Hi Klookeraar, wil je gelijk naar de aanbiedingen? Klik hier. Meer weten over onze nieuwe Topic Mailings? Check dan hier.

Huisdieren

Tegenwoordig wil menig Nederlander zijn klimaat voetafdruk meten en verminderen. Maar hoe vaak denken we eigenlijk aan de klimaat pootafdruk van onze huisdieren? Volgens twee wetenschappers uit Nieuw Zeeland hebben huisdieren een grotere klimaat impact dan je denkt. Een middelgrote hond heeft bijvoorbeeld een klimaat pootafdruk van 8,5 vierkante kilometers! Dat is groter dan een gemiddelde SUV, met ongeveer 4 vierkante kilometers aan klimaat afdruk. De pootafdruk van een kat is ongeveer gelijk aan die van een kleine Volkswagen auto, en de impact van een goudvis is gelijk aan die van twee mobiele telefoons.

In Nederland zijn huisdieren verantwoordelijk voor 1% van de impact op het milieu van alle huishoudens. Dit komt vooral door het voer van honden en katten. Maar de impact komt b.v. ook via uitwerpselen, kattenbakkorrels of door alle spullen die wij als baasjes voor ze kopen.

In deze mailing hebben we het vooral over honden en katten omdat hun impact het grootste is. Echter horen we graag wat voor huisdieren jij nog meer hebt en wellicht nemen we die ook mee in onze volgende huisdieren mailing!


292914-P6WQNZ-283.jpg

Voeding

Voer is verantwoordelijk voor het grootste deel van de milieu impact van huisdieren, omdat het dieet van honden en katten voor 20-45% uit vlees bestaat. Andere huisdieren zoals konijnen, cavia’s, en hamsters eten plantaardig voedsel, waardoor hun klimaat pootafdruk veel lager is.

Terwijl het voor honden of katten vaak niks uitmaakt wat voor soort vlees ze eten, bevat het vlees dat wij voor ze kopen soms ‘spiervlees’, dat wij ook kunnen eten. Dit zorgt voor nog meer druk op ons wereldwijde voedselsysteem dat naar schatting al 9 miljard mensen moet voeden tegen 2050. Op deze pagina kan je meer lezen over de gevolgen van de vleesindustrie voor dier en milieu.

We willen een paar specifieke merken die wij gevonden hebben - die het goede voorbeeld geven - met je delen.

  • Yarrah verkoopt biologisch honden- en kattenvoer dat helemaal natuurlijk, proefdiervrij en duurzaam is! Het is gemakkelijk verkrijgbaar bij onder andere de Ekoplaza, Natuur Winkel, Marqt en Odin bij jou in de buurt.

  • Best Life dierenvoeding is met liefde gemaakt door de Dierenbescherming voor jouw beste vriend(in). Als je dit voer koopt, steun je ook de activiteiten van de Dierenbescherming.

  • QiZen is extra speciaal! Het is een hypo allergeen hondenvoer gemaakt van insectenmeel. Het is een volwaardige, natuurlijke en gezonde voeding die vrij is van opvuller, chemicaliën en kunstmatige toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Insectenmeel zit van zichzelf bomvol met proteïnen en bevat andere belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3.

Naast het voeren van duurzame en gezonde voeding aan je dier, hebben we ook nog twee andere tips voor je om de klimaat pootafdruk van jouw lieve huisdier te verlagen.

Voer je kat of hond met mate. Naar schatting heeft 50% van de katten en 50% van de honden in Nederland overgewicht omdat ze teveel gevoerd worden. Het aanpakken van dit probleem vermindert meteen de klimaat pootafdruk. Op de volgende pagina’s kan je checken of jouw hond of kat een gezond gewicht heeft.

Droog voer is beter dan alleen vlees voeren, omdat het langer houdbaar is en je het in grotere verpakkingen kan aanschaffen, wat weer verpakkingsmateriaal scheelt. Over verpakkingen gesproken, niet alle dierenvoeding wordt verpakt in plastic zakken. Er zijn genoeg alternatieven van papieren zakken verkrijgbaar in verschillende winkels. Kijk daar dus ook naar wanneer je voor dierenvoeding shopt! Ook willen we je meegeven dat als je vlees voor je huisdier koopt, je dan kiest voor voer dat bijproducten bevat zoals dierlijk meel, vet, en nevenproducten of orgaanvlees.


292820-P6WQI0-816.jpg

Uitwerp-selen

Poep van honden en katten kan ziektekiemen bevatten, en naar schatting bevat 1 gram honden- of kattenpoep ongeveer 23 miljoen bacteriën. Deze bacteriën kunnen besmettelijk zijn voor mensen, water ongeschikt maken voor zwemmen en vissen, en de luchtkwaliteit beïnvloeden.

Bij het uitlaten van honden is het dus belangrijk dat je de poep wel opruimt! Ook al moet je daar een plastic zakje voor gebruiken, al zijn er trouwens ook duurzamere alternatieven dan het conventionele plastic zakje! Bijvoorbeeld biologisch afbreekbare zakjes, in de webshops aan het einde van de mailing zijn ze te koop. Gooi de drollen met zakje en al bij het restafval of in de speciale afvalbakken voor hondenpoep.

Bij katten ligt het er aan of het binnen- of buitenkatten zijn. In het geval van een binnenkat hangt het er vanaf wat voor kattenbakkorrels je hebt en hoe je met de kattenbak omgaat. Lees hier meer duurzame kattenbak tips!


