Je tas. Al heb je hem voor school, werk, of een dagje of weekendje weg. Je tas draagt al je spullen voor je en moet er voor zorgen dat je spullen makkelijk bereikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt. Een tas moet dus praktisch zijn, maar ook mooi. Je hebt hem namelijk bijna elke dag bij je. Voor Klookeraars moet een tas ook nog aan een derde eis voldoen: duurzaamheid. Daarom helpen we je hier de beste tas te vinden die aan al deze eisen voldoet!

Eerst willen we graag wat met je delen over het materiaal waar de meeste tassen van worden gemaakt: leer.

De leerindustrie

Er worden jaarlijks meer dan 1 miljard dieren gedood voor de leerhandel. Het is moeilijk te achterhalen waar het leer dat je draagt vandaan komt en het kan van onder andere een koe, kalf, paard, lam, geit, varken, of zelfs van een hond of een kat zijn (bron: PETA NL).

De dieren worden voor hun dood vaak wreed behandeld op verschillende wijzen, waar je op de website van PETA NL meer over kan zien en lezen.

Voor het verwerken van de dierenhuiden tot leer, wat ook wel leerlooien wordt genoemd, worden zware chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor mens en milieu. Dit zijn onder andere ammonia, mineraalzouten en op cyanide gebasseerde kleurstoffen. Restanten van deze chemicaliën worden in de natuur gedumpt en zijn schadelijk voor mensen omdat ze kankerverwekkend zijn (bron: Vetjebol, Behindmycloset). Volgens een artikel in online journal The Ecologist, hebben rond de 40% van de werknemers in de leerindustrie die in direct contact komen met deze chemicaliën gezondheidsproblemen.


Duurzame tassen

Maar… gelukkig is er zoals altijd ook goed nieuws! Tegenwoordig zijn er talloze goede alternatieven waar geen dierenleed of chemicaliën voor nodig zijn geweest. De kwaliteit van deze materialen is in de laatste jaren ook veel beter geworden door nieuwe innovatieve technologieën. Als je kiest voor een duurzame tas, hoef je dus niet in te leveren op gebruiksgemak of kwaliteit.

Zo heb je bijvoorbeeld papier dat zo is behandeld dat het gewast kan worden en soortgelijk wordt aan leer. Het productieproces lijkt ook op dat van leer, omdat het papier wordt uitgerekt en gebruind. Een ander voorbeeld is het nog redelijk nieuwe materiaal Piñatex, gemaakt van ananasvezels; een goed leer-alternatief. De vezels zijn een bijproduct van de ananasoogst, en kosten dus geen extra middelen zoals grond en water. Op de website van Geitenwollenwinkel lees je nog meer over dit materiaal, en kan je merken vinden die het voor hun producten gebruiken.

Naast vegan leer, heb je ook nog zoveel andere materialen die je kan gebruiken om mooie en goede tassen van te maken. Hieronder in onze tassenlijst zie je meer!

Als laatste willen we je nog doorverwijzen naar een eerder mailing over duurzame accessoires. Daar worden namelijk ook nog een paar toffe tassenmerken genoemd! Ben je dus op zoek naar een nieuwe tas? Check die mailing dan ook nog even ;)

Naomi Rachèl Timan

Handtassen met de hand gemaakt van oude leren meubels zoals sofa’s en lounge stoelen.

Naomi Rachèl Timan laat zien dat recyclen haalbaar is en kan leiden tot prachtige producten! Met haar diploma in fashion design op zak, tovert ze mooie oude materialen om tot nog mooiere “nieuwe” tassen en accessoires! Naomi vindt het belangrijk om minder afval te genereren en wil via haar label mensen inspireren en bewust maken van de huidige weggooi maatschappij. Het verhaal vertellen achter een item is een belangrijk aspect daarvan. Daarom hangt er aan ieder item een kaartje waarop staat wat het materiaal in een vorige leven was, zoals I WAS A SOFA of I WAS A CHAIR.

Als jij toevallig nog een oude leren sofa of kleren hebt liggen, contact Naomi dan voordat je het weggooit! Noami is nu midden in het productieproces voor de nieuwe herfst/winter collectie, waardoor we nu nog geen ledenactie kunnen aanbieden. Maar houd haar in de gaten, ze komt tegen de feestdagen weer voorbij! En dan mét een toffe ledenaanbieding!

naomirachel2.jpg

Naomi Rachèl Timan

langerchen.jpg

Naomi Rachèl Timan


Karin Pekelharing

Een duurzame, functionele én stijlvolle tas hand gemaakt van gerecyclede autogordels.

