Tekst geschreven in april 2019.

adorable-animal-blur-406014.jpg
 

Hi Klookeraar, wil je meetesten aan onze nieuwe Klooker omgeving? Kijk dan hier.

Proefdierendag

24 april was het wereld proefdierendag. Deze dag staat in het teken van protest tegen het gebruik van proefdieren, al sinds 1979! Het aantal dieren dat wordt gebruikt is, na een flinke daling te zien vanaf 1979, in de afgelopen jaren helaas weer gestegen, waar in 2016 o.a. 161.978 muizen, 8.579 konijnen, 656 honden en 89 katten werden ingezet voor dierproeven is dit in 2017 gestegen naar 205.993 muizen, 9.764 konijnen, 909 honden en 200 katten! Niet alleen muizen, konijnen, honden en katten worden voor deze proeven gebruikt maar ook paarden, apen, ratten, varkens en nog veel meer dieren. Wel zien we gelukkig dat er in 2018 minder vergunningen voor proefdieren zijn afgegeven dan het jaar ervoor.

Helaas overleven de meeste dieren deze proeven niet, uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat bijna 90% van alle dieren tijdens de proef overleed of na afloop werd gedood. Er werden in Nederland in totaal in 2017 477.550 dierproeven gedaan. Reden genoeg voor Klooker om proefdiervrije cosmetica onder de loep te nemen en erachter te komen welke merken en bedrijven het wel goed doen en wat wij als Klookeraars hieraan kunnen doen natuurlijk!

Dierproeven zijn toch verboden in Nederland?

Sinds 2013 zijn dierproeven op cosmetica producten en ingrediënten gelukkig verboden binnen de EU. De cijfers binnen Nederland die wij hierboven noemden zijn vooral dierproeven in het belang van de geneeskunde of het testen van huishoudelijke middelen.

Zit je dan met je cosmetica producten sowieso safe? Nee, helaas niet. Buiten de EU staat deze wetgeving namelijk nog niet vast en worden er dus helaas wel nog dierproeven uitgevoerd voor en door de cosmetica industrie. Dit houdt dus in dat cosmetica merken die ook buiten de EU hun producten verkopen, niet altijd dierproefvrij zijn. De producten die gegarandeerd dierproefvrij zijn voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Ontworpen binnen de EU

 • Geproduceerd binnen de EU

 • Uitsluitend verkocht binnen de EU

Cosmeticamerken die ook in China te verkrijgen zijn, moeten verplicht samples van hun producten en ingrediënten afstaan aan de Chinese autoriteiten. Deze samples worden weer getest op dieren om ze op deze manier veilig te verklaren voor verkoop. Hierdoor kunnen cosmeticamerken die ook in China op de markt zijn bijvoorbeeld niet claimen dat zij geheel dierproefvrij zijn.

Wel bestaat er een importverbod in de EU op cosmeticaproducten die op dieren getest zijn, helaas wordt hierbij dus wel een uitzondering gemaakt voor China. Producten die en binnen de EU en in China verkocht worden, worden zowel via dierproefvrije methoden als via dierproeven veilig verklaard. Zo kunnen de producten toch op beide markten verkocht worden, ook al zijn de producten dus niet meer ‘echt’ dierproefvrij. Redelijk ingewikkeld en onnodig als je het ons vraagt!

1272.jpg

Vegan cosmetica

Vegan cosmetica is cosmetica die geen dierlijke ingrediënten bevat en ook niet op dieren is getest. Helaas wordt deze term wel eens ten onrechte gebruikt. Hoe dan? Door de term ‘vegan’ te gebruiken bij producten die weliswaar geen dierlijke ingrediënten bevatten, maar helaas wel op dieren getest zijn.

Let hier dus goed op wanneer je vegan cosmetica wilt aanschaffen. Klik hier voor een overzicht van vegan en dierproefvrije cosmetica.

Dierlijke ingrediënten in cosmetica

Bedrijven gebruiken vaak dierlijke ingrediënten omdat het veelal goedkoper is en makkelijk te bewerken. Veel dierlijke ingrediënten die in cosmetica verwerkt zijn, zijn een ‘bijproduct’ van het vlees en de zuivel die wij consumeren. Zo worden bijvoorbeeld de schapen die hun wol en vet afstaan uiteindelijk ook gedood voor hun vlees. Nog een schokkend product: voordat nertsen gedood worden voor het maken van een bontjas, worden hun haartjes van hun lichaam getrokken om te gebruiken voor de populaire wimperextensions.

Dit zijn de meest voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica:

 • Bijenwas/honing: wordt gebruikt in lippenbalsem, handcreme, maskers en meer.

 • Wolvet: wordt vooral gebruikt in lotions en crèmes, afkomstig van schapen.

