Tekst geschreven in april 2019.

OMWR9P0m.jpg
 

Hi Klookeraar, wil je meer weten over onze nieuwe Topic Mailings? Check dan hier.

Levende tuin

Voor de lezers zonder tuin, willen we je graag doorverwijzen naar deze mailing over Groen Nederland waar we ook een aantal vergroenings-tips hebben voor de tuinloze Klookeraars. Daarnaast verkoopt Sprinklr, een van de merken aan het eind van de mailing, ook kamerplanten die je misschien wel een kijkje waard vindt!

In Nederland wordt het steeds moeilijker voor dieren in de bebouwde kom om te overleven. Door steeds dichtere bebouwing en steeds minder wild groen hebben dieren als vogels, egels, bijen en andere insecten moeite met het vinden van voedsel en schuil- en nestgelegenheden. Jouw tuininrichting kan hier echter een handje bij helpen. Een diervriendelijke inrichting van je tuin biedt een thuis voor dieren die leven in de bebouwde kom.

Hoe verwelkom je meer leven in je tuin?

Ten eerste is het belangrijk dat je minder grijs en meer groen in je tuin hebt. Dit is niet alleen fijn voor de dieren, maar het gaat ook wateroverlast door bestrating tegen. Wanneer een tuin compleet bestraat is, zorgt dit ervoor dat water niet gemakkelijk de grond in kan trekken. Hierdoor droogt de grond uit en bovendien moet het riool al het water opvangen, wat overlast voor de riolering kan veroorzaken.

Het wordt in het algemeen aangeraden om je tuin zo in te richten dat het veel natuurlijk voedsel en schuilplaatsen voor dieren biedt. Dichte struiken met bessen of vrucht- en bloeiplanten zijn hier goed geschikt voor. Maar daarnaast is het ook goed om dieren nog een extra handje te helpen door bij te voeren en eventueel extra schuil- en broedplaatsen te bieden. Hieronder vertellen we je meer over de specifieke behoeftes van verschillende tuinkruipers.

1272.jpg

Bijen

We hebben het recentelijk uitgebreid gehad over bijen in Nederland. Dat betekent ook dat we het hebben gehad over hoe jij de bijen kan verwelkomen in je tuin! Lees de bijen mailing om er meer over te weten te komen.

Vlinders

In Nederland leven ongeveer 50 soorten dagvlinders, waarvan de meeste twee tot drie weken oud worden maar er zijn ook een aantal soorten die meer dan een jaar oud worden!

Voor vlinders is het belangrijk om bloemen en planten aan te bieden waarvan ze kunnen eten, waar ze eitjes in kunnen leggen, in kunnen schuilen en overwinteren. In de winter is het goed om niet te veel op te ruimen in de tuin, zodat eitjes, rupsen, en poppen een betere kans tot overleving hebben en je dus in het voorjaar meer vlinders zal zien.

Om meer vlinders in je tuin aan te trekken, is het goed om:

  1. Inheemse planten te plaatsen. Die bieden namelijke betere voedingsstoffen voor onze inheemse dieren.

  2. Daarnaast is het goed om je tuin zo in te richten dat er verschillende hoogtes en laagtes zijn zodat vlinders goede herkenningspunten hebben,

  3. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.

  4. Je kunt vlinders rottend fruit als voedsel aanbieden, om ze een extra handje te helpen.

Egels

Egels in de tuin zijn een natuurlijke bestrijder van slakken en maden. Ze zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin.

Om meer egels in je tuin te krijgen, moet een egel eerst de kans hebben jouw tuin binnen te komen. Zorg er dus voor dat je schutting ruimte overlaat voor een egel om er onderdoor te kruipen of maak een doorgang van vuistgrote (14x14cm).

Tegenwoordig is er weinig natuurlijke bescherming in Nederlandse tuinen, wat egels en hun nest kwetsbaar maakt voor koud en nat weer.

Biedt egels droge en beschutte plekjes voor het overwinteren, maken van een nest, en voor het grootbrengen van jongen. Dit kan doormiddel van natuurlijke manieren zoals het plaatsen van dichte heggen en struiken, of een stuk hout zoals een stuk van een omgevallen boom. Maar je kan ook een egelhuis plaatsen. Op deze pagina van de Egelbescherming kan je lezen over het plaatsen van een egelhuis in jouw tuin, en waar je er een kan kopen of zelfs hoe jij je eigen egelhuis kan maken!

