Duurzame mode-accessoires

Hoewel we pagina's vol kunnen schrijven over vele mooie en duurzame mode-accessoires, kijken we in deze mailing naar horloges, tassen, zonnebrillen, sieraden en sokken. Misschien verbaas je je over de sokken, maar anno 2018 mogen sokken gezien worden! Uiteraard hebben we weer een aantal leuke kennismakingsacties voor jullie geregeld. Daarover lees je meer onderaan de mailing. Kan je je nieuwsgierigheid niet bedwingen, klik dan hier om alvast te spieken. 

De accessoires industrie

Volgens website Good On You (overigens ook een handige app, werkt net zoals rank a brand) verstrekken luxe accessoiresmerken zoals Ray Ban, Louis Vuitton en Burberry geen tot weinig informatie over hoe ze te werk gaan wat duurzaamheid betreft. Een lage score voor transparantie dus. Dat maak het erg lastig om in deze branche te kunnen inschatten waar, hoe en door wie producten worden gemaakt. We nemen jullie daarom mee in de wereld van de kleinere bedrijfjes die wel open en eerlijk zijn over hun productieproces en de wereld graag een beetje mooier maken. 

Sieraden
In een eerdere mailing hebben we uitgezocht hoe de goud- en zilverindustrie in elkaar zit. We kwamen erachter dat er weinig respect voor mens en milieu is. Gelukkig zijn er merken die deze industrie proberen te veranderen en bijvoorbeeld met gerecyclede materialen werken en eerlijke en veilige werkomstandigheden creëren voor hun arbeiders. Vooral die veiligheid is van belang, omdat bij zilver en goud delving vaak kinderarbeid wordt ingezet en de arbeiders worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Onze favorieten zijn het merk Taj en A Beautiful Story. Over Taj lees je meer in deze mailing en A Beautiful Story biedt een leuke actie aan voor jullie, dus daarover zo meteen meer. 

Horloges
De productie van (luxe) horloges wordt helaas ook geassocieerd met onethische werkomstandigheden en massa consumptie van natuurlijke bronnen. Echter blijkt het dat deze specifieke industrie over de laatste jaren flink aan de weg timmert wat duurzaamheid betreft. Bijvoorbeeld door het verminderen van batterijen in horloges. Die batterijen zijn namelijk vaak gemaakt van een bepaalde mix van kwik, lood en nikkel. Dit wordt gevaarlijk afval voor het milieu als het niet op de juiste manier wordt weggegooid. Een oplossing hiervoor is weer teruggaan naar de ouderwetse manier; een mechanisch opwikkelsysteem.

Duurzame horloges worden vaak gemaakt van duurzaam hout. Bijvoorbeeld WeWOOD, een Italiaans merk uit de stad Florence. De horloges van WeWOOD zijn compleet vrij van giftige en kunstmatige materialen en ze maken ook alleen maar gebruik van gerecycled hout. Daarnaast planten ze ook nog eens een boom voor elk horloge dat ze verkopen! Lian & MÉZ is een Duits merk dat in eigen land handgemaakte horloges gaat maken van het duurzame, innovatieve materiaal Piñatex. Dit materiaal wordt gemaakt van de vezels van ananasblad. Deze vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst en vormen een mooi veganistisch alternatief voor leer. Zeker de moeite waard om dit merk in de gaten te houden! Hieronder nog een aantal andere duurzame horloge merken. 

 
 

MAM Originals

In Barcelona bevindt zich de basis van dit merk; dames en heren horloges volgens een modern, functioneel design. Ze laten zich inspireren door een 'conscious lifestyle' en doen hun best om zo duurzaam mogelijk te produceren. Ze gebruiken voor de houten horloges duurzaam hout en de bandjes worden van veganistisch leer gemaakt.

 

 

Narwood

Dit merk maakt houten horloges van duurzame en hernieuwbare materialen, zoals Sandelhout en Esdoornhout. Het hout wordt individueel verwerkt, waardoor geen een horloge hetzelfde is. Alle horloges zijn waterafstotend en sterk, zodat ze elke situatie kunnen weerstaan. Voor elk item dat wordt verkocht, plant Narwood ook nog eens een boom in samenwerking met organisatie One Tree Planted!

