Wil je gelijk naar de aanbiedingen, klik hier

Duurzaam slapen

Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Wel zo fijn om dan op een duurzaam matras te liggen én warm te blijven met eerlijk en milieuvriendelijk beddegoed. Er is nogal wat te verbeteren in deze branche, hieronder vertellen we je hoe het zit.

De matrassen en beddengoed industrie

Wanneer je een gemiddelde beddenzaak binnenloopt, heb je de keuze uit een aantal soorten matrassen. De grootste groep matrassen is de polyether variant, gemaakt van polyurethaan schuim, de prijsknaller van de beddenzaak. Een alternatief voor deze matrassen is een matras van traagschuim, ook wel bekend als memory foam, tempur et cetera.

Beide matrassen zijn helaas geen duurzame keuze, want ze worden gemaakt van olie, gassen en natriumchloride. Ook worden er tijdens het productieproces van beide matrassen schadelijke stoffen toegevoegd zoals brandvertragers, UV filters, polyolen en CFK’s. Van deze stoffen is het bekend dat ze diverse gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

En helaas is het niet mogelijk om deze matrassen te recyclen want bij de verbranding komt blauwzuurgas vrij.

De levensduur van deze matrassen is niet langer dan 5 a 10 jaar is. Dit komt door de snelle kuilvorming waardoor het matras geen steun meer biedt.

Al met al is deze soort matrassen dus niet echt een duurzame keus.

Beddegoed is ook niet echt een kei in duurzaamheid. Het is meestal gemaakt van gewoon katoen. Helaas worden er voor de productie van katoen veel pesticiden en herbiciden gebruikt. Al deze stoffen vervuilen bodem en lucht en uiteindelijk ook de planten, dieren en de mens, meer hierover kun je lezen in onze kledingkast mailing of milieu centraal.

Duurzame matrassen en beddengoed

Slaap je dus liever niet op een berg chemicaliën, dan kies je beter voor een matras gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, natuurrubber (latex) of paardenhaar.

Latex is een natuurproduct, maar ook nog niet echt een geheel duurzame keuze. De meest verkochte latex matrassen zijn namelijk gevuld met op chemische basis vervaardigde synthetische latex. In Nederland mag je een matras al een natuurlatex matras noemen als er 40% latex inzit. De overige 60% is van een chemische afkomst. Dit soort latex matrassen heeft een levensduur van een jaar of zeven. Maarrrr, beter dan geheel synthetisch.

Voor beddengoed zijn er veel alternatieven, de meest bekende en meest opkomende is waarschijnlijk het biologische katoen. Er zijn speciale voorwaarden om katoen biologisch te mogen noemen en deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Global Organic Textile Standard. Meer informatie over biologisch katoen kun je vinden in deze mailing.

En of je nu liever slaapt onder een dekbed of een deken, van beide soorten zijn duurzame varianten te verkrijgen. Een wollen deken kan bijvoorbeeld enorm lang meegaan en is ook nog eens 100% recyclebaar. Daarbij is wol ook nog eens een zeer hygiënisch product, wol reinigt zichzelf namelijk omdat het bacterie-werend en vuil-afstotend is (Let wel altijd op of de wol biologisch is! Met het GOTS keurmerk ben je verzekerd van een milieu- én diervriendelijke variant!).

Toch liever een dekbed? Kies dan voor biologische katoen en diervriendelijke dons (met het RDS keurmerk). Om het dan helemaal af te maken kies je het beste kiezen voor de diervije varianten zoals: linnen, bamboe, tencel (vraag naar tencel uit een gesloten productiesysteem). Deze zijn weer minder belastend voor het milieu met betrekking tot waterverbruik en methaangas uitstoot.

Grote ketens gaan ook voor duurzaam

Tegenwoordig kun je zelfs bij HEMA en Ikea terecht voor duurzame dekbedden. Zo is Ikea sinds 2015 overgestapt op 100% duurzaam katoen voor deze producten en heeft HEMA een dekbed op de markt gebracht gemaakt van gerecyclede vezels, bijvoorbeeld van gerecycelde PET-flessen.

