Jezelf mooi maken is van alle tijden, maar de manier waarop is een beetje gek anno 2018. Daar waar we onszelf mooi maken, maken we de aarde lelijker. Microplastics in je lippenstift of hormoonverstorende stoffen in mascara is eerder regel dan uitzondering. En dat komt allemaal in ons lichaam. Daar moet nodig wat gaan veranderen. We nemen eerst de schaduwzijde van cosmetica met je door en laten je vervolgens zien waar je terecht kan voor natuurlijke cosmetica. Want de natuur heeft nog altijd de ingredienten in huis die je het allermooist maken. 

 
 

Maar eerst nog even dit..

We hoeven je niet meer uit te leggen dat plastic tot gigantische problemen leidt. De plastic soup is (helaas) een feit en met man en macht wordt er gewerkt aan oplossingen: van het leegvissen van de oceaan tot de EU die nieuwe wetgeving maakt over plastic producten. Misschien ben je er al van op de hoogte, maar ook cosmetica is een van de boosdoeners van die plasticvervuiling. En dan gaat het meestal over de microplastics in cosmetische producten - kleiner dan 5mm en niet afbreekbaar - die via het riool oppervlakte water bereiken en op die manier het waterleven schade toe richten. (bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM). RIVM zegt dat microplastics in het weefsel van mosselen en vis terecht komt, waardoor het ook in ons voedsel terecht kan komen. Weekmakers in het plastic kunnen een hormoon verstorende werking hebben voor mens en dier. Dus niet alleen het milieu en dieren worden erdoor vervuild, ook wij krijgen het plastic letterlijk weer terug op ons bord. Recent schreef de oprichtser van de Plastic Soup Foundation dat de wereld op plastic dieet moet en wees met name op de gezondheidsrisico's voor mensen: "We eten, drinken en ademen plastic". Lees het stuk hier. 

Dus onze eerste take-home message van deze mailing is: ban die microplastics uit je cosmetica!

th (1).jpg

Volgens MilieuCentraal kan je microplastics in een product herkennen als er polyethyleen (PE) op het etiket staat, maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon komen voor.

De volgende certificaten geven aan dat er geen microplastics in je product zitten: Ecocert Organic & Natural, Europees Ecolabel, NaTrue, Cosmebio Bio & Eco, BDIH, en Zero Plastic Inside. Je kan ook de website Beat the Microbead bekijken, zij hebben lijsten van producten met en zonder microplastics.

 

Giftige stoffen in make-up producten

gif.jpg

Bij een onderzoek van de Environmental Defence Group Canada werden in 48 van de 49 onderzochte make-up producten sporen gevonden van minstens 2 giftige ingrediënten. Het is lastig om in te schatten wat voor effect een specifieke stof op de gezondheid van mensen heeft, omdat het praktisch niet haalbaar is om dat te onderzoeken. Vaak wordt er beweerd dat stofje X in de wettelijke toegestane hoeveelheid géén schadelijke gezondheidseffecten heeft. Maar toch voelt dat wat kort door de bocht: als je dagelijks 10 producten gebruikt met dat stofje X, krijg je dus veel meer binnen dan de wettelijk toegestane hoeveelheid. Wij laten het liever links liggen. Laten we eens bekijken wat je zoal in verschillende cosmetische producten kunt tegenkomen. 

mascara.jpg

Mascara
De beloftes die producten maken over hun nieuwe mascara, die je nog langere en volle wimpers geeft dan de vorige, hebben daar heel wat syntethische stoffen voor nodig om dat waar te maken (en dan te bedenken dat je wimpers sowieso nooit zo worden als die van het model, want zij draagt nepwimpers). Die stoffen belanden via je oog in je lichaam. In mascara kom je meestal kleurstoffen tegen, siliconen en conserveermiddelen. Volgens de Breast Cancer Fund zijn die conserveermiddelen - parabenen - gelinkt aan het nabootsen of verstoren van oestrogeen in het lichaam, ook wel een hormoonontregelaar genoemd. Voor kleurstof wordt onder andere aluminium poeder gebruikt. Door de Environmental Working Group (EWG) wordt dit bestandsdeel gezien als een zorg omdat het is gekoppeld aan het verstoren van cellulaire en metabole processen in onder andere het zenuwstelsel.

foundation.jpg

Foundation
In foundation zitten soortgelijke hormoonontregelaars zoals in mascara. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft onlangs samen met de Verenigde Naties (VN) een rapport uitgebracht waarin hormoonontregelaars een wereldwijde bedreiging voor vruchtbaarheid en het milieu worden genoemd. Daarnaast vind je in foundation vaak stoffen die afbreken tot formaldehyde, een giftig oplosmiddel. Ook TEA (riethanolamine) kom je vaak tegen en zowel formaldehyde als TEA kunnen leiden tot de vorming van zogenaamde nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. En dan zitten er ook nog vaak syntethsche geurstoffen in. Klik hier voor meer informatie hierover. 