Op de website van NatuurPunt kan je nog 9 andere tips lezen om jouw tuin nog egelvriendelijker te maken!

th.jpg

Vleermuizen

Er komen in totaal wel 18 vleermuissoorten voor in Nederland. De vleermuis die je veel in de tuin ziet is een gewone dwergvleermuis. Deze vleermuis eet ongeveer 300 muggen en andere kleine insecten in één nacht. Ze verblijft onder andere in spouwmuren, rolluikkasten, onderdakpannen en achter houten planken. Maar ze maken geen nesten en knagen niks kapot.

Als jij vleermuizen graag een handje wilt helpen, kan je in je tuin een vijver installeren. Dit trekt meer kleine insecten aan en dat is de grootste voedselbron voor deze vleermuis. Een ondiepe schaal met water heeft soortgelijke effecten als een vijver, dus je hoeft gelukkig niet meteen je hele tuin om te gooien voor de aanleg van een vijver. Om vleermuizen onderdak te bieden, kun je een vleermuizenkast of een dakpan met uitvliegopening plaatsen. Op deze pagina van NatuurPunt kan je meer lezen over vleermuiskasten, en worden ook eventuele andere onzekerheden over vleermuizen beantwoord.

801.jpg

Vogels

Een vogel is misschien wel het dier dat je het meeste opmerkt in je tuin. De Nationale Vogeltelling laat zien dat van alle vogels de huismus het meeste gezien wordt. Echter zien we ook al jaren dat de huismus in aantal terugloopt. Dit jaar staat hij nog steeds op nummer 1, maar daarbij werd vermeldt dat maar de helft van de kijkers huismussen in hun tuin zagen. Maar naast de huismus kun je nog veeeel meer soorten spotten als je weet waar je op moet letten.

Hoe kan jij vogels een steuntje geven? Naast het zorgen voor voldoende natuurlijke voedingsopties is bijvoeren het hele jaar door een goede start. Vogels zijn zelf verstandige eters, dus ze zorgen zelf wel voor een gevarieerd dieet. Toch is het fijn om te weten wat je het allerbeste kan aanbieden, en wanneer. In het voorjaar en de zomer is het beter om dierlijke eiwitten aan te bieden, maar in de herfst en winter hebben ze vet nodig voor warmte. Lees hier meer over de juiste voeding.

Daarnaast is het bieden van beschutting en een plek voor een nest ook een goede steun. Nestkasten ophangen voor vogels zorgt ervoor dat ze minder energie hoeven te stoppen in het maken van hun eigen nest en zo hebben ze meer tijd om voor hun jongen te zorgen. In de video hieronder wordt uitgebreid verteld over de verschillende soorten nestkasten. Je kan ook op deze pagina van de Vogelbescherming kijken, waar ze informatie bieden over verschillende soorten nestkasten inclusief hoe je zelf een nestkastje kan bouwen! Ook kan je op de rest van hun website meer lezen over een vogelvriendelijke tuin.

Een allemans huisje (DIY)

Ook kan je al deze huisjes en hotels zelf maken, en niet alleen dat: je kan ze allemaal in een groot dierenhuis bouwen! Zo maak je een plek waar bijen en andere insecten, maar ook vogels, egels en andere dieren allemaal hun verblijf kunnen vinden.

Wat heb je nodig (dit zijn suggesties, wees creatief en gebruik vooral wat je al hebt):

  • Een metalen kooi of een houten kast eventueel met metalen gaas ervoor

  • Verschillende natuurlijke of biologisch afbreekbare materialen zoals hout, stro, riet, bamboe, en dennenappels

  • Andere materialen die je in en om het huis vindt zoals bakstenen en plantenpotjes

Door de metalen kooi in te vullen met de natuurlijke materialen, potjes en stenen biedt je een plek voor nesten, verschuiling, en onderdak aan voor verschillende dieren in je tuin waaronder vogels, egels, bijen en andere insecten.

