EERDERE COVERSTORIES


Supermarkt survival

Teun van de Keuken, bekend van het TV programma Keuringsdienst van Waarde heeft een survival gids geschreven voor de supermarkt. Want die hebben we hard nodig, om alle verleidingen en manipulaties in de supermarkt het hoofd te kunnen bieden.

In het AD lees je over een aantal van zijn tips; pak een mandje ipv een karretje, water kopen in de supermarkt moet je niet willen én sla de voorkant van de verpakking áltijd over! Handig hulpmiddel voor iedereen die wegwijs wil in eerlijke boodschappen doen.


Microplastics in ontlasting

“Microplastics zitten ook in menselijke uitwerpselen. Wetenschappers vermoedden dit al, maar onderzoek heeft dit voor het eerst bevestigd.” Wij staan er niet van te kijken, maar vinden het wel heftig nieuws. Als we oceanen vervuilen met microplastics, krijgen we het uiteindelijk weer terug op ons eigen bord. Laat dit een wake up call zijn voor diegene die nog niet wakker waren!


Haalbaarheid recyclen!

Naomi levert dat bewijs, met haar nieuwe tassenlabel. Het frustreerde haar dat er zo veel bruikbare grondstoffen worden weggegooid. Dus heeft ze het heft in eigen handen genomen.e maakt handgemaakte tassen van oude leren banken, jassen en jeans. En ze zijn prachtig. En betaalbaar, want nieuwe grondstoffen inkopen hoeft Naomi niet te doen. Dus, heb je nog een oud leren meubel- of kledingstuk dat dreigt te worden weggegooid; neem contact op met Naomi!


xxl.jpg

KLIMAATORGANISATIE URGENDA WINT, DE STAAT VERLIEST.

De Nederlandse Staat moet meer doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Daarmee wordt er gehoor gegeven aan de eis die klimaatorganisatie Urgenda aan de Staat heeft gesteld: maatregelen nemen zodat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 is teruggedrongen met 25 procent ten opzichte van 1990. Dus geen tijd meer voor polderen, want de tijd dringt voor het Kabinet.


Clean2antarctica

Liesbeth&Edwin gaan op expeditie naar de Zuidpool, in hun zelfgebouwde auto van afvalplastic. Een aantal jaren geleden raakten ze geïnspireerd, toen ze realiseerden hoeveel plastic afval ze creëerden. Ze willen met hun missie uitdragen dat een klein begin grote impact kan hebben, dat gewoon dóen vaak de oplossing is. Volg hun avontuur, in november 2018 vertrekken ze.


ClimatePlanet8327.jpg

Climate planet Utrecht

De succesvolle internationale Climate Planet komt voor het eerst naar Nederland! Van 6 oktober tot 3 november staat deze wereldbol met de hoogte van een gebouw van zes etages op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht. Een 360 graden film neemt je mee op een ruimtereis van de Big Bang tot in de verre toekomst en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst.


Luchtvaartbelasting?

De regering heeft een openbare internetconsultatie geopend over belastingen in de luchtvaart. Met andere woorden: de regering vraagt je mening over belasting op vliegen. Op dit moment zijn er geen accijnzen op vliegtuigbrandstoffen en geen btw op vliegtickets. Dat kan ook anders, bijvoorbeeld een eerlijke prijs betalen voor vliegen (inclusief de kosten voor negatieve milieugevolgen). Laat van je horen!


OM KRITISCH TE KUNNEN DENKEN, MOET JE DURVEN TWIJFELEN..

Zo zijn zonnepanelen en windmolens fantastisch om groene energie mee op te wekken en moedigen we die ontwikkeling van harte aan, maar we zouden kortzichtig zijn als we de productieketen van die materialen negeren. Ook die verdient aandacht om duurzaam te worden opgebouwd.


FAIRPHONE

Fairphone is veruit het meest innovatieve product in de duurzame electronica markt: een mobiel gemaakt met een primaire focus op duurzaamheid, recyclebaarheid, en met eerlijke productie. Toevallig is 't ook nog een Nederlands bedrijf. Dubbel leuk! Ze hebben al 150.000 klanten en zijn klaar voor de volgende stap. Help mee om deze positieve impact verder te verspreiden!


Why societies collapse

Jared Diamond biedt een historisch perspectief waarom samenlevingen instorten en wat we daar van kunnen leren. En een van de voornaamste redenen van instorten was de winst die roofbouw op het milieu bracht en waarbij de effecten van deze roofbouw niet gevoeld werden (door de beslissers). Totdat het te laat was. Deze Ted Talk is de moeite waard!


Let's go plogging

Hardlopers, actievelingen, natuurliefhebbers.. opgelet! Er heerst een nieuwe trend, die uit Zweden is komen overwaaien: 'Plogging'. Dat staat voor iets oprapen en hardlopen. Idee er achter; terwijl je gaat hardlopen verzamel je rondzwervend afval en neem je het mee. Extra impact maken; zet je foto op social media met #plogging.


Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga is bioloog en full-time plastic activist. Hij is op zijn surfboard van gerecycled plastic de hele Rijn afgepeddeld (van Zwitserland tot Rotterdam), om aandacht te vragen voor de plastic soup. Inmiddels verzamelt hij afval 'data' met de app PickUp10. Help mee door afval op te rapen en te scannen!


Hoeveel duurzame energie is er vandaag opgewekt?

Dat wordt voor je bijgehouden door deze website! Door de informatie van het KNMI te combineren met ontwikkelde modellen, kan een goede schatting worden gemaakt hoeveel er vandaag de dag aan zonne-, windenergie en biogas wordt opgewekt. Cool!


Fairtrade software

Trinity Software Center, opgericht door de Nederlandse Diana en 3 Ghanese jongens afgestudeerd in de ICT, levert fairtrade software. Het is een sociale onderneming met de missie om loopbaankansen voor jonge IT-ers in Afrika te creëren. En het loopt als een trein!


PLASTIC, PLASTIC EN NOG EENS PLASTIC

De Europese Commissie komt op 23 mei met de uitwerking van het verbod op eenmalig gebruik van plastic. Tenminste, dat was het plan. Een deel ervan is al uitgelekt, de NOS vertelt je er meer over.


De eerste sneaker ooit van kauwgom

En dat in Nederland! De kauwgom is van de Amsterdamse straten geschraapt en verwerkt tot een knalroze sneaker. Check het filmpje!


Fashion Revolution Week

23-29 april was het Fasion Revolution Week, precies 5 jaar na de ramp bij Rana Plaza.


Bloemenkwekers blijven verboden gif spuiten

De sierteelt lijkt het niet te leren: ook in dit 2018 onderzoek kwam Greenpeace pesticiden tegen die niet zijn toegelaten in de Europese of Nederlandse sierteelt.


KLIMAATVERANDERING?

Rechecked: een meerderheid van 97% van wetenschappers stelt dat klimaatverandering door menselijk handelen komt.


De eerste circulaire auto

Een team uit Eindhoven werkt eraan.


CO2 rechtstreeks uit de lucht zuigen?

Kunnen CO2 Negative Emitting Technologies ons uit de 'klimaat' brand helpen?


TESLA IN TILBURG KRIJGT EEN GIGANTISCH ZONNEDAK

Voor wie het niet weet, Tesla produceert auto's in Tilburg. En ze krijgen nu een gigantisch zonnedak.


Klimaatoptimisme van Al Gore

Al Gore laat zien dat de problemen ongelooflijk groot zijn, maar dat er ook al revolutionaire veranderingen ten goede bezig zijn.


Goed fout goud

Weet jij waar je goud en zilver vandaan komt? Het is geen mooi verhaal.


De hoge kosten van "cheap" fast fashion

Deze indrukwekkende TEDx presentatie vertelt je er meer over


Een eerlijke beloning voor koffieboeren met blockchain

Moyee Coffee gaat het doen!


Betaald worden om elektriciteit te gebruiken

In Duitsland is dit in het weekend van 29 oktober gebeurd.


de 10 grootste trends met impact op sustainability

Je vindt ze hier.


Werkt de sustainable apparel coalition?

Grote spelers in de kledingindustrie die gaan voor meer duurzaamheid. Een mooi initiatief. Maar na vier jaar praten is er weinig voortgang ...


Duurzamer leven vergt ook een beetje lef

En dat kan aanstekelijker werken!


Microplastic in verzorgingsproducten

En waarom dit niet OK is


Is het kantelpunt bereikt?

Zelfs als Trump het Amerikaanse bedrijfsleven uit Parijs terugtrekt, dan nog lijken Amerikaanse bedrijven deze klimaatdoelstellingen te realiseren.


Chocola vrij van kinderarbeid?

Dit artikel laat zien dat kinderarbeid nog gemeengoed zijn.

Let op: als je een zwart scherm ziet i.p.v. de head photo, scroll naar beneden

Gaan humor en vlees eten samen?

Lubach laat het zien. Ietsjes minder vlees eten zou eigenlijk al veel beter zijn.


Heb jij al van plastic soep gehoord?

Deze soep is moeilijk te verteren.


Weet jij hoe je smartphone gemaakt is?

Het grote verband tussen moderne slavernij en milieuvervuiling


Leonardo probeert een klimaat 'titanic' te voorkomen

Zie hier zijn passievolle speech tijdens de tekening van het Klimaatverdrag van Parijs in 2017. Het duurt ± 7 min.


Kinderarbeid uitgebannen? Welnee.

Zie bijgevoegd 10 merken waarover zeer sterke vermoedens bestaan dat er nu nog steeds bij hun producten kinderarbeid voorkomt.