Hi Klookeraar, wil je meer weten over onze nieuwe Topic Mailings? Check dan hier.

duurzame mondverzorging

In deze mailing gaan we een compleet duurzame mondhygiëne-kit voor jou uitlichten! Alle spullen die jij nodig hebt voor jouw mond verzorging, maar dan de duurzame opties. We lichten 1 á 2 producten per categorie uit, omdat de mailing anders te lang wordt. Maar sommige merken verkopen ook een compleet eigen assortiment voor jouw mondverzorging, check dus ook hun andere producten en ontdek welk merk jou het meest aanspreekt!

We hebben ontdekt dat onze mondhygiëne misschien toch niet zo hygiënisch is als we dachten. Wel voor onze mond, maar niet voor onze planeet! Lees hieronder waarom dit zo is.


toothbrush_waste_2_large.jpg

Tandenborstel: de Nextbrush

Het wordt door onderzoekers geschat dat er sinds 1950 ongeveer 8.3 miljard ton plastic is geproduceerd. Van dit plastic eindigt elk jaar tussen 5 en 13 miljoen ton plastic in de zee, en als dit zo door gaat zal er tegen 2050 meer plastic dan vissen in de oceaan zwemmen. Het duurt bijna 400 jaar voordat plastic compleet is afgebroken en tijdens deze periode eten zeedieren, klein en groot, het plastic. Aan dit plastic dragen tandenborstels sinds 1930 wel 1,5 miljoen kilo per jaar bij. Dat is voor ons al genoeg reden om geen plastic tandenborstels meer te kopen!

NextBrush is opgericht in 2012 en wordt inmiddels georganiseerd door vier jonge Nederlandse ondernemers van onder de 25 jaar!

De NextBrush is gemaakt van Moso bamboe: een bamboesoort die heel snel groeit, die panda’s niet eten, en die veel meer CO2 opneemt en O2 losgeeft dan bomen! Het is dus niet verassend dat het ook wel als een van de meest duurzame materialen gezien wordt. De tandenborstel is voor 98% biologisch afbreekbaar, en voor 100% als je het borstelkopje afbreekt. Dit is omdat de haren op het borstelkopje gemaakt zijn van nylon-6, wat vrij is van BPA. Deze nylon is voor nu de een van de meest duurzame opties, omdat er weinig alternatieven zijn gevonden die even lang mee gaan als een conventionele tandenborstel. Het is ook het materiaal gebruikt door de meeste duurzame tandenborstel merken.

De tandenborstel is verkrijgbaar in drie hardheden: soft, medium, en hard. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er ook een zachtere en kleinere borstel verkrijgbaar. Op de website van NextBrush kan je verkooppunten bij jou in de buurt vinden. Wil je meer lezen over de NextBrush? Kijk dan op deze pagina.


8.jpg

Tandpasta

We willen het hier hebben over een controversieel onderwerp: tandpasta. Er is namelijk veel onenigheid over bepaalde chemicaliën in tandpasta waarvan er wordt gezegd dat ze slecht zijn voor je gezondheid en het milieu. Lees hieronder meer!

Wel of geen fluoride?

Fluoride is een mineraal dat in de natuur voorkomt, al is het met mate. Bijvoorbeeld in de zee, de grond, en bepaalde voedingsmiddelen. Er wordt gezegd dat (teveel) fluoride slecht is voor de gezondheid, en kan leiden tot onder andere fluorose. Het is echter lastig om een directe link tussen het gebruik van fluoride in tandpasta en gezondheidsproblemen te vinden, en de meningen verschillen daarom erg. Wel is er bewijs voor de werking van fluoride in het beschermen van je tanden tegen gaatjes. Lees daar hier meer over.

De chemische stoffen in tandpasta hebben ook hun impact op het milieu. In een onderzoek over de effecten van tandpasta op het milieu werden 36 verschillende tandpasta’s onderzocht. Ze werden gecheckt op de ingrediënten lijst en er werd onderzocht of de ingrediënten een negatieve invloed hebben op het milieu. Uit een totaal van 100 ingrediënten werden 19 ingrediënten beoordeeld als eventueel een lange termijn effect op het milieu te hebben, en 8 ingrediënten blijken erg giftig voor waterorganismen. Lees hier meer over de mogelijke effecten van tandpasta op het milieu.

Een middenweg is afwisselen tussen tandpasta met fluoride en tandpasta zonder, om de eventuele gezondheidseffecten te verminderen en toch je tanden te beschermen. Dat stellen wij dan voor, maar alternatief kan je natuurlijk voor jezelf afwegen of je tanden beschermen tegen gaatjes, of de eventuele gezondheidsrisico’s vermijden belangrijker is.

Kopie-van-Ontwerp-zonder-titel.png

My Magic Mud

Het merk My Magic Mud is ontstaan nadat een moeder in Texas eigen tandpasta voor haar dochtertje had gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Omdat vrienden en kennissen erg veel interesse toonden, hebben ze My Magic Mud opgericht. My Magic Mud maakt meerdere natuurlijke mond verzorgingsproducten waarvan onder andere hun actieve kool tandpasta met whitening effect. Ze gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten, dus geen chemicaliën zoals fluoride, SLS, en Glycerine. Daarnaast heeft het merk een Natural Cosmetic Standard certificaat.

Misschien klinkt het op eerste instantie een beetje gek, zwarte tandpasta gemaakt met houtskool? Je hoeft je echter geen zorgen te maken: de tandpasta is klinisch getest, en goedgekeurd! Het is effectief in het verzorgen van de mond en veilig voor alle leeftijden. Op de website van My Magic Mud kan je alles lezen over hoe hun tandpasta is getest.