 • Zijde: wordt vooral gebruikt in haarproducten en lotions, afkomstig van de zijderups

 • Elastin: wordt vooral gebruikt in lotions en crèmes, afkomstig van de koe.

 • Collageen: wordt vooral gebruikt in lotions en crèmes, vaak afkomstig van vissen of koeien

 • Keratine: vooral gebruikt in haarproducten, afkomstig van de hoeven, botten en het haar van dieren

dierproefvrije-vegan-certificaten-betrouwbaar-01.jpg

Dierproefvrije certificeringen

Er bestaan een aantal keurmerken die zich focussen op dierproefvrije producten.

LeapingBunny.jpg

Leaping bunny

Leaping bunny is enorm strikt wanneer het aankomt op het verstrekken van certificeringen. Een bedrijf dat deze certificering heeft voor zijn cosmetica voldoet aan de volgende eisen:

 • Het bedrijf mag niet op dieren testen en deze ook niet laten uitvoeren door derden

 • Het bedrijf mag hun cosmetica niet in China verkopen vanwege de verplichte dierproeven

 • Het bedrijf moet zich jaarlijks opnieuw laten beoordelen

 • Het bedrijf moet zich houden aan een “fixed cut-off date”

 • Het bedrijf mag geen ingrediënten inkopen bij leveranciers die op dieren testen

Deze eisen moet het bedrijf natuurlijk ook kunnen aantonen door bijvoorbeeld informatie over alle gebruikte ingrediënten openbaar te maken en alle leveranciers te laten controleren door deze organisatie. Daarbij komt ook nog dat de bedrijven die deze certificering dragen, een ‘contract’ aangaan waarin staat dat ze in de toekomst ook niet op dieren gaan testen.

dierproefvrije-vegan-certificaten-betrouwbaar-01.jpg

PETA

PETA is misschien nog wel de bekendste van alle dierproefvrije keurmerken. Veel cosmeticamerken dragen dit keurmerk. Aan welke eisen deze merken moeten voldoen, lees je hieronder:

 • Het bedrijf moet aangeven dat ze niet op dieren testen en dit ook niet door derden laten doen en niet van plan zijn om in de toekomst te gaan doen

 • Het bedrijf moet vervolgens een korte vragenlijst beantwoorden

 • Het bedrijf moet dan een statement ondertekenen dat ze zich aan het bovenstaande gaan houden

Zo simpel is het dus om een PETA certificering te krijgen. De merken geven hun woord en ondertekenen een statement, natuurlijk (hopelijk) zullen de bedrijven die gebruik willen maken van deze certificering hier serieus mee omgaan en testen ze inderdaad niet op dieren.

Helaas is de PETA lijst in het verleden wel vaak aangepast omdat bepaalde cosmeticamerken wel degelijk dierproeven deden, meestal via derden (zoals Estee Lauder en MAC). Ook komt het voor dat merken ondertussen wel aan China verkopen maar dit gewoon niet hebben doorgegeven. Doordat er helaas weinig controle is komen bedrijven hiermee weg.

Proefdiervrij

proefdiervrij.jpg

Volgens Beautylab (een Nederlandse cosmetica website met een biochemische achtergrond) had Proefdiervrij jarenlang ‘‘de’’ dierproefvrije cosmetica lijst van Nederland. Maar zijn ze helaas een tijdje geleden gestopt met het onderhouden van deze lijst, omdat in hun ogen nu alle cosmetica merken binnen de EU dierproefvrij zijn.

In principe heeft Proefdiervrij natuurlijk gelijk: er is nu namelijk een verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU. Alleen testen de grote cosmeticamerken nog steeds op dieren in Azië… Deze merken zijn daarom, helaas, niet dierproefvrij. De strijd tegen dierproeven op cosmetica is hierdoor nog lang niet afgelopen, maar Proefdiervrij heeft besloten zich niet meer op cosmetica te richten. Hierdoor is hun dierproefvrije lijst (helaas) niet meer actueel en betrouwbaar vanwege China.

Meer informatie over deze keurmerken? Neem dan een kijkje op de website van Naoki.


Proefdiervrije shops

Bij welke shops kun je dan wel terecht voor proefdiervrije cosmetica? Check het hieronder! Zeker zijn van duurzame en dierproefvrij cosmetica, kies dan één van de merken van deze lijst of maak je eigen producten met de DIY tips!

FYSIEKE WINKELS:

Ekoplaza

Bee Natural, Benecos, Chi, De Traay, Dr. Hauschka, Earth Line & Hairwonder.

Etos

Biodermal, Dermolin, Dr. van der Hoog, Etos eigen merk, Eylure, Herôme, Lee Stafford, L.O.V., Makeup Revolution, Real Techniques, Soft & Gentle, Therme, Treacle Moon, VOGUE & Yes to Carrots.

