Klooker is jouw onafhankelijke gids om stap voor stap niet méér, maar juist duurzamer te consumeren.

Meer weten over een duurzame tuin en hoe je dat bereikt? Lees dan door. Direct naar de korting, check dan HIER. Alle vetgedrukte grijze schuine woorden linken door naar andere pagina's.

Tuin, balkon of geen groene vingers?

Voordat we ons verhaal gaan doen, zou het natuurlijk zo maar kunnen dat je geen tuin hebt. Of dat je juist wel ruimte genoeg hebt om je huis, maar tuinieren nou niet bepaald je hobby is. Check dan gauw de website van Tuintje delen, wie weet vind je je droom tuin(ier) :) 

Ben je de gelukkige eigenaar van een balkon, dan kan je vast ook een aantal van onze tips gebruiken. Maar de 8 tips over een balkontuin op de blog 'De boon in de tuin', zijn dan nog een nuttige toevoeging, je vindt ze hier.

Als je naast een duurzame tuin ook een klimaatbestendige tuin wilt, check dan bv ook de site van Huisjeboompjebeter.  Want de verwachting is dat klimaatverandering zal leiden tot langere perioden van hitte en droogte in Nederland, maar ook tot intensievere regenbuien en overstromingsrisico’s. Daar kun je dan in de wijze waarop je je duurzame tuin inricht rekening mee houden.

Maar laten we snel de duurzame tuin zelf induiken.

 

Wat kan ik doen om mijn tuin duurzaam te maken?

Voor een duurzame tuin is tijd nodig, een tuin moet de kans krijgen om te groeien en zich volwaardig te kunnen ontwikkelen.

2085-principes-duurzame-tuin.jpg

Bij TuinTuin kun je over elk van deze 7 onderdelen leuke informatie vinden.

Hier volgen onze tips en tricks om die 7 stappen verder invulling te geven:

 • Lees hier hoe je ontdekt uit welke grondsoort jouw tuin bestaat. Een natte of droge bodem? Wordt je tuin blootgesteld aan veel zon en wind, of is je tuin juist beschut in de schaduw? 
 • Lees hier om te zien welke soort bemesting bij jouw duurzame tuin past
 • Hier een lijst van Milieu Centraal met een aantal stappen om je tuin meer welkom te maken voor dieren zoals zoals vogels, insecten (bijen en vlinders), amfibieën (kikkers en salamanders) en kleinere zoogdieren zoals egels.
 • Als je bloeiende planten hebt, blijven insecten als vlinders en bijen voedsel in jouw tuin vinden. De wereldwijde bijensterfte is een alarmerend bericht, omdat bijen ongeveer een derde van de gewassen bestuiven. Greenpeace heeft een website opgericht om de bijen te redden (en dus onszelf ook!), lees hier over wat je allemaal kan doen.
 • Besteed aandacht aan waar je je planten vandaan haalt. Sprinklr vertelt hieronder waarom 'biologische' -dus gekweekt zonder pesticiden- planten beter zijn.
 • Het aanbod biologische planten bij Intratuin is nog klein, een half procent van het volledige assortiment, maar volop in ontwikkeling. Voor nu nog niet ideaal, maar ze zijn onderweg. Dus als je er naar toe gaat, koop biologisch!
 • Je kan ook je eigen groenafval hergebruiken doormiddel van composteren. Het meeste groenafval kan je fijn knippen en in de tuin uitstrooien.
 • Oud tuingereedschap hoef je ook niet weg te gooien maar kan je inleveren bij speciale afvalpunten van Stichting Gered Gereedschap (o.a. bij de Praxis). En met het tuinmeubillair dat jij niet meer mooi vindt kan je vast nog iemand anders blij maken op bijvoorbeeld marktplaats of bij de kringloopwinkel. 
 • In de tuin zit veel mogelijke energiewinst, bijvoorbeeld door het verminderen van alle machines voor het onderhoud van de tuin. Kijk eens op Peerby om je spullen te delen met je buurt, wie weet heeft je buurman nog wel een handig apparaat dat jij weer kan gebruiken. 
 • Kun jij wel wat hulp gebruiken om je tuin levend, groen en duurzaam in te richten, kijk dan eens bij NL Greenlabel. Neem bv contact op met een aangesloten NL Professional. Zij zijn speciaal opgeleid om deze methodiek in de praktijk te brengen.

 

Duurzame (web)shops en extra informatie

Bloemen en planten

 • In de webshop van Biologische Planten vind je losse biologische planten en pakketten uit de biologische kwekerij op de Utrechtse Heuvelrug
 • Sprinklr ken je misschien al uit onze eerdere mailings, zij verkopen biologische buitenplanten en bollen.
 • Ecologisch en verantwoord geteelde bloembollen kun je kopen bij Natural Bulbs en NLG Holland.

 

Tuincentra

 • De Duurzame Tuin is een webshop van hoveniersbedrijf Willemstein Hoveniers, uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van Nederland! Het bedrijf is ook aangesloten bij NL Greenlabel. Je vindt er vanalles: verlichting, bollen en zaden, insectenhotels en bodemvoeding.
 • De webshop Duurzame Tuinartikelen heeft ook een uitgebreid assortiment, waaronder kassen, compostbakken en gereedschap.
 • We hebben hier nog een lijst met biologische kwekerijen in Nederland van Drachtplanten.nl.

 

Leuke specials

 • Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en voedsel lokaal produceert. Zij kweken op Rotterdams koffiedik superverse oesterzwammen en verkopen deze aan restaurants en supermarkten in het 010-gebied. en dit kun je ook zelf doen, check hun doe het zelf pakketten!
 • Buginn bijenhotel. Hoe mooi is het je eigen bijenhotel in je tuin te kunnen toevoegen. Waar bestaat het uit: een double room Beehotel steen die dient als huis, 15 cocons met niet stekende bijen van knuffelbijen.nl die na twee weken zon uitkomen en een biologisch bloemenmengsel van Cruydt Hoeck. Wij zijn fan!
 • Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Wat in Zutphen begon als een mooi, lokaal initiatief, is opgepakt door de Bijenstichting en is nu een landelijk fenomeen, met een eigen webshop. 

Bij Klooker wensen we je veel plezier met het tuinieren en het starten van je eigen duurzame tuin! Als er nog onderwerpen over duurzaam tuinieren zijn waar je graag meer over wilt weten, laat het ons dan vooral weten!

 
 

Sprinklr

IMG_1415.JPG
 
 

Sprinklr wil steden vergroenen, mensen weer in contact brengen met natuur en de teeltsector een schop onder de kont geven. Suzanne van Straaten startte Sprinklr in mei 2016 middels een crowdfunding-actie en samen met co-founders Mark en Liedewij heeft ze nu een klein team dat meehelpt.

Ze leveren biologische kamerplanten, tuinplanten en bollen, ze hebben er zelfs een handige app bij. Wat ook leuk is om te vermelden is dat ze nu in de steden Amsterdam, Utrecht & Rotterdam de bollen (en planten) elektrisch kunnen bezorgen!

Klooker-leden krijgen een speciale kennismakingskorting van 3 dahliabollen ter waarde van €14.95 in totaal per bestelling. Gebruik daarvoor de code "Klooker18" bij de checkout.