Jeans H.jpg
 

De duurzame wereld van jeans 

Jeans is het populairste kledingstuk van Nederland. Dat vinden wij niet gek want het zit lekker, het kan tegen een stootje en is vaak goed betaalbaar. Maar aan de spijkerbroek zitten wel wat haken en ogen. Jaarlijks worden er namelijk zo’n 45 miljoen spijkerbroeken verkocht (de verborgen impact). Als je dan nagaat dat voor het maken van een spijkerbroek 7.000 liter water nodig is, kun je zelf wel nagaan dat dit niet het meest duurzame kledingstuk is. 7.000 liter water staat namelijk gelijk aan 200 dagen en 6 minuten lang douchen. Niet alleen een grote hoeveelheid water wordt er gebruikt om deze spijkerbroek te maken, ook komt er nog eens 32 kilo CO2 vrij bij het maken van een jeans wat gelijkstaat aan 150 kilometer autorijden. Gelukkig is er ook goed nieuws: we kunnen er iets aan doen! Door bijvoorbeeld een tweedehands spijkerbroek aan te schaffen, een jeans te leasen of een duurzame jeans te kopen. 

 

 

4 belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzame jeans

 1. Het leasen van een spijkerbroek 
  MUD Jeans heeft in 2013 een concept opgezet ‘Lease A Jeans’. Hiermee kun je voor €7,50 per maand een jeans leasen voor een jaar. Zit de broek na 12 maanden nog steeds goed? Dan mag je de jeans houden. Liever een andere jeans na 12 maanden? Dan lever je de broek gewoon in en ontvang je een voucher van €10,-. De laatste mogelijkheid is om een nieuwe broek te leasen, dan ever je de oude broek gewoon in en lease je een nieuwe jeans voor een periode van 12 maanden. Wat gebeurt er dan met de ingeleverde broeken? Deze worden door MUD Jeans gerecycled, zodat de impact op het milieu minimaal blijft. Ook wordt de kleding van MUD Jeans onder goede omstandigheden en op een duurzame manier geproduceerd. Door het gebruik van laser en ogen proberen zij chemicaliën geheel te bannen en werken zij ook aan een CO2 neutrale spijkerbroek.

 2. Plastic jeans
  Elk jaar eindigen ontelbaar veel plastic flessen, tasjes en meer producten in de oceanen, dit vormt een plastic soep. Al dat afval valt uit elkaar tot kleine stukjes plastic en vormen een grote bedreiging voor het zeeleven. Jaarlijks zien miljoenen vogels, vissen en schildpadden de schilfertjes aan voor voedsel. En dat betekent vaak hun dood. Toussant vindt het maar onzinnig: al dat afval in zee. Daarom ontwikkelde hij een methode om plastic om te zetten in vezels. Daarmee kun je weer kleding mee maken. Het spijkerbroekenmerk G-Star RAW zag dit wel zitten en lanceerde 15 augustus de Raw for the oceans lijn. Een kledinglijn waar negen ton plastic in zit verwerkt.

 3. Refibra
  Is een combinatie van houtpulp en restjes katoen die in kledingfabrieken achterblijven. Het Nederlandse jeansmerk Kings of Indigo was de eerste die hier gebruik van maakte en vele zijn gevolgd. Het gebruik van Refibra draagt enorm bij aan de circulaire economie in de kledingindustrie. De producten die gebruikt worden voor Refibra zouden anders namelijk weggegooid worden en nu wordt er een jeans van gemaakt. Bovendien vindt de verwerking van hout tot textielvezels plaats in een gesloten systeem, met gebruik van een organisch oplosmiddel. Dit voorkomt weer dat schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. 