Kruidvat

Biodermal, Catrice, Dermolin, Dr. van der Hoog, Essence, Hairwonder, Hennaplus, Herôme, Inecto, Kruidvat eigen merk, Therme & VOGUE.

Douglas

Anastasia, ANNY, Becca, BeYu, Douglas eigen merk, Herôme, Lee Stafford & Too Faced

Holland & Barrett

Dermolin, De Traay, De Tuinen eigen merk, Dr. van der Hoog, Dr. Organic, Earth Line, Hairwonder, Hennaplus, Inecto, Petal Fresh, Rio Rosa Mosqueta, Salt of the Earth, Sea Line, Yes to Carrots & Zarqa

LUSH

Het meest bekende dierproefvrije en duurzame merk dat cosmetica verkoopt in Nederland is waarschijnlijk het merk Lush. Zij zijn gecertificeerd door PETA, wat hun naast het dierproefvrije keurmerk zo bijzonder maakt is dat zij ook enorm duurzaam zijn, een win-win dus! Waarom zijn zij duurzaam? Zij gebruiken geen verpakkingen, gebruiken alleen natuurlijke materialen en al hun producten worden ethisch verantwoord ingekocht.

De volgende winkels verkopen dierproefvrije cosmetica onder hun eigen merk:

 • Hema 

 • KIKO 

 • LUSH 

 • Rituals 

 • Sabon

 • Etos

 • Kruidvat 

 • The Body Shop

 • De Tuinen

Deze lijst is afkomstig van de website van Naoki, op haar website houdt zij een nog grotere lijst bij met dierproefvrije merken. Wil je dus 100% zeker zijn dat jouw producten dierproefvrij zijn? Klik dan even hier.

ONLINE:

Green beauty shop

logo.png

The Green Beauty Shop is gespecialiseerd in de mooiste proefdiervrije, natuurlijke en biologische cosmetica, make-up en haarproducten. Ze bieden een assortiment met eerlijke en gezonde natuurcosmetica, zónder schadelijke chemicaliën, duurzaam geproduceerd, Fair Trade en natuurlijk niet op dieren getest.

gezichtsverzorging-lt.jpg

Tot en met 31 mei krijg je bij The Green Beauty Shop 15% korting met de code GBSKL244!


Kenko-Logo.png

Kenko

Liefde voor mens, dier en natuur

Bij Kenko kun je terecht voor natuurlijke, duurzame en proefdiervrije cosmetica.

Kenkô is een online multibrandstore met een curated aanbod aan exclusieve feel good producten. Zij selecteren producten die zijn gemaakt met liefde voor mens, dier en natuur en zonder schadelijke toevoegingen. Voor de productselectie hebben zij vier criteria opgesteld.

Kenkô betekent in het Japans “gezond”. Kenkô is een online multi brand store met natuurlijke verzorgingsproducten. Van vegan lipsticks in frisse kleuren tot kruidenthee in grafisch vormgegeven kokers.

Kenko’s vier criteria:

 1. Ingrediëntencheck: verzorgende ingrediënten zonder schadelijke toevoegingen en zonder onnodige "marketing" ingrediënten. De productinformatie, inclusief de INCI ingrediëntenlijst, moet kloppen en volledig zijn.

 2. Transparant productieproces: de producten worden met liefde voor mens, dier en natuur gemaakt.

 3. Werking: het product is effectief en doet wat het belooft.

 4. Verpakking: de verpakking is aantrekkelijk maar ook zo duurzaam mogelijk.

Leuk om te weten: op dit moment zijn zij ook bezig met de ontwikkeling van hun eigen Kenkô lijn die vanaf juni 2019 te koop zal zijn.

12.jpg

Shop nu jouw proefdiervrije cosmetica met 10% korting bij Kenko. Gebruik de code klookerkenko10 in je winkelmandje! Geldig t/m 31 mei.


12fd7f_70d6e47115ca47d7bcaf375dd51d445d.png

Squalan

100% betrouwbare natuurlijke huidverzorging

Door een vergelijkbaar probleem en gedeelde passie voor het ondernemen, besloten Leslie en Monique hun krachten te bundelen en samen op zoek te gaan naar het perfecte ingrediënt met het beste resultaat voor de huid. Met voeding is allang bewezen dat natuurlijke producten en zo weinig mogelijk ingrediënten het beste zijn. Waarom zou dit anders zijn voor cosmetica?

Uiteindelijk ontdekten zij squalaan, een ingrediënt dat identiek is aan een stof die van nature in de huid voorkomt en met de jaren afneemt. Deze vetachtige substantie wordt door zowel mens als dier en plant geproduceerd. Bij de geboorte is het percentage in de huid hoog, maar dit neemt helaas met de jaren af. Rond ons dertigste maken we er zelf nog maar zo weinig van aan dat het huidverouderingsproces begint.

