan heb je ook wat. Zo zijn er tegenwoordig Ski’s op de markt van hout, linnen en glasvezel. Deze zijn van het merk Rossignol, een Franse skifabrikant die ondertussen al diverse ski’s in het assortiment heeft waarbij minder milieuonvriendelijke materialen, stoffen op petroleumbasis en vernis gebruikt worden. De ski’s zijn meer ecologisch verantwoord en hebben een houten kern.

Naast ecologische ski’s heeft het merk Atomic een paar CO2 neutrale skischoenen ontwikkeld. Deze schoenen zijn compleet gemaakt van gerecycled plastic.

Om je  uitrusting vervolgens compleet te maken kies je natuurlijk bij voorkeur ook voor ‘groene’ wintersportkleding. Een merk dat al uitsluitend duurzaam geproduceerde skikleding voert in hun assortiment is het merk Picture Organic Clothing. Zij maken technische kleding van gerecycled polyester, wat afkomstig is van plastic flessen met een waterdichte eco-coating. Ook PYUA is goed bezig: De derde maal op rij wonnen zij de ISPO award als zijnde het meest innovatieve en duurzame sportmerk. Zij zorgen voor een closed loop als het gaat om de productie van hun kledinglijn.

ski-espace-debutants-essert-121.jpg

Transport tips

Reis buiten het hoogseizoen: Redelijk wat wintersportbestemmingen zijn sneeuwzeker voor een langere periode. Zoals veel gebieden in de Alpen, Zweden of Noorwegen. Ben je dus niet afhankelijk van schoolvakanties of je werk? Overweeg dan zeker om buiten het hoogseizoen te gaan. Zo spreid je de belasting op het wintersport gebied - en dus ook het milieu- en als leuke bijkomstigheid zullen de prijzen ook nog eens een stuk lager zijn. 

Reis met het openbaar vervoer: Ga eens voor een duurzaam alternatief, neem de trein of bus naar jouw wintersportbestemming, zo verlaag je jouw CO2 uitstoot drastisch. De gemiddelde uitstoot als je kiest voor een busreis naar jouw bestemming is slechts 30kg terwijl dat met een vliegtuig maar liefst 12x zo veel is! Wanneer je met zijn tweetjes met de auto gaat is de CO2 uitstoot altijd nog 5x zo veel als met de bus (150kg) en met zijn 4en in een auto stoot je 70kg uit. Wanneer je met de trein naar jouw uiteindelijke bestemming is dit goed voor 50kg.

Toch met eigen vervoer? Laat dan uw auto op de plek van bestemming staan en maak gebruik van het lokale openbaar vervoer. In veel gebieden gebeurt dit met elektrische bussen. Ook zijn er tegenwoordig veel dorpjes waar er niet eens meer met de auto gereden mag worden. En wanneer je hier je auto de hele vakantie laat staan, krijg je zelfs korting op een skipas, die vaak ook te gebruiken is voor het openbaar vervoer. 

Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming

Koop lokale producten: laat al die boodschappen eens thuis en doe deze ter plekke. Zo steun je niet alleen de lokale economie maar leer je ook de lokale keuken kennen. Vaak kun ook lokale, biologische en verpakkings-vrije producten kopen. 

Recycle: wees bewust van je eigen gedrag in de natuur en neem al je afval na een dagje skiën mee naar huis. Zo verstoor je de natuur niet en houd je de omgeving in haar natuurlijke staat. Wat doe je dan met het vuil na een dagje skiën? Recyclen natuurlijk! De Alpenlanden staan bekend om het recyclen, zo zijn er in elk wintersport dorp wel meerdere recycle straten te vinden. Scheid daar dus je afval van een dagje skiën.

Ski niet off-piste: het kan soms erg verleidelijk zijn om off-piste te skiën of snowboarden. Je omzeilt zo namelijk de drukte op de pistes en het is nog een stuk avontuurlijker ook! Toch kun je dit beter niet doen. Afhankelijk van het wintersport gebied kan het niet alleen onveilig zijn, maar je maakt er ook nog eens de onderliggende flora en fauna mee kapot, waardoor je wintersport een erg grote impact krijgt op het milieu. Toch graag off-piste skiën? Ga dan met een instructeur, want die weet waar je beter wel en niet kunt komen. 

 
 
 

aanbiedingen

 

We lichten graag wat webshops uit die op het moment duurzame merken verkopen met hoge kortingen. Helaas zijn we geen webshops tegengekomen die enkel duurzame wintersport artikelen verkopen.


Picture Organic Clothing en Rossignol bij Eko sport

Bij Eko sport vind je al jouw wintersport materialen. Eko sport verkoopt ook het merk Picture Organic Clothing. Zij hebben fijne wintersport materialen zoals jassen en broeken van dit merk in hun assortiment. Het is iets duurder dan de gemiddelde ski-jas of -broek maar het de investering zeker waard, aangezien het gemaakt is van gerecycled materiaal. Let op, we raden vooral het assortiment van Picture Organic Clothing aan. De webshop verkoopt ook niet-duurzame merken (ongeacht wat de merknaam doet vermoeden).

ACTIE: Deze keer geen kortingscode maar een tip van Klooker voor jou: bij Eko sport vind je nu Picture Organic Clothing producten met tot wel 25% korting. Een betere korting kunnen wij onze leden niet aanbieden!

pindakaaswinkel.jpg

PYUA bij Campz.nl

Het merk PYUA vind je op de webshop van Campz.nl. Ook deze webshop richt zich niet enkel op duurzame merken, maar PYUA is op de webshop de moeite waard om te bezoeken. PYUA vindt dat wij als generatie de verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat onze nakomelingen net zo van de wereld kunnen genieten als wij.

ACTIE: Op de website vind je kortingen tot wel 43% op de collectie van PYUA.

PYUAWEB.jpg

Vind alle andere lopende kortingen HIER op het platform.


 

Onze nieuwe topic mailings!

Banner Graan.jpg

MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP

Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.

Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:

1.     Food Habits

2.     Duurzame Mode

3.     Plastic & Jezelf