 

 

Votch

Dit is een cruelty-free horloge merk, met veganistische leren bandjes. Hun filosofie: You don’t have to be cruel to be cool. Daar zijn wij het helemaal mee eens! Het materiaal dat wordt gebruikt voor de horloges is vrij van PVC en PFC, weekmakers en ftalaten en een heleboel onnodige chemicaliën. De materialen zijn ook vaak gerecycled en komen van hernieuwbare bronnen. 

 

 

Tassen
Dan de tassen. Veel (luxe) handtassen worden gemaakt van leer. De wereldwijde leerindustrie is niet bepaald duurzaam te noemen. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA worden de meeste dieren blootgesteld aan opsluitingen in kooien of hokken, waar ze vaak chronische infecties en ziektes oplopen. Volgens PETA worden elk jaar wereldwijd meer dan 1 miljard dieren gedood voor hun leer, dit varieert van koeien, kalfjes, paarden, lammetjes, geiten en varkens, tot zelfs honden en katten. Het is moeilijk te zeggen waar het leer dat je draagt van afkomstig is. Lees er hier meer over.

 
Leather-Infographic-Large.jpg
 

Gelukkig zijn er tig duurzame tassenmerken. Zo zijn er merken die wel leer gebruiken, maar dit op een hele andere - duurzame -  manier aanpakken dan de respectloze manier die we hierboven beschreven. Maar er is nog veel meer: tassen van veganistisch leer, van hennep, jute enzovoorts. Wij gaan een paar voorbeelden voor je noemen.

 
 

3QUARTERS

John en Gary upcyclen de oude zonneschermen van Atheense balkonnetjes tot nieuwe tassen. Om bewustzijn te creëren voor slow fashion en ethische, sociale en milieuvriendelijke werkwijzen, werken ze zeer kleinschalig (en zero-waste!) en maken alle tassen met de hand. Ze worden individueel samengesteld met de stoffen die op dat moment beschikbaar zijn in de regio. Daarom is elke tas uniek en zit er veel werk in, maar dat is het dit duo meer dan waard.

 

 

Artelusa

Wist je dat Portugal verantwoordelijk is voor ongeveer 50% van de 's werelds productie van kurk? Het merk ARTELUSA maakt hier slim gebruik van: dit merk produceert tassen, sieraden, hoeden en nog veel meer van high-quality Portugese kurk. Ze houden zich aan de grenzen van de natuur, om hun voetprint zo klein mogelijk te houden. Het materiaal kurk is 100% natuurlijk, recyclebaar, en afbreekbaar en omdat kurk variaties heeft in textuur en kleur is elke tas uniek. Echt een aanrader! Je vindt hun producten o.a. bij bol.com.

 

 

Bagoa

Dit merk gelooft dat handel de beste manier van hulp bieden is en daarom staat BAGOA voor BAGs Over Aid. Dit tassenlabel is niet duur, maar wel duurzaam. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijk gelooid leer uit India en eerlijke werkomstandigheden. Waarom het dan toch betaalbaar blijft? Omdat er wordt gewerkt zonder tussenhandelaren. BAGOA’s missie gaat verder dan een mooie, goede tas voor een goede prijs. Ze starten een movement voor duurzame en eerlijke productie.

 

 

Ecowings

In India belandt veel rubber op afvalhopen. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, ook voor de dieren, die het rubber aanzien voor voedsel. Ecowings verzamelt rubberen banden en maakt er nieuwe tassen van. Het filmpje op de website laat zien hoe dat in zijn werk gaat. Het is een fairtade merk dat zich inzet om innovatieve ideeën voor duurzaam leven en bewustzijn de wereld in te brengen, maar ook een platform te bieden aan designers, ambachten, en plattelandsgemeenschappen in India om hun talenten en vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

 

Himalayan

Dit merk voorziet jullie van organische, eerlijk geproduceerde en uniek ontworpen tassen uit Nepal (en leuk dat ze zijn!). De tassen worden gemaakt van in het wild verzamelde hennep, brandnetels en biologisch katoen. De werknemers krijgen een eerlijk loon en zijn aangesloten bij verschillende programma's, zoals het Micro-Enterprise Development Programme. Op hun website lees je alle ins en outs over het productie proces en de eigenschappen van de grondstoffen.