Zet je dierenhotel in een beschutte plek in de tuin, zodat de dieren geen last hebben van naar weer en harde wind.

We hebben dit idee gevonden via de website van FaunaVilla, ben je zelf niet zo’n DIY’er en heb je er het geld voor over? Dan kan je deze ook hier aanschaffen.


Shops voor een levende en duurzame tuin

We hebben eerder een mailing geschreven over een duurzame tuin, waarin we het hebben over het gebruik van pesticiden in de tuin, het belang van biologisch kweken en waar we nog meer nog meer duurzame tuin tips geven! Lees hem hier.

thumbnail_IMG_5077.jpg

Bio-Kultura

Bij Bio-Kultura kan je terecht voor biologisch gecertificeerde mestcompost, tuinaarde, en potgrond. Alles wat je nodig hebt voor de basis van je tuin! Zij geloven dat een mooie en bloeiende tuin begint met een goede verzorging van de bodem en dat hun producten daar voor zorgen! Ze ontwikkelen de producten zelf op hun biologische vaste plantenkwekerij van Houtum in Doorn, en verwelkomen je om een kijkje te komen nemen. Zo kan je de producten zelf in actie zien!

Een mooie en  bloeiende tuin begint met een goede verzorging van de bodem.

Met de potgrond kan je bij je planten op het balkon of het terras terecht, de tuinaarde kan je gebruiken voor de planten in de borders in je tuin, en de mestcompost kan je ieder voorjaar over de bodem verspreiden als voeding voor je planten! Bio-Kultura is de enige in Nederland die deze producten gecertificeerd biologisch verkoopt. Ze zijn gecertificeerd bij Control Union Certifications. De reden waarom dit niet SKAL-gecertificeerd is, is omdat SKAL (een belangrijk keurmerk zich als onafhankelijk toezichthouder inzet voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland) dit soort producten niet certificeert. Maar Bio-Kultura staat wel op de input lijst bij SKAL.

thumbnail_IMG_2609.jpg

Tot en met 30 juni krijg je bij Bio-Kultura 10% korting met de code klookertuinieren


8f93f46375341661145d6e62c6261807-640.jpg

Sprinklr

Planten zonder gif bij jou thuisbezorgd

Bij Sprinklr kan je terecht voor duurzaam groen. Hun missie is het vergroenen van steden met gifvrije planten, mensen en de natuur dichter bij elkaar brengen en de teeltsector gifvrij maken.

Ze verkopen buitenplanten en kamerplanten, dus dit merk is ook voor de lezers zonder tuin een kijkje waard! Het grootste deel van de buitenplanten zijn biologisch gekweekt door SKAL-gecertificeerde kwekers. Hun kamerplanten zijn dat niet allemaal omdat er in Nederland maar drie gecertificeerde biologische kamerplantenkwekers zijn. Maar ze zijn wel voorlopers op preventieve biologische bestrijding.

Plantenkweek is een echte industrie, en daar horen alle problemen en uitdagingen bij die ook spelen bij andere industrieën.

De planten worden gewoon bij jou thuisbezorgd, en je planten worden altijd netjes recht op gehouden zodat ze niet beschadigd worden want het mishandelen van planten zou natuurlijk ook niet duurzaam zijn!

Naast het verkopen van planten, biedt Sprinklr ook info over de planten die je bij ze aanschaft en via hun app kan je zelfs een cursus plantenverzorging volgen! Als het leven van je plant op het randje hangt, dan komt Sprinklr met een reddingsplan!

5b1e507d9fab3a4c6ac17b3b-ASN-campagne_vierkant-1.2.jpg

We hebben een interessante korting voor je geregeld bij Sprinklr, dus let op:

Koop een EcoTuintje, bestaande uit Luizenplant (Bijvoet) + Astilbe + Anemone Wild Swan (heel goed voor verschillende insecten en vogels) en krijg een gratis Salie plant cadeau met kortingscode KLOOKER19


IMG_1486-510x680.jpg

Ecotuintje

Duurzame tuinproducten voor jouw ecotuintje

Ecotuintje is ongeveer een jaar geleden opgericht vanuit Groningen door Rob en Nienke. Zij willen de wereld een stukje mooier en duurzamer maken, beginnend in de tuin. Ze zijn zelf ook al jaren actief en hebben altijd geprobeerd het zo duurzaam mogelijk te doen. Het bleek voor hun de grootste uitdaging om duurzame tuinproducten te vinden. Vandaar hebben ze besloten deze zelf bijeen te brengen in hun webshop Ecotuintje.

