Plastic H.jpg
 

Plastic verbruik

Plastic is niet meer weg te denken uit onze wereld. We gebruiken het voor de meest uiteenlopende zaken: van eten bewaren tot kleding ophangen. Maar hoeveel van deze kunststof wordt er per jaar gemaakt en verbruikt? Hieronder een lijstje met plastic cijfers.

1. De totale wereldproductie aan plastic bedraagt ongeveer 250 miljard kilo per jaar

2. In 2016 steeg de Europese plasticproductie in 1 jaar tot wel 60 ton plastic
3. In Nederland verbruiken we per inwoner 147 kilo plastic per jaar.
4. Er drijft zo’n 4,7 miljard kilo plastic in de oceanen. Elke dag komt daar nog eens 12 miljoen kilo bij
5. Wereldwijd worden er meer dan 1 miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt. Dat zijn er 500 miljard per jaar
6. Zo’n tasje doet gemiddeld vijftien minuten dienst
7. Ongeveer 8 procent van alle aardolie wordt omgezet in plastics

 

 

4 belangrijke ontwikkelingen op het gebied van plastic

1. Upcycling 

Je ziet nu veel initiatieven waarin plastic wordt hergebruikt en bijvoorbeeld met 3D-printers wordt omgetoverd tot iets nieuws. Een mooi initiatief is Wasted. Buurtbewoners kunnen hun plastic afval inleveren in ruil voor korting bij lokale ondernemers. Dit plastic wordt in buurtlabs verwerkt tot onder meer plantenbakken en bankjes. In veel gemeenten wordt plastic gescheiden opgehaald. Maar via Wasted is ophalen dus niet meer nodig. Op de website van Wasted lees je alles over hoe jij je eigen laboratorium kunt openen. Met het idee dat de Wasted methode zo snel mogelijk in andere buurten overgenomen wordt, bieden ze alle details van hun methodes, processen en ontwerpen Open Source aan.

2. Plastic van dode kevers

Plastic hergebruiken is een ding, maar bioplastics gaan nog een stapje verder. Designer Aagje Hoekstra deed onderzoek naar landelijke reststromen en kwam erachter dat insectenkwekerijen wekelijks een grote hoeveelheid dode kevers als afval hebben. Zij kweken meelwormen voor (dier)voedsel. Deze meelwormen komen voort uit de meelkevers, die een aantal maanden na het leggen van hun eitjes sterven. De dode kevers bevatten het polymeer chitine in hun schild. Ze heeft daarvan een bioplastic gemaakt, dat als grondstof dient voor sieraden. 

3. Afschaffen van plastic tasjes 

Hoewel dit niet geheel nieuw is, is dit wel een belangrijke ontwikkeling voor het reduceren van plastic. Plastic tasjes staan namelijk in de top drie van meest voorkomend afval op de Nederlandse stranden. Om plastic afval tegen te gaan en bewustzijn bij consumenten te vergroten, stelde de Europese Unie in 2015 een richtlijn op om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. Op die manier worden consumenten aangespoord om plastic tassen vaker her te gebruiken en zo hun milieu-impact te verlagen. Uit een flitspeiling van onderzoeksbureau SAMR blijkt dat het verbod op plastic tasjes effectief is. Het grootste deel van de Nederlanders (83%) geeft aan een eigen tas mee te nemen bij het doen van hun aankopen, naar aanleiding van het verbod. Tweederde van de Nederlanders (66%) betaalt zelden of nooit voor een plastic tas in de winkel. Ook tasjesproducent API-Caropack meldt de helft minder tassen te verkopen na de invoering van het verbod. 

