EERDERE COVERSTORIES


Zaai mee voor de vlinder en de bij!

Doe je mee met de nationale zaaidag 22 april? Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting roepen voor het vijfde jaar particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Ook in 2018 werd in allerlei nieuwsberichten duidelijk dat bijen en andere insecten bedreigd worden. Door het voedselaanbod te verhogen kan je jouw bijdrage leveren. 

Doe mee met de nationale bijentelling!

De lente is het seizoen van bloemetjes en bijtjes. Maar zoals jullie allemaal wel weten gaat het niet zo goed met deze mooie vliegende geel-zwarte vriend. Er zijn maar liefst 360 (!) soorten bijen, waarvan de helft wordt bedreigd. Dat terwijl 80% van de eetbare gewassen in ons land afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten. Wil jij meehelpen?

Poll.jpg

Klooker poll

Wij vroegen jullie om feedback over het gebruik van Klooker. We zijn heel erg blij met al jullie reacties! Hiermee kunnen we Klooker als platform nog werkbaarder maken, en jullie Klooker ervaring alleen verbeteren. Dank jullie wel! Er komen mooie veranderingen aan in de toekomst.

We maken woensdag 10 april bekend wie er een Cora Ball heeft gewonnen als extra bedankje.

Steeds minder plastic afval naar China

In 2018 was het aandeel van China in de Nederlandse export van recyclebaar plastic afval 2,7 procent. In 2010 ging nog bijna de helft van het plastic afval van bedrijven en huishoudens met een buitenlandse bestemming naar China. Dit meldt het CBS op basis van recent onderzoek naar afvalstromen binnen de internationale handel. Dit zorgt dat wij moeten nadenken over waar het Nederlandse plastic afval in de toekomst heen moet. China (inclusief Hongkong) is vorig jaar een campagne gestart tegen milieubelastend afval en informeerde de World Trade Organization daarover al medio 2017. Dit importverbod betreft 24 afvalsoorten waaronder autobanden, textiel, kunststof en glas. Ook de Chinese import van recyclebaar metaal en papier is tussen 2010 en 2018 met respectievelijk 73 procent en 58 procent verminderd. Waarom ze dit doen?

weekzondervlees.jpg

De Week Zonder Vlees

11 t/m 17 maart is het De Week Zonder Vlees! Voor sommigen wat makkelijker vol te houden dan voor de ander. Maar laten we ieder de kans geven om in zijn eigen tempo zijn eetgedrag aan te passen, en onder de loep te nemen.

Kleine stapjes, zoals De Week Zonder Vlees kunnen hierbij helpen. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees eet, bespaar je namelijk: 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees. Check www.weekzondervlees.nl voor de berekeningen achter deze feitjes.

Waterstof

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd om een speciaal zonnepaneel te ontwikkelen dat waterstofgas maakt uit het vocht in de lucht. Na 10 jaar ontwikkeling is het rendement van één paneel opgedreven tot 250 liter per dag, een wereldrecord volgens de onderzoekers. Twintig van deze zonnepanelen zouden een gezin een heel jaar lang van stroom en warmte kunnen voorzien.
De ingenieurs toonden hun prototype in wereldprimeur. De eerste veldproef staat in de steigers. Waterstofgas is een energiedrager die zowel elektriciteit als warmte kan opslaan en produceren. Het is een gas dat ook geen broeikasgassen of giftige stoffen vrijgeeft als je het gebruikt. De voorwaarde is wel dat je waterstof maakt met schone energie. En dat is wat het team van professor Martens heeft ontwikkeld, een apparaat dat van zon en waterdamp waterstofgas maakt.


City Farming

Hoe ziet de toekomst van ons voedsel eruit? We moeten snel een betere en duurzamere manier vinden voor onze voedsel productie. Wereldwijd wordt een derde van ons voedsel weggegooid! Innovatieve projecten schieten gelukkig uit de grond.

Het nieuwe city farming is daar een goed voorbeeld van; kruiden groeien in tunnels, verticale boerderijen worden steeds hoger en bijen worden gehouden op daken. Van dit soort initiatieven moeten we het gaan hebben om dichterbij een circulaire voedseleconomie te komen.