Bij Ecotuintje proberen Nienke en Rob je op een zo duurzaam mogelijke manier, duurzame producten voor jouw ecotuintje te verkopen.

Wij houden van goede sterke producten die doen waarvoor ze zijn en met oog voor het milieu zijn gemaakt.

Hun definitie van duurzame producten (die ze ook specifieker uitleggen hier) houdt in dat ze een lange levensduur hebben, gemaakt zijn van duurzame materialen, zoveel mogelijk geproduceerd zijn in Europa, en toch betaalbaar zijn. Dit omdat ze duurzaam tuinieren voor iedereen toegankelijk willen maken.

Om die reden bieden Rob en Nienke ook Tuintips aan op hun website, die je helpen met het starten en onderhouden van jouw (moes)tuin!

Ook buiten productniveau wordt duurzaamheid aangehouden; zo gebruiken ze bij Ecotuintje bijvoorbeeld hergebruikte verpakkingsmaterialen, wekken ze stroom op met zonnepanelen en verwarmen ze hun kantoor met reststukjes FSC-goedgekeurd hout. Ze proberen zo veel mogelijk her te gebruiken, en zo min mogelijk weg te gooien. Klinkt ons goed in de oren!

ecotuintje-uitgelicht.jpg

Je kunt bij Ecotuintje terecht voor 10% korting met de code klooker2019

Geldig t/m 1 juli 2019


Hommel-crocus-290x320p.jpg

NaturalBulbs

Biologische bloembollen

De oprichters van NaturalBulbs vroegen zich af waarom er geen ecologisch verantwoorde geteelde bloembollen werden verkocht, waarop het antwoord was dat die wel degelijk bestaan maar voor de consument heel lastig te vinden waren. Daarom kwam NaturalBulbs te bestaan, waarmee ze een selectief assortiment van zo duurzaam mogelijk gekweekte bloembollen verkopen.

Inmiddels verkopen ze bijna alleen maar 100% biologische producten, en dat is een prestatie waar wij blij van worden!

NaturalBulbs wil dat je weet dat ze ervoor hebben gekozen niet een eindeloos assortiment te hebben met honderden keuzes. Ze werken namelijk samen met een kleine groep kleinschalige bloembollenkwekers die gespecialiseerd zijn in duurzaam kweken, en zijn heel selectief in het kiezen van kwekers. Vanaf de kwekers leveren ze de bloembollen direct naar je huis, dat scheelt ook weer transportkosten, zowel in geld als uitstoot.

Samen met de klant stoppen we weer 100% natuurlijke bloembollen terug in de grond, terug in de natuur.

NaturalBulbs heeft de officiele biologische SKAL-certificatie, daarom kan je dus vertrouwen dat hun bloembollen en planten echt biologisch zijn! Maar zoals we eerder zeiden is nog niet 100% van het assortiment biologisch, dus geven ze voor elk product aan of het biologisch gekeurd is of dat het duurzaam geteeld en gekeurd is door een andere organisatie.

NaturalBulbs geeft je een extra natuurlijke beleving van de natuur waar jij en de vlinders en bijen in je tuin extra blij mee kunnen zijn!

15418483_678630018964079_3113927370935884386_o.jpg

 
 

Onze nieuwe topic mailings!

Banner Graan.jpg

MELD JE NU AAN VOOR TOPIC MAILINGS EN DUIK IN JE FAVORIETE DUURZAME ONDERWERP

Over welk duurzaam onderwerp zou jij gerichte emails willen ontvangen? Meld je nu aan en ontvang naast de standaard Klooker Mailing ook ongeveer 1 x per maand een mailing met nieuws, tips & tricks en producten gericht op één van de drie onderstaande topics.

Je hebt keuze uit 3 onderwerpen:

1.     Food Habits

2.     Duurzame Mode

3.     Plastic & Jezelf