4. Oceanen schoonmaken  

Boyan Slat (19) heeft een concept ontwikkeld waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereld oceanen opgeruimd kan worden. Het concept zou uitgezet kunnen worden over de hele wereld, en bestaat uit twee drijvende armen en een aantal verzamelplatforms. Het systeem drijft op de oppervlakte van oceaan met de waterstroming mee. Frequent kan het plastic vervolgens in de verzamelstations worden gescheiden van overig afval en vervolgens gerecycled worden. Het systeem van Boyan Slat is effectief, omdat er anders met gewone schepen het opruimen van afval in de zee/oceaan miljarden euro’s kost, en dan hebben we het nog niet over de impact op het milieu gehad. Het zou naar verluid ruim 79000 jaar duren voordat we huidige afval opgeruimd hebben. 

 

 

Plastic impact op onze wereld

- Op alle stranden ter wereld tref je aangespoeld plastic aan. Zelfs op de meest afgelegen plaatsen kom je plastic tegen, ook in gebieden die tot voor kort nog als onaangetast golden.

- Plastic vergaat niet, het valt op den duur wel uiteen in steeds kleinere stukjes. Hoe kleiner de stukjes plastic des te moeilijker het is om ze op te ruimen.

- Dieren kunnen vaak het onderscheid niet maken tussen voedsel en plastic. Dieren, op land en in zee, kunnen ook verstrikt raken in plastic.

- Plastic deeltjes in zee trekken als een spons gifstoffen aan (zogeheten POP’s, Persistent Organic Pollutants). Onduidelijk is in hoeverre deze gifstoffen in organen en weefsel van dieren worden opgenomen en hoe schadelijk dat is of op den duur zal zijn.

- Volgens de UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, is het gerapporteerde aantal diersoorten dat gevolgen ondervindt van plastic gestegen van 247 in 1997 naar 663 in 2012.

- Plastic en polystyreen nemen circa 75% van al het afval op zee voor hun rekening.

- In één decennium is het aantal dieren dat verstrikt raakt in plastic met 40% gestegen.

- In 1992 verloor een container 30.000 rubberen eendjes op zee bij China. De eendjes hebben zich over de hele wereld verspreid en spoelen nog altijd af en toe aan. Het is een indicatie van de lange routes dat plastic in zee kan afleggen.

- Overal ter wereld worden stranden (noodgedwongen) schoongemaakt. In 2012 werd tijdens de International Coastal Cleanup door meer dan 500.000 vrijwilligers bijna 20.000 mijl schoongemaakt. Het totale gewicht van het geruimde afval kwam overeen met dat van 10 Boeing 747 toestellen.

- Diersoorten die niet thuishoren in een bepaald gebied kunnen ‘meeliften’ met plastic en ander drijvend afval, en als nieuwkomers ecosystemen nadelig beïnvloeden.

 
image.png
 

Interessant: recyclen van plastic is niet voldoende

Dat we in Nederland veel plastic inzamelen en recyclen is een goede zaak, maar het is niet genoeg voor milieuwinst. Op dit moment is er een overschot aan ingezameld plastic: verwerkers kunnen al het plasticafval niet aan. China (voorheen een grote verwerker van Europees plasticafval) heeft sinds 1 januari 2018 zelfs een importverbod ingesteld op plasticafval. Het plastic dat nu al wordt ingezameld is bovendien van matige tot slechte kwaliteit en daardoor beperkt bruikbaar, vooral ook door de toevoeging van folies. De meest effectieve manier om plasticafval tegen te gaan, is door het gebruik ervan te reduceren. Gelukkig is dit in het geval van plastic tasjes, flesjes en rietjes niet al te ingewikkeld. Er bestaan genoeg alternatieven die ook nog eens kostenbesparend zijn.

 

 

Tips & Tricks

Samen kunnen we iets aan het plasticprobleem doen. Hier zijn al een aantal tips om jouw single-use plasticverbruik te verminderen:

1. Neem een (katoenen) draagtas mee als je boodschappen gaat doen
2. Zorg dat je zelf een flesje bij je hebt dat je kunt vullen met water
3. Drink koffie uit je eigen beker
4. Verpak je lunch in een vaker te gebruiken broodtrommel of bakje
5. Weiger plastic rietjes en weggooibestek en -bordjes
6. Koop geen groenten en fruit die onnodig zijn verpakt in plastic