Tekst geschreven in mei 2019.

fairtrade-blog-720x462@2x.jpg
 

Hi Klookeraar, wil je meetesten aan onze nieuwe Klooker omgeving? Kijk dan hier.Duurzame festivals 2019

In Nederland worden er jaarlijks meer dan 934 festivals gehouden, met in totaal meer dan 26 miljoen bezoekers. Elke festivalbezoeker produceert gemiddeld 2 kilo afval per festivaldag.

Organisatie NederlandSchoon heeft in samenwerking met de Rijksoverheid en organisatoren van 8 grote festivals de Green Deal Afvalvrije Festivals opgezet en getekend. Deze deal houdt in dat er hard gewerkt gaat worden aan het beperken van (zwerf)afval op Nederlandse festivals en dat de afvalstromen op een meer duurzame manier beheerd gaan worden. Er gaan pilots geimplementeerd worden op de 8 festivals die deel zijn van de Green Deal, die verschillende methodes uitproberen. Daarna wordt geevalueert of deze effectief zijn in het verminderen van afval op festivals. Denk bijvoorbeeld aan etensresten, sigarettenpeuken, flyers, poncho’s, campingspullen, en ander afval.

40263.jpg

Wil je meer lezen over de Green Deal Afvalvrije Festivals? Lees dan deze toolkit, geschreven door Green Events.

Qua duurzaamheid blijkt het Amsterdamse festival DGTL toch echt het voortouw te nemen. Ze hebben meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Greener Festival Award 2018 die alleen wordt utigereikt aan de duurzaamste festivals ter wereld. Onder andere hebben ze geen afvalbakken, maken ze gebruik van overtollig supermarkt eten voor hun maaltijden, en serveren ze geen vlees op hun festival. Op hun website en in de video hieronder kan je meer leren over DGTL’s duurzame activiteiten. Helaas kunnen we DGTL 2019 niet in onze lijst meenemen, omdat de 2019 editie al in april georganizeerd was.

Duurzame, toffe festivals in 2019

Dus wil jij liever niet bijdragen aan het afvalprobleem maar wel aan de oplossing, en dat terwijl je lekker aan het genieten bent op een festival? Dat kan! Onderstaande festivals steken allemaal hun handen uit de mouwen om een duurzamer feestje te bouwen. Wij horen graag als jullie ergens heen zijn geweest hoe het was, via de Facebook community of bijv. door een post op Instagram (#klooker). Veel plezier allemaal!


paradigm.png

WAT IS ER TE DOEN?

Luister naar muziek en dans, geniet van mooie kunstwerken en -projecten en eet lekkere patatjes van eigen verbouwde aardappels!

MUZIEKGENRE(S)

Techno en house

Geschikt voor…

Niet officieel op de website aangegeven, maar wij schatten 18 jaar en ouder.

DATUM EN LOCATIE

9 t/m 11 augustus

Groningen

PRIJS

€70,- voor een weekend ticket

Paradigm

Dit festival doet verschilende dingen om de impact op milieu te minimaliseren, bijvoorbeeld doordat ze niet ieder jaar het terrein opnieuw hoeven op te bouwen en vervoeren. Daarnaast hebben ze alle aardappelen voor de patat zelf op het festivalterrein verbouwd, wordt het decor gemaakt van gerecycled materiaal en wordt er zaagsel gebruikt als je naar het toilet gaat. Elk jaar proberen ze het festival meer zelfvoorzienend te maken.


https___cdn.evbuc.com_images_53760543_233098531288_1_original.jpg

WAT IS ER TE DOEN?

Luisteren naar muziek en dansen, kijken naar theather, kunst, en innovatieve ideeen, uitvindingen en designs van de toekomst, relaxen, spelen, en lekker eten!

MUZIEKGENRE(S)

Singer-songwriter, hip-hop, rock, metal, punk, indie pop, folk, cumbia, afrobeat, modern-classical, eigenlijk… een beetje van alles!

Geschikt voor…

Alle leeftijden! Jong en oud. Gratis entree voor kids van 5 en jonger en lagere prijs voor kids tot en met 12 jaar oud.