 

 

Juuty

De filosofie van Juuty is met duurzame materialen en een fairtrade werkomgeving fashionable tassen produceren. Ze produceren in een fabriek in Bangladesh en maken gebruik van de grondstof jute, een van de meest milieuvriendelijke grondstoffen die er te vinden zijn volgens de drie Antwerpse eigenaren. Jute is namelijk biologisch afbreekbaar, recyclebaar en composteerbaar. Het groeit snel en neemt ook nog eens veel co2 op uit de atmosfeer. 

 
 

Zonnebrillen

Voor veel mensen zijn zonnebrillen een soort wegwerpproduct
geworden. In toeristische steden en stranden kom je op iedere hoek van de straat kraampjes tegen die plastic zonnebrillen voor een paar euro aan je willen verkopen. Met de neppe ray-ban natuurlijk als hardloper. Ook veel evenementen maken graag gebruik van goedkope zonnebrillen als reclame materiaal. Te bedenken dat veel van die brillen het niet lang overleven (ze gaan gelijk stuk, raken kwijt of belanden linea recta in de zee) dan klinkt dat vrij treurig. Wat ons betreft mag de wegwerpzonnebril ook op het lijstje van te verbannen 'single-use' plastics. De duurdere merken, zoals bovenaan in deze mailing genoemd, verstrekken weinig tot geen informatie over hun productieproces en afkomst van materialen. Dus daar blijven we als consument met vraagtekens zitten. Inmiddels zijn er genoeg duurzame zonnebrillenmerken die echt mooie brillen op de markt brengen (en niet te vergeten veilige brillen, met een UV filter), dat je beter het zekere voor het onzeker kan nemen. Check ze hier!

 
 

GOBI

Dit Amsterdamse merk maakt hippe zonnebrillen van bio acetaat. Dat is een soort 'bio-plastic', gemaakt van cellulose en azijn. Volgens velen een veel duurzamer alternatief dan normaal plastic of het gebruik van hout of bamboe. Alle zonnebrillen worden handgemaakt in een 25-stappen proces dat meer dan 2,5 maand duurt!


Hemp Eyewear

Handgemaakte zonnebrillen van biologisch plantaardige vezels, hoe gaaf is dat! Op de eigen website vind je niet zo veel achtergrond informatie, maar die is er wel! Klik hier om meer te lezen over hoe dit merk is ontstaan en waar de brillen van zijn gemaakt (hennep dus!). Ze zijn niet goedkoop, maar de prijs is het meer dan waard!


Vinylize

Brillen gemaakt van oude LP’s, dat is toch gaaf! Omdat Vinyl een complex materiaal is dat onvoorspelbaar kan zijn tijdens de productie, komen er lichte vormvariaties en kleine insluitsels voor op de bril. Dit zorgt er voor dat geen een bril ooit hetzelfde is, wat volgens Vinylize de authenticiteit van het materiaal benadrukt. Daar zijn wij het wel mee eens! Deze brillen zitten echt in de hogere prijsklasse, maar we vonden het zo’n gaaf concept dat we ze toch even in de spotlight wilden zetten!


Topheads

Dit Australische merk startte uit de garagedeur op Sydney’s Bondi Beach, hier maakte ze zonnebrillen voor vrienden, familie en kennissen. Sindsdien hebben ze een merk gecreëerd die staat voor innovatie, creativiteit, en (beach) stijl. Ze maken gebruik van duurzame materialen, waaronder gerecyclede skateboards en retro designs om zo een unieke lijn van zonnebrillen op de markt te brengen.


Antonio Verde

Dit familiebedrijf wil de consument de kans geven om mee te doen aan duurzame oplossingen, daarom zijn de prijzen van hun brillen niet te hoog. Het merk wil een eerlijke en milieuvriendelijke manier van denken promoten. Ze bezoeken al hun (gecertificeerde) fabrieken regelmatig om te checken of de kwaliteit en de goede werkomstandigheden nog worden nageleefd. Dit merk is echt bijzonder, het frame is niet alleen gemaakt van duurzame bamboe maar de scharniertjes en het logo zijn gemaakt van gerecyclede computers!