Squalan kiest voor eerlijke en natuurlijke ingrediënten, die allen de functie van de huid versterken en ondersteunen.

Na uitgebreide testen en onderzoek besloten zij een huidverzorgings-lijn op basis van deze unieke olie te ontwikkelen. Producten met squalaan als hoofdingrediënt en alleen ingrediënten die echt iets toevoegen. Zij houden van transparantie, er is al genoeg in de wereld waar geheimzinnig over gedaan wordt, daarom zijn we open over alle ingrediënten die ze gebruiken. De producten zijn 100% plantaardig, bevatten geen parabenen, alcohol of andere onnodige toevoegingen, verwacht daarom geen toegevoegde parfum! Ook zijn de producten dierproefvrij, veganistisch en duurzaam geproduceerd. Daarnaast dragen hun producten het Vegan & Cruelty free logo van PETA en het Allergy Certified logo.

Squalan.jpg

Gebruik deze kortingscode: klooker20 en ontvang 20% korting op jouw bestelling bij Squalan! Geldig t/m 1 juni 2019 (De ‘Range’ en de ‘Range Deluxe’ vallen buiten deze actie)


Logo-vierkant-achtergrond-wit-500x498 (1).jpg

Bewust Puur

Online webshop met proefdiervrije, Natuurlijke, vegan en biologische cosmetica

Bewust Puur is een online webshop met een voorliefde voor producten die beter zijn voor zowel mens als milieu. Daarom zijn de producten die zij verkopen altijd:

 • Beter voor mens en milieu

 • Duurzaam

 • Recyclebaar

 • Natuurlijk

 • Biologisch

Ilja en Michelle zijn de oprichters van Bewust Puur en delen een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld en natuurlijk de mede mens. Met deze webshop willen zij mensen inspireren om bewustere keuzes te maken met betrekking tot het algehele welzijn, milieu, duurzaamheid, de planeet, dieren en het innerlijk en uiterlijk welzijn.

Wij willen een winkel zijn, waar je kunt shoppen zonder dat je op de achterkant van de verpakking hoeft te kijken wat er in is verwerkt of hoe het is gemaakt. Van alles wat we aanbieden weten we dat het zo puur mogelijk is. Ons doel is om mensen alternatieven aan te bieden zodat ze een bewuste keuze kunnen maken in hun aankopen

Een ander streven van Bewust Puur is een uitgebreid assortiment aanbieden dat niet alleen goed is voor mens en milieu maar ook voor je portemonnee, dus voor ieder budget is er iets te vinden in deze webshop.

Klooker tip: wil jij de proefdiervrije en duurzame cosmetica shoppen bij Bewust Puur? Gebruik dan de eigen sale code van Bewust Puur voor 15% extra korting op de sale producten. Code: SALE15


DIY cosmetica

Verzekerd zijn van 100% proefdiervrije cosmetica? Maak het lekker zelf!

Er zijn tal van mogelijkheden om bijvoorbeeld jouw eigen toner, masker, scrub of make-up remover te maken. Zo maak je bijvoorbeeld al een super effectieve scrub van de volgende 2 ingrediënten:

 1. 1/2 kopje kokosolie

 2. 1/2 kopje bakingsoda

Smelt de kokosolie (au-bain-marie) en voeg aan de gesmolten olie de bakingsoda toe. Meng dit goed door elkaar en doe het in een glazen potje. Zo snel en simpel kan zelfgemaakte en proefdiervrije cosmetica zijn!

Let op: test zelfgemaakte cosmetica altijd eerst op een klein stukje huid. Iedereen reageert anders op ingrediënten, ook natuurlijke.

Benieuwd naar nog meer van deze recepten zoals een appelazijn toner voor je gezicht of een match masker? Klik dan hier!

 
 

Test mee aan nieuwe klooker tools

90180klein.jpg

MELD JE NU AAN OM DE KLOOKER DEMO OMGEVING TE TESTEN

We zijn een stapje verder in het ontwikkelen van nieuwe tools binnen ons platform. We zijn de zoekfunctie aan het verbeteren en we gaan ons assortiment aan duurzame merken en shops uitbreiden.

Wat we ook willen testen is hoe we specifieker en makkelijker duurzame producten kunnen laten zien op het Klooker platform zelf.

Vind je het leuk om binnenkort deze nieuwe omgeving mee te testen? Dat kan door je aan te melden met je emailadres via onderstaand formulier.

We houden je op de hoogte van de testfase, die waarschijnlijk ergens binnen de komende 2 weken van start zal gaan.