Lippenstift
De National Health and Medical Research Council van Canberra zegt dat een gemiddelde vrouw in haar leven tussen 500 en 1500 gram lippenstift binnenkrijgt. Een onderzoek uitgevoerd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA) in 2011 naar lood in lippenstift liet zien dat in alle 400 onderzochte lippenstiften lood aanwezig was. De FDA zei wel dat de hoeveelheden lood in lippenstift zo klein zijn dat de effecten verwaarloosbaar zijn (dit is dus zo'n voorbeeld van een onderzoek waaruit blijkt dat stofje X dus oké is in een bepaalde hoeveelheid; daar wordt dus niet in meegenomen of je toevallig ook nog stofje X binnenkrijgt via andere producten). Giftige stoffen als lood kunnen zich opstapelen in het lichaam en het blijkt dus dat natuurlijke producten ook niet altijd vrij zijn van giftige stoffen, zegt Dr. Jetske Ultee (Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie). Dr. Ultee zegt dat een dieet met veel calcium, zink en vitamine C je kan beschermen tegen de mogelijke schadelijke effecten van lood. Handige tip als je een groot lippenstiftfan bent!

Verder zit er in lippenstift of -balsem vaak minerale olien zodat het product zacht en smeerbaar blijft. Maar dat zorgt er ook voor dat je verslaafd raakt aan het goedje. Er is heel wat discussie geweest of het fysiek of psychisch verslavend zou zijn, maar deze blog levert je de eindconclusie: de minerale olie legt als het ware een laagje over je lippen. Dan kan het vocht niet meer weg, maar ook het calcium niet, waardoor je lichaam niet meer een seintje krijgt dat het vetten moet aanvoeren. Deze ‘vetten’ zijn van belang voor een gezonde en soepele huid (en dus lippen). Wat gebeurt er? Je lippen drogen uit. Lees het hele verhaal hier en voor de echte onderzoekers onder ons klik je via die link ook door naar het originele onderzoeksartikel. 

Nagellak
Nagellak is een omstreden goedje. Er komen vaak heel wat ingrediënten voor die geen goede reputatie hebben. Zo zit er vaak formaldehyde in (kwamen we al tegen bij Foundation), tolueen (een oplosmiddel dat als verdunner wordt gebruikt, met fixe gezondheidseffecten als je er teveel aan wordt blootgesteld), ftalaten (weekmakers, die als hormoonverstorende stoffen worden beschouwd) en zo kunnen we nog wel een paar opnoemen. Deze blog geeft je nog meer informatie over de schadelijke stoffen in nagellak. En nu kun je je afvragen; goh wat maakt dat nou uit, ik eet het niet op, ik smeer het alleen op mijn nagels! Blijkt dus dat je nagels die stoffen gewoon kunnen absorberen en ze zo in je lichaam terecht komen! Check hier het artikel hierover. 

Dus... Er zijn dus heel wat ingredienten waarvan het raadzaam lijkt om ze te vermijden. Op het blog van Miss Natural vind je nog een lijstje met alle giftige stoffen op een rijtje, klik hier om het te lezen. Een andere website die nog véél meer informatie geeft, is de webshop Heel Natuurlijk. Daar vind je zowel informatie over ingredienten die je juist níet wilt tegenkomen, maar ook info over de natuurlijke ingredienten die wél goed zijn. Dus kom je moeilijke namen tegen op de ingredientenlijst en twijfel je in welk kamp ze horen, check hier dan wat voor stofje het is. 


Cosmetica: Waar kan ik wel duurzame cosmetische producten kopen?

De volgende winkels en merken zijn duurzaam, en verkopen duurzame producten. Toch willen we je nog herinneren aan wat er hierboven al werd gezegd; ook al staat er op het label van een product ‘’natuurlijk’’ of ‘’biologisch afbreekbaar’’ betekent dat niet dat het voor elk aspect van duurzaamheid ook goed is. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst van een product, gebruik de tips die wij hierboven hebben uitgelegd en google ook eens naar het merk. Verpakkingsmateriaal en productiewijzen vertellen je vaak ook veel over de mate van duurzaamheid. 

 

degroenedrogist.png

Ontvang 10% korting met de code 'SHOP-GROENE-DROGIST' op het hele assortiment (geldig t/m 31-07-2018). 

We schreven al eerder over De Groene Drogist, maar voor diegene die deze fijne webshop nog niet kennen, hier nog even een introductie. Hanneke Vial en collega's zijn sinds 2008 al in de weer om voor iedereen verantwoorde cosmetica beschikbaar te maken. En dat doen ze goed! Ze hebben een persoonlijke voorkeur en liefde voor mooie 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Dierproefvrij en gecertificeerd. Én milieuvriendelijk verpakt. 