Gezondheid

Diergeneesmiddelen voor kwaaltjes zoals vlooien, teken, en wormen kunnen chemische stoffen en gif bevatten die jij, je kids, en je huisdier binnen kunnen krijgen.

Er zijn ook ‘natuurlijke’ middeltjes die deze chemicaliën niet bevatten, maar die zijn niet altijd erkend als effectief binnen de nationale biocide wetgeving.

In het geval van vlooien is de meest duurzame manier voorkomen in plaats van bestrijden. Lees hier over handige tips om vlooien gemakkelijk te voorkomen.

Wanneer je huisdier last heeft van teken of wormen kan je een duurzaam insectwerend middel proberen, maar wel op eigen risico. Er is geen overeenstemming over of deze producten ook daadwerkelijk succesvol zijn.

M.a.w., we durven je op dit terrein eigenlijk nog geen goed duurzaam advies te geven.


Spullen

Volgens ons wil elk baasje graag hun huisdier verwennen met speeltjes, een lekker bed en de allermooiste spullen. Soms kan het gebeuren dat een hond of kat het spul maar even - of helemaal niet - gebruikt waarna het in huis ligt stof te happen. Eigenlijk zonde dus.

Ook kunnen sommige plastic speeltjes gevaarlijke stoffen zoals BPA en ftalaten bevatten, die in mensen en sommige dieren schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Of dit in het geval van honden en katten ook negatieve effecten kan hebben, is nog onduidelijk. Maar omdat wij geloven dat iedereen hun lieve huisdier graag gezond groot ziet worden, willen we toch een aantal alternatieven bieden.

Koop speeltjes gemaakt van hout of katoen om de risico’s met plastic helemaal te voorkomen.

Tweedehands spullen kopen is altijd een duurzamere optie omdat je iets een tweede leven geeft. Ook kun je de dingen die je koopt voor je huisdier, maar waar zij geen interesse in hebben, het beste meteen naar de kringloop brengen zolang ze er nog schoon en netjes uitzien.

Koop duurzame merken of merken met een milieuvriendelijk keurmerk zoals we hieronder uitlichten!

 
 
 
 

Ecoshop voor dieren

315112355.jpg

Deze webshop heeft respect en liefde voor mens, dier en milieu en verkoopt om die reden alleen maar biologische, ecologische, milieuvriendelijke, duurzame, fairtrade en gerecyclede dierenproducten.

Ze zijn ervan overtuigd dat duurzame dierenvoeding niet duur hoeft te zijn. Omdat het zo gezond is, hoef je er minder van te voeren en doe je er dus langer mee, zeggen ze. Daarnaast vermijd je ook nog eens dierenartskosten omdat je huisdier zo gezond is en alleen maar natuurlijk eet.

Als je naar iets op zoek bent dat ze niet in het assortiment hebben, nodigen ze je uit er altijd naar te vragen. Ze helpen je graag verder.

Klinkt goed in onze oren!

ACTIE: 10% korting op producten van Ecoshop voor dieren! Met de code: klooker19 (geldig t/m 30-04-2019)

 
 
facebookcover_nl.jpg

VegaVriend

De webshop voor alle vegan dierenliefhebbers out there! Alle producten zijn 100% vegan, omdat de eigenaren geloven in een wereld waar niemand hoeft lijden voor een ander. Zij hopen dat veganistische dierenvoeding in de toekomst de norm zal worden en hebben daarom deze webshop opgestart. Als je daar ook in gelooft, steun ze dan door voor jouw huisdieren bij deze webwinkel te shoppen!

Naast vegan houdt deze webshop zich ook bezig met andere gebieden om zo goed mogelijk te zijn voor onze aarde. Ze gebruiken onder andere gerecycled papier, hergebruikte dozen die ze zelf inzamelen, en papiertape om de dozen te sluiten.

Er staan ook veel artikelen op de website zodat je je goed kan inlezen of vegan dierenvoeding iets voor jou en je huisdier is.

 
 

ACTIE: 15% korting op Vega Vriend producten. Met de code: KLOVEG19 (geldig t/m 31-03-2019)

 
hond icon VegaVriend.png

 


EKO4petz

631c8f376f26ab3aca5c74ee0925385ae02daec3.jpg

Deze natuurlijke en biologische webshop voor dieren is gespecialiseerd in natuurvoeding, natuurlijke en gezonde snacks en homeopatische geneesmiddelen voor hond, kat, konijn en knaagdieren. Ze zorgen ervoor dat jij met een gerust hart kan shoppen door geen producten te verkopen waar dierenleed bij komt kijken.

Naast de duurzame producten die ze verkopen, zeggen ze ook een duurzame werkwijze te hanteren. Onder andere door zo min mogelijk (alleen gerecycled!) papier te gebruiken en bestellingen te verpakken in een gerecyclede doos gesloten met papiertape. Ook werken ze alleen samen met bedrijven die ook duurzaam werken zoals een groene drukker, groene hosting en groene energie!

Als laatste doneren ze ook nog al hun winst (!) aan goede doelen en compenseren ze zo ook hun CO2 door donaties aan Trees for all.

Super toppers dus! Zeker het proberen waard.

eko3.jpg

Vind alle andere lopende kortingen HIER op het platform.


MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP

Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.

Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:

1.     Food Habits

2.     Duurzame Mode

3.     Plastic & Jezelf