We snappen dat de prijzen van zo'n natuurlijke tandpasta optie zoals deze qua prijs heel veel hoger ligt dan een reguliere uit de supermarkt. Maar we hopen dat je met onderstaande korting het een keer kan uitproberen en kijken of je het wat vindt en het de prijs waard is!

My Magic Mud is nu verkrijgbaar met 25% korting met de code: KLOOKERACTIE. De actie is geldig tot en met 30 april

Als je liever gaat voor een plastic vrije variant voor de verpakking van je tandpasta (waar natuurlijk ook veel voor te zeggen is, ook al is al hun verpakkingsmateriaal “biodegradable and/or recyclable”), maar je een NCS certificaat minder belangrijk vindt. Dan kun je kijken naar de tandpasta’s van Georganics. In het onderdeel hieronder zullen we dieper ingaan op dit merk. 


Flosdraad: Georganics via ZoZero

Net als plastic tandenborstels, draagt flosdraad met plastic ook bij aan milieuvervuiling. Daarnaast heb je zijde flosdraad. Zijde wordt gewonnen van de cocon van de zijderups. In de meeste gevallen worden vlinders gedood via een kokend bad en daarna uit de cocon verwijderd. Op deze manier breekt de vlinder de cocon niet, en blijft het 1 geheel draad. Dit maakt het makkelijker om te verwerken en zoveel mogelijk zijde te kunnen winnen. Gelukkig hebben we een goed alternatief gevonden waar dit soort narigheid niet bij komt kijken. Hieronder leggen we uit wat dat alternatief is.

ZoZero is ontstaan nadat de oprichters een maand zonder plastic probeerden te leven en zich realiseerden dat het bijna onmogelijk is om plastic compleet te vermijden. Ze vonden dat dit anders zou moeten kunnen en hebben daarom een ‘zero plastic’ webwinkel opgericht. Naast het verkopen van plasticvrije producten in hun webwinkel, houden de oprichters van Zo Zero zich ook bezig met bewustwording. Ze delen tips en informatie via hun blogs en social media om het makkelijker te maken om alternatieven te vinden voor wegwerp plastic.

Georganics is opgericht om het tekort aan natuurlijke mond verzorgingsproducten te verbeteren. Het is hun missie om effectieve, natuurlijke producten te maken die veilig zijn voor de hele familie om te gebruiken. Georganics probeert al hun gebruiksmaterialen ook zo veel mogelijk low-impact te houden, daarom maken ze onder andere gebruik van duurzaam hout en  composteerbare papieren verpakkingen. Ze verkopen een heel assortiment aan mond verzorgingsproducten, waarvan alles door PETA diervriendelijk gecertificeerd en het meeste veganistisch is. In deze mailing focussen wij op hun flosdraad, de ene 100% veganistisch en het ander 100% plastic-vrij.

NF-EP_size.png

Het eerste flosdraad bestaat voor 80% uit bamboe-houtskoolvezels, 20% polyester garen, candedilla-was en pepermunt etherische olie. Dit draad is dus niet 100% plasticvrij, maar voor nu is het nog de beste veganistische optie en het bevat veel minder plastic dan traditionele flosdraden.

NF-CD_2048x2048.jpeg

Het tweede flosdraad is gemaakt van Ahimsa zijde, candedilla-was en kardemom olie. Ahimsa zijde wordt ook wel vredeszijde genoemd, omdat het pas gewonnen wordt nadat de vlinder uit de cocon is gekropen. Geen dood voor deze zijde dus! Toch is het draad als nog niet 100% vegan omdat de rupsen meestal wel in gevangenschap gehouden moeten worden om effectief zijde te kunnen winnen.

De verpakking voor beide flosdraden is een herbruikbaar glazen potje waarbij je het deksel kan gebruiken om het flosdraad af te snijden. Er is een navulling beschikbaar waarmee je het glazen potje kan blijven hergebruiken. Aan de duurzaamheid van de verpakking is ook gedacht dus! Beide flosdraden zijn via Zo Zero verkrijgbaar.

Nu met 10% korting op het gehele assortiment met code ZOKLOOKER. Geldig van 1 maart tot en met 30 april!


Mondwater: Dr. Hauschka

De stoffen in tandpasta die we eerder besproken hebben zijn regelmatig ook in mondwater aanwezig. Als je het dus inslikt kan het slecht zijn voor je gezondheid, en als je het uitspuugt in de wasbak is het waarschijnlijk slecht voor het milieu. Daarnaast bevatten veel mondwaters een hoog alcoholgehalte van rond de 25% wat niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën in je mond beschadigt. Toch is het begrijpelijk wanneer mensen hun mondverzorging willen complementeren met mondwater. Dat kan namelijk plekken in de mond bereiken die tandenborstels en flosdraad niet kunnen.

mondwater-salie-01-420000945_350x350@2x.jpg

Het mondwater van Dr. Hauschka bevat ook alcohol, maar in een veel kleiner gehalte, van slechts 6%. Ook bevatten de producten voor mondverzorging van Dr. Hauschka geen andere chemicaliën zoals fluoride. Hun mondwater is dus 100% natuurlijk en bevat een combinatie van etherische oliën die antibacteriële werkingen hebben. Het is volledig geschikt voor dagelijks gebruik.

Dr. Hauschka producten zijn ook altijd dierproefvrij en grondstoffen zijn zoveel mogelijk afkomstig van biologische teelt en fair trade projecten. Ze beschikken over het NATRUE keurmerk.

De producten van Dr. Hauschka zijn beschikbaar in hun NL webshop, en bij verschillende verkooppunten in Nederland. Zie hier waar je ze kan vinden.


 

Onze nieuwe topic mailings!

Banner Graan.jpg

MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP

Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.

Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:

1.     Food Habits

2.     Duurzame Mode

3.     Plastic & Jezelf