DATUM EN LOCATIE

18 t/m 21 juli

Leeuwarden

PRIJS

€105,23 voor een weekend ticket

Welcome to The Village

Dit festival heeft de missie om aan iedere bezoeker de toekomst te laten zien. Ze willen daarmee mensen inspireren om meer milieubewust te leven. Hun motto is: Als het werkt op een festival, waarom dan niet in het ‘‘echte leven’’? Daarom hebben ze een bult innovatieve en creatieve projecten die tijdens het festival worden geimplementeerd. Daarnaast komt het voedsel op dit festival van lokale boeren en het decor wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Hun doel is een compleet circulair festival te organiseren in 2022.

1316x500q=90_Sfeer_door_Ruben_van_Vliet_58752_58754_1220x1220_90_1_0_c.jpg

WAT IS ER TE DOEN?

Workshops volgen, inspiratiesessies bijwonen, genieten van heerlijke massages, slenteren langs de kramen, en genieten van lekkere hapjes en drankjes!

MUZIEKGENRE(S)

Kalm en rustgevende piano

Geschikt voor…

Alle leeftijden!

DATUM EN LOCATIE

15 september

Amersfoort

PRIJS

Gratis toegang, €10 per workshop of sessie

Inspiratiefestival 033

Bij Inspiratiefestival 033 willen ze Amersfoort en omstreken inspireren om meer duurzaam en gezond te leven en te focussen op persoonlijke groei. Daarom bieden ze workshops en inspiratiesessies waar je van en met andere locals kan leren over hoe makkelijk en leuk een duurzaam en gezond leven is. Het festival is zero waste georganiseerd en ze streven naar 90% recyclebaar afval. Daarom willen ze ook graag dat bezoekers zelf tasjes, en of bakjes meenemen voor het geval dat ze iets willen kopen.

photo-1472653431158-6364773b2a56.jpg

Untitled.png

WAT IS ER TE DOEN?

Luister naar muziek, leer over duurzaamheid en een ‘‘levende’’ community, en geniet van mooie kunstwerken!

MUZIEKGENRE(S)

Goa, Ambient, Electro, House, Drum&Bass, Klezmer, Jazz, Reggae, Funk, HipHop, Ska, Afrobeat, Pop, Rock, Indie, Deephouse, Techno… ook een beetje van alles (verdeelt over verschillende areas)!

Geschikt voor…

Alle leeftijden!

DATUM EN LOCATIE

19 t/m 23 juni

Dalfsen

PRIJS

€145,- voor de gehele tijd

The Living Village

Dit festival wil een zelfvoorzienend dorp bouwen, waar mensen samen leven met de natuur. Een groene, duurzame, liefhebbende, en gelukkige samenleving is hun visie. Het festival wordt georganiseerd zodat ze de opbrengst kunnen sparen en zo na een paar jaar hun eigen land kunnen kopen om hun visie waar te maken.

Wil je meer leren over dit project? Klik dan hier.

day_03.jpg
Living-Village-Workshop-by-The-Nomadic-Daughter-Photography-1140x700.jpg

ML19_fb_event-1.png

WAT IS ER TE DOEN?

Luister naar muziek en dans,

MUZIEKGENRE(S)

Alle genres binnen het spectrum elektronische muziek (van House, Big Room, Bass, Techno, Deep House, Trance, Trap en Minimal tot Hardstyle, Hardcore, R&B en Hip Hop). 

Geschikt voor…

Geen leeftijd aangegeven op website, maar wij schatten 18 jaar en ouder.

DATUM EN LOCATIE

23 t/m 25 augustus

Haarlemmermeer

PRIJS

€119,50 voor een weekend ticket

Mysteryland

Dit festival zegt een van de meest duurzame festivals op de wereld te zijn, en ze hebben vier verschillende certificaten om die claim te ondersteunen! Dit is niet voor niets, ze scheiden en recyclen al het afval dat op het festival is gecreeerd, al het vlees dat ze verkopen is biologisch en ze volgen het principe dat ze helemaal niks willen achterlaten op de festival locatie na het opruimen. Maar er is nog meer! Ontdek het zelf op Mysteryland.