Voordeel; deze dekbedden en dekens zijn qua prijs vaak een stuk toegankelijker dan andere duurzame alternatieven. Dit is natuurlijk een hele goede stap, maar we moeten wel in de gaten houden dat dit (nog) geen 100% duurzame bedrijven zijn.

Hieronder ontdek je onze duurzame favorieten om écht duurzaam te kunnen slapen! :)

Om het ook nog leuk te houden voor je portemonnee, hebben we een aantal leuke kortingen kunnen regelen, hieronder lees je meer. 

 

aanbiedingen

yumeko-3-1050x700.jpg
 


Yumeko

“Change the world sleeping”, dat is de droom van het Amsterdamse beddengoed merk Yumeko. Yumeko maakt beddengoed van eerlijke, natuurlijke en duurzame materialen; 100% biologisch en fair trade.

Yumeko’s biologische bedlinnen wordt geproduceerd door een coöperatie van kleine katoenboeren in India, Pakistan en Portugal. De boeren en fabrieksarbeiders ontvangen een eerlijk loon en werken onder goede omstandigheden.

Ook vind je er dekbedden en kussens van eendendons dat is gecertificeerd onder het Responsible Down Standard, dekbedden en kussens van biologisch ganzendons dat gecertificeerd is onder het Global Organic Textile Standard, en dekbedden en kussens van biologische wol van blije schapen.

Ook heeft Yumeko plantaardige alternatieven, zoals dekbedden van tencel gemaakt van eucalyptus hout, dekbedden van linnen en kussens van kapok. Yumeko gelooft dat betere slapers ook betere mensen zijn. Dus, neem gauw een kijkje op hun website!

mood-cotton-sateen-blue-starry-sky-1_1_.jpg

ACTIE: 10% korting op alle slaapkamerproducten met de code ‘klookeryum18’ op de website (klik op de knop rechts) of door het laten zien van deze mailing in de showroom in Amsterdam. De actie is geldig t/m 18-01-2019.


COCO-MAT

COCO-MAT is gespecialiseerd in natuurlijke woon- en slaapproducten, met de hand gemaakt en gewonnen uit duurzame bronnen in haar eigen sociale werkplek in Noord-Griekenland. COCO-MAT is in 1989 opgericht en ontkracht de mythe dat stevig slapen beter is voor de gezondheid en dat het dus goed is als jouw lichaam zich aanpast aan de matras.

Het tegenovergestelde is waar: de juiste matras voor het menselijke lichaam is de matras die zich aan het lichaam aanpast en die het lichaam in al zijn onderdelen ondersteunt. Op deze manier kunnen de spieren ontspannen.

COCO-MAT’s motto is het gebruiken van exclusief onbewerkte materialen, die worden gewonnen uit 100% biologische landbouw. Alle natuurlijke materialen zijn behandeld met ecologische substanties, indien ze überhaupt behandeld zijn, en zijn PH-neutraal.

Zodoende zijn alle producten hypoallergeen. Er wordt nauw samengewerkt met de arbeiders uit lokale gemeenschappen die de natuurlijke producten verwerken. Op deze manier hopen ze bij COCO-MAT de wereld voor iedereen wat mooier te maken. Dat geeft een gerust gevoel om in hun bedden(goed) in slaap te vallen.

COCO-MAT.jpg

ACTIE: bij het vertonen van deze mail ontvang je 10% korting in een van de winkels van COCO-MAT + een COCO-MAT GOOD(ie) gift (Arnhem, Rotterdam & Amsterdam) en de actie is geldig t/m 28-2-2019.


Lavital

Lavital staat voor een handgemaakte oer-Hollandse boxspring. Bij de productie van een Lavital bed wordt alleen gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen, zoals ongebleekt biologisch katoen, biologische wol, vlas, kameelwol en paardenhaar.

Lavital is momenteel het enige bed ter wereld dat biologische wol in haar bedden verwerkt. Alle Lavital bedden worden geheel ambachtelijk in Nederland gemaakt. 

Lavital-paard2-1.png