Karin was op zoek naar een fijne weekendtas, toen zij een rol autogordels tegenkwam in het aterlier van een vriend. Dat bracht haar op het idee om de autogordels, die anno 2018 gewoon een afvalproduct zijn, te gebruiken als
basismateriaal voor haar tassenlabel. Zij maakt er prachtige, duurzame items van die wasbaar en zonder voering zijn. Een van de grootste autoslopen in Nederland verzamelt de riemen speciaal voor haar,
afgekeurde autogordels koopt zij bij een fabrikant in Duitsland.

Je vindt op haar website een mooie collectie varierend van een kleine clutch tot een grote shopper, de Tote, in verschillende kleuren (want autogordels zijn niet allemaal zwart!). Karin gelooft in praktische oplossingen voor dagelijkse problemen, elke tas is onstaan uit een vraag of specifieke behoefte. Door schaarste aan bijzondere kleuren, bijvoorbeeld de groene gordels uit een Peugeot 205, worden de meeste tassen op aanvraag gemaakt. “Ik heb van veel kleuren maar beperkte vooraad, het is zonde als ik die dan in een tas verwerk, die hier maar ligt. Liever op maat en met veel plezier gedragen”, aldus Karin.

Je ontvangt nu 15% korting met de code ‘klooker15’ (geldig t/m 1-12-2018).

karin pekelharing

clutch.png

Karin pekelharing

Handbag Gold back.jpg

karin pekelharing


Itiya

Handgemaakte en duurzame tassen.

Itiya is geboren uit de combinatie van een passie voor tassen en liefde voor onze planeet. Pauline en Nganzo runnen de winkel en maken ook hun eigen tassen. Daarvoor gebruiken ze leer restanten: ze halen het op bij iemand die leer verzamelt van snijresten en afgekeurd leer uit de meubel industrie. Er staan ook oude banken waar ze zelf het leer vanaf kunnen strippen. Daarnaast hebben ze in hun winkel in Utrecht (en in de webshop) ook andere duurzame tassenmerken te koop. Bijvoorbeeld het merk More Than Hip, dat plantaardig gelooid leer gebruikt: met veel minder chemicalien en geverfd met verf op waterbasis.

Ze zijn de winkel in Utrecht aan het verbouwen, eind november kun je weer terecht! In de tussentijd is de webshop gewoon open.

Je ontvangt nu als Klookeraar 10% korting bij aankoop van een nieuwe tas. Gebruik de code ‘klooker’, geldig t/m 14-11-2018.

Itiya Huismerk

dec401c4da0967ecafaf399b35409eab377c58eb.jpg

Itiya Huismerk


Feuerwear

Weerbestendige tassen gemaakt van gerecyclede brandslangen die veel hebben meegemaakt.

Functioneel design gecombineerd met unieke materialen met een geschiedenis, daar staat het Duitse merk Feuerwear voor. Elke brandslang die wordt gebruikt voor het maken van deze tassen heeft zijn eigen verhaal. Ze zijn door de modder gesleept, hebben vlammen en hitte weerstaan en wellicht levens gered. Bijzonder idee toch?

Feuerwear is een van de merken die verkocht wordt door Itiya, daarom geldt de kortingscode hierboven ook voor dit merk! Toch hier nog een keertje:

Gebruik de code ‘klooker’, geldig t/m 14-11-2018.

fbe1dcbc3d84693ad860c86fee899635f56c8bc5.jpg

Feuerwear

adc14c0a8bd23f093740ac5296445d1fd9ca3de2.jpg

Feuerwear


Matt&Nat via Geitenwollenwinkel

Mooie tassen gemaakt van het beste vegan leer, te koop bij een winkel met 100% vegan duurzame kleding en accessoires!

Matt&Nat streeft naar het beste materiaal dat ook het beste is voor de natuur. Ze maken onder andere gebruik van verschillend vegan leer en andere gerecyclede materialen zoals nylon, kurk, rubber en plastic. Al hun voeringen worden 100% gemaakt van gerecyclede plastic flessen!

Geitenwollenwinkel is de Nederlandse webshop met het grootste assortiment van dit merk (wordt ook op andere plekken verkocht)! Naast Matt&Nat verkopen ze ook nog een hele bult andere merken. Alle merken in de Geitenwollenwinkel bieden eerlijk geproduceerde kleding, schoenen en accessoires gemaakt van duurzame vegan materialen aan!

Ontvang nu 10% korting bij Geitenwollenwinkel met de code ‘GWW10’ (geldig t/m 30-11-2018).

matt-and-nat-drew-oker-1-Geitenwollenwinkel-Amsterdam-900x1040.jpg

Matt&Nat

matt-nat-Fabi-Rugzak-Zwart-1-Geitenwollenwinkel-amsterdam-900x1040.jpg

Matt&nat