Landscaped Furniture

Er kan veel gedaan worden met ons Hollandse landbouwafval. De mensen achter het project van Landscaped Furniture weten dit als geen ander. Zij maken kasten en ander meubilair met materialen afkomstig uit ons Nederlandse landschap. Elk seizoen zorgt voor zijn eigen afval, en hierdoor voor zijn eigen kleur en textuur in het meubelstuk. De afgelopen meubellijn is bijvoorbeeld gemaakt van stro, hennep en bloembladeren.

KingsOfIndigo Eerdere Cover.jpg

Win een Kings of Indigo trui!

Deze week staat onze social media in het teken van het verduurzamen van je kledingkast! En we hebben een erg fijn aanbod: Doe in januari mee aan de kledingkast challenge en maak kans op de prachtige IDALIKA LIPSTICK RED trui van Kings of Indigo EN een halfjarig Klooker membership voor jou en/of een vriend!


De Klimaatteller

Nederland heeft afgesproken om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Per inwoner komt dat neer op een vermindering van zo’n 5.000 kilogram per jaar, het gewicht van een olifant.

De Volkskrant heeft als reactie hierop de klimaatteller gelanceerd, zodat iedereen per onderdeel van zijn huis kan checken wat hij kan doen aan CO2 vermindering.


Keukentips:

Let bij het aanschaffen en gebruik van je waterkoker op een aantal dingen:

*Kook wat je nodig hebt

*Kook niet heter dan nodig (zorg dat je een waterkoker hebt die je in kan stellen op temperatuur)

*Ontkalk je waterkoker regelmatig

*Kook je veel water in één keer? Gebruik dan een theemuts, of waxinehouder om het langer warm te houden

*Koop een energiezuinige waterkoker: dit betekent met een groter vermogen!


Ga in januari de challenge met je vrienden aan!

Je groene voornemens tot een groot succes maken in 2019? Daar helpen wij je bij! Heel januari mag je je vrienden (ook níet klooker-leden) uitnodigen om te starten aan de Klooker Challenge(s).

Check de mailing om je vrienden uit te nodigen en kies jullie thema. Of je nou je badkamer wilt verduurzamen, een eerlijke en duurzame kledingkast wilt, je keuken wilt omtoveren tot een zero-waste paradijs... het kan allemaal.


david.jpg

#takeyourseat

De Climate Conference van de Verenigde Naties is aan de gang in Polen. Sir David Attenborough heeft daar een grote waarschuwing gegeven: “The collapse of civilization is on the horizon.” In Polen is ook een nieuwe campagne gelanceerd; ACT NOW. Doe mee en ontdek wat jíj kan doen om nog verder gaande klimaatverandering tegen te gaan.


Biomassa; duurzaam?

Binnen 1 week verschijnen er in de NRC twee artikelen, de een die beweert dat biomassa stoken een ramp is voor het klimaat, de ander die pleit vóór biomassa als duurzame energiebron!

Check de twee artikelen en verdiep je in dit thema. Kennelijk is het zo zwart-wit nog niet!


https_%2F%2Frmit.eu%2Fcontent%2Fdam%2Frmit%2Frmit-images%2Frmit-gallery-only%2F2017%2Ffast-fashion%2FRMIT_Gallery-Fast_Fashion-TMitchell_scan-LANDSCAPE.jpg

Kijktips fast fashion

- Genaaid op NPO3 (serie meerdere afleveringen)
- Zembla international: Prijskaartje van katoen
- Stacey Dooley Investigates: fashions dirty secrets


Supermarkt survival

Teun van de Keuken, bekend van het TV programma Keuringsdienst van Waarde heeft een survival gids geschreven voor de supermarkt. Want die hebben we hard nodig, om alle verleidingen en manipulaties in de supermarkt het hoofd te kunnen bieden.

In het AD lees je over een aantal van zijn tips; pak een mandje ipv een karretje, water kopen in de supermarkt moet je niet willen én sla de voorkant van de verpakking áltijd over! Handig hulpmiddel voor iedereen die wegwijs wil in eerlijke boodschappen doen.


Microplastics

“Microplastics zitten ook in menselijke uitwerpselen. Wetenschappers vermoedden dit al, maar onderzoek heeft dit voor het eerst bevestigd.” Wij staan er niet van te kijken, maar vinden het wel heftig nieuws. Als we oceanen vervuilen met microplastics, krijgen we het uiteindelijk weer terug op ons eigen bord.


