Food H.jpg
 

Duurzaam online maaltijden bestellen

Wereldwijd, wordt er voor zo’n 83 miljard per jaar besteld aan eten. Wij Nederlanders zijn verantwoordelijk voor 700 miljoen euro daarvan. Iedereen heeft het namelijk steeds drukker en er is minder tijd om te koken of boodschappen te doen. Het online bestellen van complete maaltijden, maaltijdboxen of boodschappen is dus ideaal voor veel Nederlanders. 

Elektrische bezorgauto’s, elektrische fietsen, drones, bezorgrobots en natuurlijk de oer-Hollandse fiets; bedrijven maken steeds vaker gebruik van duurzame vormen van transport voor voedselbezorging. Ook qua eten gaat het de goede kant op, zo komen er steeds meer apps waarmee je (overtollig) eten kunt kopen van restaurants, bakkerijen, supermarkten, etc. tegen een gereduceerde prijs. Dit eten zou anders worden weggegooid. Je bestelt via een app en haalt het eten op bij het restaurant of in de winkel. Ook aan de verpakking wordt tegenwoordig gedacht, deze is namelijk steeds vaker gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal. 

 

 

3 belangrijke ontwikkelingen in het duurzaam bestellen van maaltijden

  1. De maaltijdbox
    Is een van de meest bekende ontwikkelingen. Er zijn veel maaltijdboxen op de markt tegenwoordig, maar welke zijn nu echt duurzaam? Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat wanneer je gebruik maakt van een maaltijdbox je opzicht al duurzaam bezig bent. De boxen worden namelijk thuisbezorgd, zo hoef je dus niet meer naar de supermarkt voor je boodschappen. Doordat de box precies de hoeveelheid ingrediënten bevat die je nodig hebt om de maaltijd te bereiden voor een x aantal personen, verspil je geen voedsel. Veel maaltijdboxen werken met geselecteerde, vaak lokale, leveranciers. Deze lokale boeren die duurzaam te werk gaan, zijn vaak ook biologisch georiënteerd. Er zijn 2 maaltijdbox aanbieders die echt duurzaam zijn en dat zijn Beebox (van Willem en Drees) en de Ekomenu box (van EkoPlaza). Deze boxen hebben namelijk het Eko-keurmerk, worden samengesteld uit 100% biologische producten en maken gebruik van duurzame verpakkingen. 

  2. Bezorging per e-bike
    Veel bedrijven leveren hun bestellingen per scooter of auto. Hier is de laatste tijd echter veel in veranderd. Zo gaat Thuisbezorgd bijvoorbeeld volledig over op elektrische fietsen voor het bezorgen van maaltijden en sporen zij de aangesloten restaurants met eigen bezorging service aan om zo veel mogelijk per fiets of elektrische scooter te bezorgen. Foodora heeft vanaf het begin alleen maar per fiets bezorgd en merkte op dat de vraag naar kwalitatieve duurzame maaltijden die niet alleen duurzaam bereid zijn maar ook duurzaam bezorgd en verpakt worden aan het stijgen is. 

  3. App tegen voedsel verspilling 
    De app Too Good To go werd in januari 2018 gelanceerd met als doel, voedselverspilling tegen te gaan. Deze app bleek zo succesvol dat het aantal leden in het eerste kwartaal al verdubbeld was. Met deze app kun je overtollig eten kopen van verschillende restaurants, bakkerijen, supermarkten etc. Je betaald in de app en haalt het eten vervolgens zelf op bij het restaurant of de winkel tegen de helft van de prijs. Alleen al in het eerste kwartaal werden er 2000 maaltijden gered die anders in de afvalbak terecht waren gekomen. Veel bekende restaurants zijn hierbij aangesloten maar ook AH to go-winkels hebben zich hier nu bij aangesloten om zo de voedselverspilling tegen te gaan. 

 

 

De impact van online bestellen


In de hele keten, van de akker tot aan de tafel, wordt voedsel verspild. En daarmee wordt niet alleen het eten zelf verspild, maar ook de gebruikte grondstoffen die nodig waren om dat eten te produceren: water, landbouwgrond, arbeid en vervoer. Voedselverspilling heeft veel veel schadelijke gevolgen voor het milieu - het zorgt namelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot. En dat is slecht nieuws voor onze aarde. In deze Klooker mailing werd de impact van de ‘last mile’ al besproken. Iets waar ook zeker sprake van is bij het leveren van maaltijden. Gelukkig spelen tegenwoordig al veel bezorg bedrijven in op dit probleem door te leveren met behulp van een elektrische fiets of auto. Ook bieden deze bezorgbedrijven duurzame verpakkingen aan aan hun klanten zodat er zo weinig mogelijk plastic en andere schadelijke verpakkingsmaterialen worden gebruikt.

 
Food.jpg
 

Interessant

Van al het voedsel dat verspild wordt, komt het meeste voor rekening van ons, de consument (42%) en slechts een klein deel voor supermarkten (5%). Maar alle beetjes helpen: bij supermarkten kun je verspilling helpen tegengaan door de afgeprijsde artikelen te kopen waarvan de houdbaarheidsdatum snel verloopt. Dit eten is toch vaak langer houdbaar, maar een supermarkt mag het dan niet meer verkopen. Kijk ook eens naar de ‘buitenbeentjes’ en koop die laatste courgette met vlekjes die niemand wil. Of koop een maaltijdbox, deze box bevat namelijk precies de hoeveelheden die je nodig hebt. 

Veel verspilling vindt plaats bij de producenten zelf. Dit komt door te strenge kwaliteitseisen, overschotten of mislukte oogsten. Zonde! Het is denk lastig om hier als consument wat aan te doen, maar we kunnen wel een signaal afgeven aan supermarkten. Zij bepalen mede deze strenge kwaliteitseisen (een tomaat mag niet te groot en niet te klein en niet te geel of groen zijn). Kopen wij toch die kromme komkommers, dan hoeven die tenminste niet meer weggegooid te worden.

 

 

Tips & Tricks

Wil jij ook graag maaltijden bestellen maar dan wel op een duurzame manier? Hieronder volgen 3 tips. 

1. Biologisch eten bestellen
Thuisbezorgd bezorgd niet alleen op elektrische fietsen maar heeft ook een speciale biologisch eten zoekmachine op de Thuisbezorgd website. Waar je dus eerlijk en biologisch eten kunt bestellen.

2. Maak gebruik van de Too Good To Go app
Maak gebruik van deze app om voedselverspilling tegen te gaan. Maar probeer wel jouw eten op te halen met de fiets of het openbaar vervoer!

3. Kies voor lokaal 
Wanneer je kiest voor een restaurant of foodbox, zorg er dan voor dat de producten die gebruikt worden voor deze gerechten of boxen afkomstig zijn van lokale boeren en/of slagers. Deze hanteren vaak een duurzamer beleid en de weg die deze producten moeten afleggen is een stuk korter waardoor er minder uitstoot is.

Meer weten? Bekijk dan eens deze Klooker mailing.