Footprint_Logo.png

WAT IS ER TE DOEN?

Volg workshops, maak een wandeling, volg een lezing, of geniet van en dans op de muziek.

MUZIEKGENRE(S)

Tribal, elektro, akoestisch, Indiaans, Afrikaans, Balkan, Folk

Geschikt voor…

Alle leeftijden! Gratis voor kinderen tot 6 jaar, en tot en met 12 jaar een korting.

DATUM EN LOCATIE

8 & 9 juni

Den Haag

PRIJS

€29,- voor beide dagen

Footprint Festival

Den Haag wil in 2020 klimaatneutraal zijn, en footprint festival realiseert zich dat je daarvoor bewustwording nodig hebt onder de bewoners. Daarom wil dit festival meerdere duurzame initiatieven uit de regio uitnodigen om op het festival hun kennis en vaardigheden te delen met anderen in de vorm van leuke activiteiten!

Artiesten.jpg

WAT IS ER TE DOEN?

Dansen op de muziek, lekker eten en drinken, chillen in de schommelstoelen en genieten van de mooie omgeving!

MUZIEKGENRE(S)

Techno en house

Geschikt voor…

18 jaar en ouder

DATUM EN LOCATIE

20 juli

Het Twiske, regio Amsterdam

PRIJS

€59,25 voor de hele dag

Welcome To The Future

Dit festival in regio Amsterdam heeft als eerste festival een EKO-certificaat GOUD 100% ontvangen, omdat ze alleen maar samenwerken met biologische cateraars. Daarnaast hebben ze aandacht voor watergebruik, energie, en milieu door onder andere: plastic bekers van gerecyled plastic te gebruiken, afval te scheiden, herbruikbare waterflessen verkopen met gratis navullen bij de kraan in plaats van de verkoop van plastic waterflesjes, decoratie gemaakt van natuurlijke materialen, en een leave-no-trace beleid in samenwerking met vrijwilligersorganisatie 10.000 HOURS.


Nog wat andere goede initiatieven…

De volgende festivals hebben onze lijst hierboven dan misschien niet gehaald, maar we willen de goede initiatieven wel graag benoemen. Goed bezig allemaal!

Theatherfestival De Parade

De Amsterdamse en Utrechtse editie van De Parade gingen de afgelopen twee jaar al over op groene stroom, en deze zomer is de editie Den Haag ook aan de beurt. De overstap betekent dat er in de tien dagen van het festival 20.000 liter diesel en 50 ton CO2-uitstoot worden bespaard!

Pinkpop

Pinkpop gaat dit jaar een pilotproject uitvoeren met als doel om 90% van alle drinkbekers op het festival gescheiden in te zamelen en te recyclen. Daarnaast willen ze het andere afval ook gaan scheiden, en al het afval dat niet kan worden gerecycled gaan ze gebruiken voor het verwekken van groene stroom.

Into The Great Wide Open

Dit festival op Vlieland werkt ook naar een 100% circulair festival. Ze zijn onder andere afvalvrij door alle grondstoffen die worden gebruikt op het festival te recyclen of te hergebruiken, en maken gebruik van groene stroom. Helaas is Into The Great Wide Open 2019 al uitverkocht, en konden we hem daarom niet meenemen op onze lijst hierboven.

MadNes Festival

Op dit Amelandse festival willen ze laten zien dat het niet zo moeilijk is om duurzaam te zijn, en dat het zelfs leuk is! Bijna alle energie is van groene afkomst (zon en wind) en bijna alle materialen zijn biologisch afbreekbaar. Nadat het festival is afgelopen maken ze een kunstwerk van al het afval. Helaas is MadNes 2019 ook al uitverkocht, en konden we hem daarom wederop niet meenemen in onze lijst.

Solar Weekend, Amsterdam Open Air, Vierdaagsefeesten & Zwarte Cross

De festivals Solar Weekend, Amsterdam Open Air, de Vierdaagsefeesten en de Zwarte Cross hebben allemaal de eerste stappen naar duurzaamheid gezet door mee te doen aan de Green Deals Afvalvrije Festivals!