Haalbaarheid recyclen!

Naomi levert dat bewijs, met haar nieuwe tassenlabel. Het frustreerde haar dat er zo veel bruikbare grondstoffen worden weggegooid. Dus heeft ze het heft in eigen handen genomen.e maakt handgemaakte tassen van oude leren banken, jassen en jeans. En ze zijn prachtig. En betaalbaar, want nieuwe grondstoffen inkopen hoeft Naomi niet te doen. Dus, heb je nog een oud leren meubel- of kledingstuk dat dreigt te worden weggegooid; neem contact op met Naomi!


xxl.jpg

Klimaatorganisatie wint.

De Nederlandse Staat moet meer doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Daarmee wordt er gehoor gegeven aan de eis die klimaatorganisatie Urgenda aan de Staat heeft gesteld: maatregelen nemen zodat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 is teruggedrongen met 25 procent ten opzichte van 1990. Dus geen tijd meer voor polderen, want de tijd dringt voor het Kabinet.


Clean2antarctica

Liesbeth&Edwin gaan op expeditie naar de Zuidpool, in hun zelfgebouwde auto van afvalplastic. Een aantal jaren geleden raakten ze geïnspireerd, toen ze realiseerden hoeveel plastic afval ze creëerden. Ze willen met hun missie uitdragen dat een klein begin grote impact kan hebben, dat gewoon dóen vaak de oplossing is. Volg hun avontuur, in november 2018 vertrekken ze.


ClimatePlanet8327.jpg

Climate planet Utrecht

De succesvolle internationale Climate Planet komt voor het eerst naar Nederland! Van 6 oktober tot 3 november staat deze wereldbol met de hoogte van een gebouw van zes etages op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht. Een 360 graden film neemt je mee op een ruimtereis van de Big Bang tot in de verre toekomst en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst.


Luchtvaartbelasting?

De regering heeft een openbare internetconsultatie geopend over belastingen in de luchtvaart. Met andere woorden: de regering vraagt je mening over belasting op vliegen. Op dit moment zijn er geen accijnzen op vliegtuigbrandstoffen en geen btw op vliegtickets. Dat kan ook anders, bijvoorbeeld een eerlijke prijs betalen voor vliegen (inclusief de kosten voor negatieve milieugevolgen). Laat van je horen!


Om kritisch te blijven denken, moet je durven twijfelen.

Zo zijn zonnepanelen en windmolens fantastisch om groene energie mee op te wekken en moedigen we die ontwikkeling van harte aan, maar we zouden kortzichtig zijn als we de productieketen van die materialen negeren. Ook die verdient aandacht om duurzaam te worden opgebouwd.


FAIRPHONE

Fairphone is veruit het meest innovatieve product in de duurzame electronica markt: een mobiel gemaakt met een primaire focus op duurzaamheid, recyclebaarheid, en met eerlijke productie. Toevallig is 't ook nog een Nederlands bedrijf. Dubbel leuk! Ze hebben al 150.000 klanten en zijn klaar voor de volgende stap. Help mee om deze positieve impact verder te verspreiden!


Why societies collapse

Jared Diamond biedt een historisch perspectief waarom samenlevingen instorten en wat we daar van kunnen leren. En een van de voornaamste redenen van instorten was de winst die roofbouw op het milieu bracht en waarbij de effecten van deze roofbouw niet gevoeld werden (door de beslissers). Totdat het te laat was. Deze Ted Talk is de moeite waard!


Let's go plogging

Hardlopers, actievelingen, natuurliefhebbers.. opgelet! Er heerst een nieuwe trend, die uit Zweden is komen overwaaien: 'Plogging'. Dat staat voor iets oprapen en hardlopen. Idee er achter; terwijl je gaat hardlopen verzamel je rondzwervend afval en neem je het mee. Extra impact maken; zet je foto op social media met #plogging.


Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga is bioloog en full-time plastic activist. Hij is op zijn surfboard van gerecycled plastic de hele Rijn afgepeddeld (van Zwitserland tot Rotterdam), om aandacht te vragen voor de plastic soup. Inmiddels verzamelt hij afval 'data' met de app PickUp10. Help mee door afval op te rapen en te scannen!


Hoeveel duurzame energie is er vandaag opgewekt?