Sokken
Tot slot nog even iets over sokken. Hoe bewust denk jij na over je sokkenkeuze? Je voeten moeten er een groot deel van het jaar in vertoeven, dat vraagt toch wel om fijne materialen. En ook mensen die sokken maken horen eerlijk loon te krijgen en goede werkomstandigheden. In dit blog worden 7 duurzame sokken merken op een rijtje gezet, eentje daarvan komt hieronder nog eens voorbij met een leuke aanbieding! En hip zijn ze allemaal, met een gaaf paar sokken maak je je outfit compleet. 

Merk: Effio

Merk: Effio


 
 
 

o my bag

Paulien Wesselink is de eigenaresse van dit prachtige tassenmerk. De missie begon met het ontmoeten van tientallen leerproducenten in India en inmiddels heeft ze een eerlijk en duurzaam productieproces gerealiseerd. Ze voorzien kleine gemeenschappen in India met een duurzaam levensonderhoud, omdat ze vinden dat bewuste en eerlijke handel de beste manier is om armoede tegen te gaan. Het leer dat ze gebruiken komt alleen van restjes van de vleesindustrie en ze verwerken het op een natuurlijke manier waardoor het leer biologisch afbreekbaar is. In 2015 won het merk de Sustainable Leather Award

Je krijgt 10% korting met de code 'KLOOKERSLOVESOMB' , geldig t/m 30-6-2018. Gaaf he!

Qnoop

Qnoop maakt sokken. Waarom? Ze geloven dat 'change starts from your feet up'. Ze produceren duurzame sokken, gemaakt van biologisch katoen. En deze sokken hebben iets speciaals. Ze raken elkaar namelijk nooit kwijt: met een knoopje aan de ene en lus aan de andere sok blijven ze gezellig samen in je sokkenla. En voor temperaturen als deze week, hebben ze ook de 'no show' en de 'sneaker socks'. Overigens is ook Qnoop ook aangesloten bij Trees for all, voor iedere verkoop wordt er weer een boompje bijgeplant. Kortom, deze sokken mogen gezien worden!

Speciaal voor Klooker-leden geven ze 20% korting op hun collectie met de code 'SustainableSocks, geldig t/m 4-6-2018. 

A BEAUTIFUL STORY

"A Beautiful Story staat voor mooie verhalen. We hopen jou te inspireren het mooiste verhaal van je leven te maken! Daarom hebben al onze producten een betekenis. In onze sieraden vind je symboliek in de edelstenen en bedels." Naast het mooie verhaal, zijn ze trots op hun fairtrade productie. Vanaf het allereerste begin werken ze samen met kleine workshops in Nepal. Zo’n vijftig artisans, edelsmeden en sieradenmaaksters, verdienen een inkomen met hun ambachtskunst. Ze maken arm- en enkelbandjes, oorbellen, ringen en nog veel meer. 

Speciaal voor Klooker leden kun je met de code 'KLOOK20' een mooi sierraad uitkiezen met 20% korting, geldig t/m 30 juni 2018. 

HOT&TOT

In 2014 is het duurzame Nederlands horlogemerk HOT&TOT opgericht. Inspiratie halen de ontwerpers overal vandaan: van verre reizen tot fietstochten door de duinen. De horloges worden hélemaal handgemaakt en zijn vrij van giftige en kunstmatige materialen. Al het hout dat is gebruikt is resthout van over heel de wereld. Er wordt dus geen enkele boom gekapt voor deze horloges, maar juist aangeplant: sinds de oprichting werkt HOT&TOT samen met de non-profit organisatie One tree planted. Daar worden wij blij van! 

Met de code 'iloveklooker2018' kan je een horloge gratis laten graveren (t.w.v. 14,95), hoe tof is dat! Geldig t/m 17-6-2018. 

plantwear

via wooden amsterdam

Deze zonnebrillen worden handgemaakt in Polen. Ieder paar is uniek, omdat ieder stuk hout uniek is. Het zijn hele lichte monturen, waardoor ze heel comfortabel dragen. Ook Plantwear plant iedere maand weer nieuwe bomen om ecologisch bewust te produceren. Daardoor geven ze mother nature meer bomen terug dan ze nodig hebben voor de productie. De zonnebrillen kan je bestellen via Wooden Amsterdam, een webshop die de állermooiste en állerduurzaamste houten producten heeft verzameld. 

Klooker-leden krijgen 20% korting met de code 'klooker20', die overigens geldig is op het héle assortiment (geldig t/m 30-6-2018). Wat een feest!