 • Verzendkosten €4,95
 • Extra korting voor bestellingen vanaf €75,- en €100,-
 • Voor 21:45 uur besteld, volgende dag in huis (op werkdagen)
 • Ruilen of retourneren binnen 30 dagen na aankoop

thegreenbeautyshop.png

Ontvang 15% korting met de code 'GBS15KL' geldig op het hele assortiment (geldig t/m 31-07-2018).

The Green Beauty Shop is gespecialiseerd in de mooiste natuurlijke en biologische cosmetica, make-up en haarproducten. Je vindt hier een heel groot assortiment met eerlijke en gezonde natuurcosmetica, zónder schadelijke chemicaliën en duurzaam geproduceerd, fairtrade en uiteraard niet op dieren getest. Ze hebben ook nog eens hun eigen Green Beauty Salon waar je kan genieten van natuurlijke schoonheidsbehandelingen zoals massage, waxing, manicure en pedicure, visagie en haarverzorging.

 • Verzendkosten €4,50
 • Voor 15:00 uur besteld, volgende dag in huis (op werkdagen)
 • Alleen absoluut ongebruikte, ongeopende en onbeschadigde producten kunnen worden geretourneerd binnen 14 dagen na aankoop

heelnatuurlijk.png

Ontvang 10% korting met de code 'KLOOKER2018', geldig t/m 30-09-2018 (met een min. bestedingsbedrag van 30,00). 

Saskia van der Molen is in 2003 begonnen met de webshop Heel Natuurlijk. Ze begon op haar 24e te werken als hair & make-up artist en model en werkte uiteindelijk als topvisagist met beroemdheden als Tom Cruise, Lady Gaga, Anouk, Sylvie Meis etc. Maar na enkele jaren kreeg ze gezondheidsklachten. Bleek dat de chemische stoffen in de cosmetica- en verzorgingsproducten waarmee ze werkte hier een grote invloed op hadden.  Ze gooide het roer drastisch om en focuste zich alleen nog op werken met echt 100% natuurzuivere cosmetica en verzorgingsproducten zonder verborgen synthetische stoffen en zonder stoffig, geitenwollen imago. En dat is gelukt! We noemden het al eerder, op haar website vind je dus ook heel veel informatie over welke ingredienten juist goed of slecht zijn voor je en tips waar je op moet letten per product. Super handig!

 • Verzendkosten briefpost €2,49 / pakket €4,95
 • Voor 23:30 uur besteld, volgende dag in huis (op werkdagen)
 • Alleen absoluut ongebruikte, ongeopende en onbeschadigde producten kunnen worden geretourneerd binnen 14 dagen na ontvangst

shizo.png

Ontvang 10% korting op het hele assortiment met de code 'KLOOKER' (geldig t/m 31-7-2018). 

Deze winkel Shizo ontstond in 2007 vanuit een persoonlijke zoektocht van oprichtster Shirley Tol. Zij was die zoektocht begonnen na een acute allergische reactie op een aantal verzorgingsproducten. Toen ze vervolgens ontdekte wat ze al die jaren op haar huid gesmeerd had en wat het voor haar gezondheid kon betekenen, wilde ze alleen nog maar natuurlijke producten! Shizo maakt alles natuurlijk en biologisch. Ze hebben ook hele leuke Shizo To Go Vakantieshop, super handig alles biologisch voor op reis.

 • Verzendkosten briefpost €2,95 / pakket €4,95
 • Voor 16:00 uur besteld, volgende dag in huis (op werkdagen)
 • Alleen absoluut ongebruikte, ongeopende en onbeschadigde producten kunnen worden geretourneerd binnen 14 dagen na ontvangst

01_Cover (1).jpg

In 1935 richtte de Duitse Rudolf Hauschka het bedrijf Wala Heilmittel GmbH op, dat zich richt op het produceren van natuurlijke medicijnen en natuurlijke, biologische huidverzorging. Zo is er een biodynamische medicinale kruidentuin aangelegd en kwam in 1967 skin-care lijn van Dr. Hauschka op de markt, die anno 2018 nog erg populair is en wereldwijd verkocht wordt. Je kan er voor alle soorten cosmetica en verzoringsproducten terecht en de mascara is uit eigen ervaring echt een topper! Check hun website voor verkooppunten bij jou in de buurt! 

Je kan je nu aanmelden voor de nieuwsbrief en het magazine, deze laatste ontvang je dan gratis op je deurmat. 50 pagina's boordevol natuurlijke inspiratie om je huid te verzorgen. Schrijf je in voor 1 september en ontvang gratis een miniatuur lipgloss van Dr. Hauschka.