Dat wordt voor je bijgehouden door deze website! Door de informatie van het KNMI te combineren met ontwikkelde modellen, kan een goede schatting worden gemaakt hoeveel er vandaag de dag aan zonne-, windenergie en biogas wordt opgewekt. Cool!


Fairtrade software

Trinity Software Center, opgericht door de Nederlandse Diana en 3 Ghanese jongens afgestudeerd in de ICT, levert fairtrade software. Het is een sociale onderneming met de missie om loopbaankansen voor jonge IT-ers in Afrika te creëren. En het loopt als een trein!


Plastic, plastic en nog eens plastic..

De Europese Commissie komt op 23 mei met de uitwerking van het verbod op eenmalig gebruik van plastic. Tenminste, dat was het plan. Een deel ervan is al uitgelekt, de NOS vertelt je er meer over.


De eerste sneaker ooit van kauwgom

En dat in Nederland! De kauwgom is van de Amsterdamse straten geschraapt en verwerkt tot een knalroze sneaker. Check het filmpje!


Fashion Revolution Week

23-29 april was het Fasion Revolution Week, precies 5 jaar na de ramp bij Rana Plaza.


Bloemenkwekers blijven verboden gif spuiten

De sierteelt lijkt het niet te leren: ook in dit 2018 onderzoek kwam Greenpeace pesticiden tegen die niet zijn toegelaten in de Europese of Nederlandse sierteelt.


Klimaatverandering?

Rechecked: een meerderheid van 97% van wetenschappers stelt dat klimaatverandering door menselijk handelen komt.


De eerste circulaire auto

Een team uit Eindhoven werkt eraan.


CO2 rechtstreeks uit de lucht zuigen?

Kunnen CO2 Negative Emitting Technologies ons uit de 'klimaat' brand helpen?


Tesla in Tilburg krijgt een gigantisch zonnedak!

Voor wie het niet weet, Tesla produceert auto's in Tilburg. En ze krijgen nu een gigantisch zonnedak.


Klimaatoptimisme van Al Gore

Al Gore laat zien dat de problemen ongelooflijk groot zijn, maar dat er ook al revolutionaire veranderingen ten goede bezig zijn.


Goed fout goud

Weet jij waar je goud en zilver vandaan komt? Het is geen mooi verhaal.


De hoge kosten van "cheap" fast fashion

Deze indrukwekkende TEDx presentatie vertelt je er meer over


Een eerlijke beloning voor koffieboeren met blockchain

Moyee Coffee gaat het doen!


Betaald worden om elektriciteit te gebruiken

In Duitsland is dit in het weekend van 29 oktober gebeurd.


de 10 grootste trends met impact op sustainability

Je vindt ze hier.


Werkt de sustainable apparel coalition?

Grote spelers in de kledingindustrie die gaan voor meer duurzaamheid. Een mooi initiatief. Maar na vier jaar praten is er weinig voortgang ...


Duurzamer leven vergt ook een beetje lef

En dat kan aanstekelijker werken!


Microplastic in verzorgingsproducten

En waarom dit niet OK is


Is het kantelpunt bereikt?

Zelfs als Trump het Amerikaanse bedrijfsleven uit Parijs terugtrekt, dan nog lijken Amerikaanse bedrijven deze klimaatdoelstellingen te realiseren.


Chocola vrij van kinderarbeid?

Dit artikel laat zien dat kinderarbeid nog gemeengoed zijn.

Let op: als je een zwart scherm ziet i.p.v. de head photo, scroll naar beneden

Gaan humor en vlees eten samen?

Lubach laat het zien. Ietsjes minder vlees eten zou eigenlijk al veel beter zijn.


Heb jij al van plastic soep gehoord?

Deze soep is moeilijk te verteren.


Weet jij hoe je smartphone gemaakt is?

Het grote verband tussen moderne slavernij en milieuvervuiling


Leonardo probeert een klimaat 'titanic' te voorkomen

Zie hier zijn passievolle speech tijdens de tekening van het Klimaatverdrag van Parijs in 2017. Het duurt ± 7 min.


Kinderarbeid uitgebannen? Welnee.

Zie bijgevoegd 10 merken waarover zeer sterke vermoedens bestaan dat er nu nog steeds bij hun producten kinderarbeid voorkomt.