 4. Laser en ozon 
  Veel duurzame jeans wordt tegenwoordig behandeld met laser en ozon. De behandeling van jeans met laser vervangt het conventionele gebruik van schuurpapier en potassium permanganate. Schuurpapier wordt gebruikt om het oppervlak van de jeans te borstelen en daarmee de witte kern van de garen te openen. Dit wordt pas zichtbaar na het aanbrengen van de chemische substantie potassium permanganate. Door het gebruik van laser wordt het oppervlak eigenlijk verbrandt. Vervolgens wordt de jeans behandeld met ozon. Waardoor het zwaar schadelijke handwerk geëlimineerd kan worden en de broek sterker blijft. Nadat de ozon is gebruikt, wordt de ozon omgezet in gewone zuurstof en weer uitgestoten. Dus wanneer we de traditionele manier toepassen, wordt er een combinatie van chemisch bleken met stonewashing gebruikt. wat betekent dat de jeans zes tot zeven keer gewassen en gespoeld wordt. 

 

 

De impact van dit fashion item

Het kost gemiddeld zo’n 7.000 liter water om een spijkerbroek te produceren. Daarbij komt nog eens dat tijdens het verven van een jeans chemicaliën worden gebruikt die zeer schadelijk zijn voor het milieu en de mensen die ermee moeten werken. Dat komt doordat indigo – de kleurstof die zorgt voor de blauwe kleur – van nature heel moeilijk hecht aan textielvezels. Producenten gebruiken dan ook vaak allerlei chemische stoffen, waaronder zware metalen, om indigo te verwerken. Enkele jaren geleden berekenden twee journalisten van de Britse krant Guardian dat een jeans die in een winkel in Engeland over de toonbank ging, eerst 64.000 kilometer over land en zee had gereisd en daarbij dertien verschillende landen had aangedaan. Zo’n wereldreis is alles behalve duurzaam: alle logistiek kost veel energie en levert een forse uitstoot van broeikasgassen op. Bovendien zijn op verschillende plekken waar de jeans wordt gemaakt – van het telen van de katoen tot het inzetten van de rits – de eerlijke arbeidsomstandigheden geen vanzelfsprekendheid. Zo ontdekten de Guardian-journalisten dat de arbeiders die de katoen plukten voor de jeans die ze onderzochten, minder dan 70 eurocent per dag verdienen.

 
Jeans H.jpg
 

Interessant

Er zijn een aantal keurmerken voor jeans beschikbaar, waaronder de Fair Trade Textile Production Standard, Global Organic Textile Standard, Global Recycle Standard en nog veel meer. Via deze link kun je alle keurmerken voor jeans bekijken. Wat interessant is, is dat tegenwoordig meer en meer denim merken ervoor kiezen ook vegan te zijn en dus het vegan keurmerk te dragen. Dit doen ze door het stukje leer te vervangen door papier of het logo aan de binnenkant van de jeans te drukken.

 

 

Tips & Tricks

Gemiddeld hebben wij 6 paar jeans in onze kast hangen. Al die jeans heeft dus behoorlijk wat impact. Wil jij ook graag overstappen op duurzame jeans? Hieronder volgen 3 tips. 

1. Koop slim
Voordat je tot een aanschaf overgaat, stel jezelf dan vragen als: Heb ik dit echt nodig? Past het goed? Voel ik me er geweldig in? Ga ik het echt dragen? Gaat het lang mee? Welke keurmerken heeft deze jeans? Wat gebeurd er met mijn jeans zodra ik deze niet meer wil dragen?

2. Was slimmer
Was minder, zo koud mogelijk, strijk niet, gebruik duurzaam wasmiddel, hang in de badkamer als je doucht in plaats van naar de stomerij te brengen, neem geen droger maar een waslijn – dit scheelt allemaal geld en vervuiling. Onze nazorg voor onze kleren heeft meer impact op het milieu dan de productie en distributie samen, dus dit maakt echt uit.

3. Detox je jeans collectie 
Wij hebben dus gemiddeld 6 paar jeans in onze kast hangen. Hebben wij echt zoveel jeans nodig? Bekijk je jeans collectie een kritisch en gooi de jeans die je niet meer in je kledingkast wilt hebben niet weg, maar verkoop de jeans of geef deze weg zodat je deze jeans toch nog een tweede leven geeft. 

Meer weten? Bekijk dan eens deze Klooker mailing.